Opravy chýb minulých účtovných období z hľadiska dane z príjmov

Vydáno: 26 minút čítania

Ak účtovná jednotka nezaúčtuje náklady a výnosy do účtovného obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia, potom o nich musí účtovať v tom účtovnom období, v ktorom tieto skutočností zistí. To znamená, že v tomto účtovnom období bude účtovať o oprave chýb minulých účtovných období.

Podľa § 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účtovná jednotka (ÚJ) účtuje a vykazuje účtovné prípady v účtovnom období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, ÚJ ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili.

Podľa § 34 zákona o účtovníctve, ak ÚJ zistí, že niektorý účtovný záznam jej účtovníctva je neúplný, nepreukázateľný, nesprávny alebo nezrozumiteľný, je povinná vykonať bez zbytočného odkladu jeho opravu . Oprava sa musí vykonať tak, aby bolo možné určiť zodpovednú osobu, ktorá vykonala príslušnú opravu, deň jej vykonania a obsah opravovaného účtovného záznamu pred opravou aj po oprave. Oprava v účtovnom zázname nesmie viesť k neúplnosti, nepreukázateľnosti, nesprávnosti, nezrozumiteľnosti alebo neprehľadnosti účtovníctva. Na opravu účtovného zápisu treba vždy vyhotoviť účtovný doklad. Deň v účtovnom zázname treba zaznamenať s takou presnosťou, aby neistota v určení času nemala za následok neistotu v určení obsahu účtovných prípadov. Účtovný záznam, ktorý je nečitateľný alebo ho nemožno previesť do čitateľnej podoby, sa hodnotí, ako keby ho ÚJ neviedla.

Opravy chýb minulých účtovných období podľa postupov účtovania

Rovnako ako zákon o účtovníctve aj postupy účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva ustanovené opatrením MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) v § 5 ods. 1 ustanovujú, že náklady a výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak ÚJ nezaúčtuje náklady a výnosy do účtovného obdobia, s ktorým vecne a časovo súvisia, potom o nich musí účtovať v tom účtovnom období, v ktorom tieto skutočností zistí. To znamená, že v tomto účtovnom období bude účtovať o oprave chýb minulých účtovných období.

Postupy účtovania v PÚ rozlišujú opravy nevýznamných nákladov a nevýznamných výnosov minulých účtovných období a významné opravy chýb minulých účtovných období. V závislosti od posúdenia významnosti zistenej nesprávnosti ustanovujú Postupy účtovania v PÚ aj spôsob ich účtovania.

Opravy nevýznamných nákladov a výnosov minulých účtovných období sa podľa § 5 Postupov účtovania v PÚ účtujú ako účtovné prípady bežného účtovného obdobia na príslušných účtoch nákladov alebo výnosov z hospodárskej činnosti ÚJ.

Významné opravy nákladov a výnosov sa účtujú na účte 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov alebo na účte 429 – Neuhradená strata minulých rokov.

Posúdenie významnosti sumy opravy chýb minulých účtovných období nevyplýva z účtovných predpisov. O tejto skutočnosti rozhoduje ÚJ napríklad stanovením hranice významnosti v internej smernici.

Podľa

Související dokumenty

Súvisiace články

Vplyv dotácií na základ dane z príjmov po 1. 1. 2008 u daňovníkov účtujúcich v podvojnom účtovníctve
Daň z príjmov právnickej osoby - aktuálne problémy
Technické zhodnotenie hmotného majetku
Opravné položky k rizikovým pohľadávkam v zákone o dani z príjmov
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Opravné položky k nepremlčaným pohľadávkam v zákone o dani z príjmov
Doktorand - doktorandské štipendium a zárobková činnosť
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského
Úprava základu dane fyzickej osoby pri skončení podnikania
Manká a škody v zákone o dani z príjmov
15 % sadzba dane z príjmov, mikrodaňovník, mikro účtovná jednotka či obrat pre registráciu pre DPH: vybrané omyly z praxe
Dane, účtovníctvo a odvody advokáta
Tvorba a čerpanie nedeliteľného fondu a rezervného fondu
Účtovné a daňové hľadisko dotácií na obstaranie dlhodobého hmotného majetku
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Odpis pohľadávok v podvojnom účtovníctve a v zákone o dani z príjmov od roku 2008
Predaj obchodných podielov v spoločnosti s ručením obmedzeným
Vklady fyzických osôb do podnikania
Určenie rozsahu zdaniteľných príjmov (výnosov) na účely zníženej sadzby dane z príjmov vo výške 15 %

Súvisiace otázky a odpovede

Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Neprihlásená pohľadávka
Účtovanie dotácie
Zmena metódy ocenenia výrobkov a jej daňový dopad
Odpis pohľadávky
Odpis záväzkov
Riadky DP a oprava chýb minulých účtovných období
Dodatočné DPPO
Kladné a záporné položky na faktúre
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
Účtovanie vnútropodnikovej faktúry v materskej spoločnosti
Recyklačný poplatok
Učtovanie pokuty za rýchlosť
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Kúpa auta a predlžená záruka
Nulovanie faktúry