Dlhodobý hmotný a nehmotný majetok – aktivácia úrokov

Vydáno: 32 minút čítania

Podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva kategória dlhodobého hmotného majetku, ktorá je známa pod skratkou P,P&E – majetok, výrobné haly a zariadenie, je rozčlenená do niekoľkých homogénnych účtov. Najčastejšie sú to účty ako pozemky, pozemky a stavby, strojové zariadenia, lode, lietadlá, motorové vozidlá, inventár a kancelárske zariadenia.

Atribúty dlhodobého hmotného a nehmotného majetku z pohľadu IFRS

Podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva (IFRS) kategória dlhodobého hmotného majetku (DHM), ktorá je známa pod skratkou P,P&E [Property, plant, and equip­ment (ďalej len „P, P&E“) – majetok, výrobné haly a zariadenie], je rozčlenená do niekoľkých homogénnych účtov. Najčastejšie sú to účty ako pozemky, pozemky a stavby, strojové zariadenia, lode, lietadlá, motorové vozidlá, inventár a kancelárske zariadenia. Účtovnému zobrazeniu a vykazovaniu týchto aktívsa venuje štandard IAS 16. P, P&E sú charakterizované určitými atribútmi, ktorými sa odlišujú od iných aktív. Spomínané atribúty, typické pre P, P&E vo vlastníctve podnikateľského subjektu sú nasledovné:

  • obstaranie P, P&E v podniku je za účelom použitia v podnikateľských hospodárskych činnostiach (výrobných, obchodných a služby poskytujúcich činnostiach), majetok na prenájom iným a na použitie v administratívnych činnostiach, nie za účelom ich predaja,
  • predpokladá sa, že P, P&E sa bude dlhodobo používať, minimálne v dĺžke jedného roka a odpisovať okrem pozemkov a umeleckých diel, zbierok a predmetov z drahých kovov a
  • P, P&E je majetok fyzickej podstaty.

Štandard IAS 38 – Nehmotný majetok (revidovaný v roku 2004), ktorý požaduje, aby účtovná jednotka (ÚJ) určila, či je nehmotný majetok s obmedzenou alebo neobmedzenou dobou používania. Nehmotný majetok sa definuje ako identifikovateľný [Pozn.: Aktívum je identifikovateľné, ak je schopné oddelenej existencie od ÚJ a dá sa predať, presunúť, licencovať, prenajať alebo vymeniť samotné alebo spolu s kontraktom, ku ktorému sa vzťahuje (identifikovateľnému aktívu, či záväzku) bez ohľadu, či to ÚJ zamýšľa urobiť, alebo ak vzniká na základe práv kontraktu alebo iných legálnych práv, bez ohľadu na to, či tieto práva sú prenosné alebo oddeliteľné od ÚJ alebo iných práv a povinností.], nepeňažný majetok, ktorému chýba fyzická podstata. Niekedy existujú príklady, kde je nehmotný majetok sprevádzaný určitou fyzickou formou, napr. certifikát (hmotný dôkaz) indikuje, že patent bol skutočne prisúdený autorovi uvedenom na certifikáte, nehmotný majetok počítačový softvér je obsahom hmotnej veci – kompaktného disku, hmotný prototyp je druhotná forma k prvotnému nehmotnému majetku – poznatku na základe, ktorého sa prototyp zostrojil a ktorý bol výsledkom výskumných a vývojových činností.

Dlhodobý nehmotný majetok (DNM) s obmedzenou dobou použitia sa amortizuje, na rozdiel od nehmotného majetku s neobmedzenou dobou používania (príkladom sú vysielacie práva, ktorých obnovenie sa získava bezproblémovo vo veľmi výhodnej cene) a goodwillu, ktorý sa pravidelne minimálne raz do roka testuje na znehodnotenie. DNM s obmedzenou dobou používania má veľa spoločných znakov s DHM, t. j. P, P&E a preto sa ich pravidlá účtovania podobajú (obstaranie, odpisovanie, tvorba opravných položiek a vyradenie).

IAS 16 ani IAS 38 nešpecifikuje hodnotu, akú by majetok mal mať, aby sa klasifikoval ako DHM alebo DNM.

O kategóriách DNM a DHM s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok podľa opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sa po uvedení do užívania účtuje v účtových skupinách 01 – Dlhodobý nehmotný majetok, 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný a technické zhodnotenie prenajatého majetku podľa § 32 ods. 2 písm. c) Postupov účtovania v PÚ a 03 – Dlhodobý hmotný majetok – neodpisovaný. Uviesť majetok do užívania je možné po zabezpečení všetkých technických funkcií. Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) definuje dlhodobý hmotný, resp. nehmotný majetok, ako zložky majetku, ktorých ocenenie je vyššie ako 1 700 EUR, resp. 2 400 EUR. Hmotný, resp. nehmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie ako spomínané sumy, možno zaradiť do dlhodobého hmotného, resp. nehmotného majetku, ak je doba použiteľnosti dlhšia ako jeden rok.

