Už len pár dní na podanie žiadosti o vrátenie dane zo zahraničia

Vydané: 1 minúta čítania

Podanie žiadosti o vrátenie dane tuzemským platiteľom DPH z iného členského štátu upravujú ustanovenia § 55f a § 55g zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH"). Nárok na vrátenie dane majú platitelia DPH, ktorí majú sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v SR (osoba registrovaná pre daň podľa § 4 alebo § 4b zákona o DPH) a kúpili tovary a služby v jednotlivých členských štátoch s daňou príslušného štátu (resp. doviezli tovary do členských štátov) na účely svojho podnikania. 

Žiadosť o vrátenie dane za kalendárny rok 2023 (resp. za obdobia tohto roka) sa podáva najneskôr do 30. septembra 2024. Žiadosť sa podáva výhradne elektronicky prostredníctvom portálu finančnej správy.

FR SR kontroluje splnenie podmienok na odoslanie žiadosti do členského štátu vrátenia dane, a to konkrétne, či platiteľ v období, za ktoré podáva žiadosť o vrátenie dane, bol platiteľom dane a či nevykonával výlučne činnosti, pri ktorých nemá nárok na odpočítanie dane.

Ak sú základné podmienky daňovníkom splnené, FR SR elektronicky odošle podanú žiadosť o vrátenie dane do členského štátu vrátenia dane. Členský štát vrátenia dane bezodkladne elektronicky oznámi žiadateľovi dátum, keď mu bola doručená žiadosť. Ďalšia komunikácia následne prebieha už len medzi žiadateľom (platiteľom DPH alebo jeho zástupcom) a členským štátom vrátenia dane.