Zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach od 1.januára 2025

Vydané: 3 minúty čítania

V rámci opatrení konsolidačného balíčka na ozdravenie verejných financií bola prijatá novela zákona č. 235/2012 Z. z. o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Táto novela nadobudne účinnosť 1. januára 2025, ale už teraz vám prinášame pár informácií.

Rozsah regulovaných subjektov bude upravený tak, že zahrnie aj osoby a organizačné zložky zahraničných subjektov, ktoré sú oprávnené vykonávať činnosť v oblasti farmácie na základe povolenia vydaného Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Ďalej, ako nová regulovaná osoba bude zaradená aj osoba alebo organizačná zložka zahraničného subjektu, ktorá je oprávnená na činnosť v oblasti výroby výrobkov z ropy a jej chemického spracovania na základe živnostenského oprávnenia.

Čo poteší, je úprava základu odvodu smerom nadol, pretože sa má znížiť o výnos zo štátnych dlhopisov pred jeho násobením koeficientom. Medzi negatívne zmeny patrí rozšírenie zvýšenej sadzby odvodu na ďalšie odvetvia. Konkrétne, pre osoby, ktorés sú oprávnené na podnikanie v oblasti elektronických komunikácií sa sadzba zvyšuje z 0,00363 na 0,01576. Táto zvýšená sadzba je však podľa prechodných ustanovení dočasná, platná len do roku 2039. Pre osoby v oblasti výroby výrobkov z ropy a jej chemického spracovania je sadzba stanovená na 0,025. Pôvodný návrh novely tiež obsahoval zvýšenie sadzby odvodu na 0,025 pre energetické odvetvie, avšak tento návrh bol pozmeňujúcim návrhom zrušený. Sadzba pre energetické odvetvie teda zostáva nezmenená na úrovni 0,00363.

V súlade s prechodnými opatreniami sú nové regulované subjekty (podnikatelia vo farmácii s povolením od Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a podnikatelia v oblasti výroby a spracovania ropy), ktoré majú platné povolenia v SR alebo inom členskom štáte EÚ alebo EHP k 1. 1. 2025 a plánujú vykonávať tieto činnosti počas celého odvodového obdobia, považované za regulované osoby.

Regulovaným subjektom vznikne povinnosť uhradiť odvod od januára 2025, ak ich výsledok hospodárenia za účtovné obdobie bezprostredne predchádzajúce 1. 1. 2025 dosiahol minimálne 3 000 000 €. Toto obdobie sa vzťahuje na účtovné obdobie, za ktoré bola zostavená riadna účtovná závierka a podané daňové priznanie do 31. 12. 2024.

V prípade zdaňovacieho obdobia zodpovedajúceho kalendárnemu roku budú tieto subjekty sledovať výsledok hospodárenia za rok 2023, keďže daňové priznanie musí byť podané do 31. 12. 2024. Regulačné subjekty budú povinné doručiť písomné oznámenie správcovi odvodu do konca januára 2025.

Ak nové regulované subjekty nevykázali výsledok hospodárenia pred 1. 1. 2025 a plánujú vykonávať činnosti počas celého odvodového obdobia, sú považované za regulované subjekty a musia uhrádzať osobitný odvod prvýkrát za odvodové obdobie v januári 2025. Toto platí za predpokladu, že odhadovaný výsledok hospodárenia za účtovné obdobie, začínajúce bezprostredne pred 1. 1. 2025 dosiahne aspoň 3 000 000 € ako základ odvodu. Tieto regulované subjekty budú rovnako povinné do konca januára 2025 predložiť oznámenie správcovi odvodu.