V slovenskom účtovníctve je kategória dlhodobého hmotného majetku „P, P&E” zaradená v rámcovej účtovej osnove v účtovej skupine 0203. Sú tu zahrnuté aj účty 025 – Pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky a 026 – Základné stádo a ťažné zvieratá, bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu, ktoré podľa IFRS patria do skupiny biologických aktív a účtovanie o nich sa riadi štandardom IAS 41 – Poľnohospodárstvo.

Účet 029 – Ostatný dlhodobý hmotný majetok, kde sú zaradené aj aktíva ako napr. kameňolomy, otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk, by sa neklasifikoval vždy v IFRS ako „P, P&E”. Ak ide o fázu prieskumu a hodnotenia zásob náleziska nerastného bohatstva, vtedy sa použije štandard IFRS 6 – Prieskum a ohodnotenie nálezísk nerastných zdrojov, ktorý sa zaoberá hmotnými a nehmotnými aktívami s tým súvisiacich [napr. právo vrtov náleziska nerastných zdrojov (DNM), vŕtacie zariadenia, nákladné vozidlá používané v čase prieskumu nálezísk nerastných surovín (DHM), topografické, geologické, geochemické a geo­fyzické štúdie (DNM)]. Ale položky P, P&E, (pozemky, stavby, budovy, haly, prístroje, stroje a zariadenia, ktoré spoločnosť použije na vývoj a údržbu biologických aktív a práv na nerastné bohatstvo, rezerv prírodného bohatstva, ako je napr. ropa, zemný plyn a iné podobné neregeneratívne zdroje) sa riadia štandardom IAS 16. Technické zhodnotenie a technická rekultivácia sa stávajú súčasťou hmotného majetku, na ktorom sa zhodnotenie, resp. rekultivácia vykonala.

Dlhodobý majetok, ktorý ÚJ prenajíma prostredníctvom operatívneho lízingu a ktorý je evidovaný v skupinách 01, 02 alebo 03 podľa IFRS, je od roku 2005 dovolené účtovať ako majetkové investície, ktoré sa riadia štandardom IAS – 40 Investment Property, ak sa operatívny lízing účtuje ako finančný lízing a majetok sa oceňuje v reálnej hodnote.

Nehmotný majetok podľa Postupov účtovania v PÚ sa nerozdeľuje na nehmotný majetok s obmedzenou alebo neobmedzenou dobou použitia. Aktivované náklady na vývoj a goodwill sa musia doodpisovať do piatich rokov a ostatné nehmotné aktíva sa odpisujú v závislosti platnosti práv používania DNM.

Oceňovanie a obstarávacia cena DHM a DNM

DHM a DNM odpisovaný, ktorý sa používa v normálnom chode prevádzkových, t. j. hospodárskych činností v období niekoľkých rokov, má charakter dlhodobého aktíva typu „náklad budúceho obdobia“. Výdavky na obstaranie majetku predbiehajú odpisové náklady, keďže cena obstarania majetku a jeho kapitalizované obstarávacie náklady sa až procesom odpisovania rozvrhnú do budúcich období, t. j. premietnu sa do nákladov v budúcich rokoch, počas ktorých používanie uvedeného majetku prináša podnikateľskej jednotke úžitok.

Související dokumenty

Súvisiace články

Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2006
Prehľad zmien v zákone o účtovníctve v roku 2023 s vplyvom na rok 2024 a 2025
Spätný lízing
Daňový odpis z prenajatého majetku
Dlhodobý hmotný majetok – obstaranie dlhodobého majetku z dotácií
Dlhodobý hmotný majetok – vymedzenie, obstaranie a oceňovanie dlhodobého hmotného majetku
Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows) – 9. časť
Účtovanie licencií za použitie alebo za právo na použitie počítačového programu
Vplyv zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia na ustanovenia zákona o dani z príjmov (4. časť)
Ako ovplyvňuje novela zákona o dani z príjmov daňovú povinnosť za rok 2009
Ďalšie zmeny v jednoduchom účtovníctve v roku 2009
Patenty a ochranné známky – vybrané problémy
Niektoré druhy úbytku majetku z pohľadu účtovníctva
Aktualizácia zákona o dani z príjmov pre zdaňovacie obdobie roku 2008
Účtovanie tvorby a zúčtovania opravných položiek k dlhodobému finančnému majetku
Účtovanie o hmotnom majetku vytvorenom vlastnou činnosťou
Účtovné a daňové hľadisko dotácií na obstaranie dlhodobého hmotného majetku
Súvzťažnosti v podvojnom účtovníctve (IV.)
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2007

Súvisiace otázky a odpovede

Účtovanie regionálneho príspevku v s. r. o.
Navýšenie základného imania
Obstarávacia cena dlhodobého majetku
Daňový odpis z prenajatého majetku
Obstaranie fotovoltaickej elektrárne - zaradenie do obchodného majetku a odpisy
Zaúčtovanie materiálu
Uplatnenie daňových odpisov
Dodatočné DPPO
Kladné a záporné položky na faktúre
Zaradenie nehnuteľnosti do majetku
Výhrevné panely
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Splatenie základného imania v hotovoti.
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Náklad - daňovým výdavkom po zaplatení.
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
Výplata provize za zprostředkování formou poukázek
Inkaso pohľadávky od úverovej spoločnosti