Finančná správa upozorňuje podnikateľov na dodržiavanie zákona a zvýšenie kontrol

Vydané: 2 minúty čítania

Finančná správa Slovenskej republiky začína posielať podnikateľom pripomienky týkajúce sa ich zákonných povinností. Tento krok prichádza po zisteniach, že takmer polovica podnikateľov stále porušuje zákon tým, že neeviduje tržby v elektronických registračných pokladniciach.

Tento problém má priamy negatívny dopad na štátny rozpočet, ktorý prichádza o významné finančné prostriedky, ktoré by mohli byť použité na verejné služby.

V rámci kontrolnej akcie „Horúce leto 3“ uskutočnila finančná správa už takmer 1 950 kontrol. Výsledky ukazujú, že približne 41 % prevádzok nedodržiava povinnosť vydávať pokladničné doklady. V dôsledku toho pristupuje finančná správa k prísnejším opatreniam. Okrem zvýšenia počtu kontrol bude dôslednejšie hodnotiť závažnosť porušení a uplatňovať vyššie sankcie. Podnikateľom hrozia pokuty až do výšky 6 600 eur pri opakovaných porušeniach, a v najzávažnejších prípadoch môže byť podnikateľovi zakázaná činnosť alebo odobrané živnostenské oprávnenie. Od začiatku akcie „Horúce leto 3“ bola udelená pokuta vo výške 224 300 eur.

Finančná správa tiež zameriava svoju pozornosť na prevenciu a v týchto dňoch rozosiela podnikateľom, ktorí používajú systém e-kasa klient, informácie o ich povinnostiach týkajúcich sa evidencie tržieb a vydávania pokladničných dokladov. Toto opatrenie má za cieľ zabezpečiť, aby podnikateľská obec plnila svoje zákonné povinnosti a predchádzala tak prísnejším opatreniam zo strany štátu. Finančná správa plánuje využívať údaje zo systému e-kasa na účinné vyhodnocovanie plnenia daňových povinností a zabezpečenie dodržiavania zákona.