Záväzky a pohľadávky v jednoduchom účtovníctve

Vydáno: 24 minút čítania

V tomto príspevku sa venujem pohľadávkam a záväzkom, najčastejšie sa vyskytujúcim operáciám s nimi a tiež ich účtovaniu v jednoduchom účtovníctve.


V tomto príspevku sa venujem pohľadávkam a záväzkom, najčastejšie sa vyskytujúcim operáciám s nimi a tiež ich účtovaniu v jednoduchom účtovníctve.

Vysvetlenie pojmov

Pohľadávka vzniká na strane veriteľa a naopak – záväzok na strane dlžníka. Pri bezprostrednej úhrade pohľadávka ani záväzok nevznikajú. Pohľadávka predstavuje právo veriteľa požadovať plnenie od dlžníka z určitého právneho dôvodu. Subjekt, ktorý vlastní pohľadávku alebo je jej vystavovateľom, sa nazýva veriteľ. Dlžníkom je v tomto právnom vzťahu ten, kto je povinný niečo plniť, uvedená povinnosť sa nazýva záväzkom alebo dlhom. Vzťahy medzi dlžníkom a veriteľom upravuje tzv. záväzkové právo v Občianskom zákonníku a Obchodnom zákonníku.
 
S pohľadávkami sa v podnikateľskej praxi najčastejšie stretávame v obchodnom styku za realizované výkony, pri predaji tovaru, pri poskytovaní rôznych druhov služieb. Ďalej sa s nimi stretávame v súvislosti s pracovno-právnymi vzťahmi, napríklad voči zamestnancom, vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, daňovému úradu ale aj k rôznym iným inštitúciám.
 
Vznik pohľadávky dokladujú rôzne druhy písomností o uskutočnení dodávok hnuteľnej a nehnuteľnej veci, služieb a prevode práv, ktorými sú napríklad faktúry, v prípade tovaru dodacie listy, súpisy vykonaných prác a dodávok, zmluvy, preberacie protokoly, protokoly o vzniknutej škode, rozhodnutia súdu a podobne. Keďže podnikatelia účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva účtujú na základe uvedených dokladov, je nevyhnutné, aby tieto doklady spĺňali všetky náležitosti v zmysle ustanovenia § 10 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).
 
Postupy účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva upravuje s účinnosťou od 1. januára 2008 opatrenie MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).
 
časového hľadiska sa pohľadávky členia na dlhodobé a krátkodobé pohľadávky. Dlhodobé pohľadávky sú pohľadávky s dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok a krátkodobé pohľadávky sú pohľadávky s dohodnutou dobou splatnosti najviac jeden rok.
 
Podľa § 25 ods. 1 písm. c) zákona o účtovníctve pohľadávky sa pri ich vzniku oceňujú menovitou hodnotou, pričom menovitá hodnota je cena, na ktorú pohľadávka znie [(§ 25 ods. 5 písm. d) zákona o účtovníctve]. Podľa § 25 ods. 1 písm. a) bod 4 zákona o účtovníctve pohľadávky pri odplatnom nadobudnutí alebo pohľadávky nadobudnuté vkladom do základného imania sa oceňujú obstarávacou cenou; podľa § 25 ods. 5 písm. a) zákona o účtovníctve obstarávacou cenou je cena, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s jeho obstaraním. 
 

Související dokumenty

Súvisiace články

Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve v príkladoch
Započítanie pohľadávok a záväzkov
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Čo musíte evidovať v daňovej evidencii v roku 2021
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2008 (1. časť)
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2008 (2. časť)
Úvery a pôžičky v sústave jednoduchého účtovníctva
Posudzovanie ocenenia majetku a záväzkov ku koncu účtovného obdobia
Účtovanie nepeňažných vkladov a nepeňažných príspevkov
Postúpenie, vklad a vyradenie pohľadávky
Účtovanie pohľadávok podľa nových postupov účtovania v jednoduchom účtovníctve (III.)
Účtovanie dotácie na úhradu nájomného
Majetok a záväzky v cudzej mene a účtovná závierka
Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro (2. časť)
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského
Predaj podniku z hľadiska DPH

Súvisiace otázky a odpovede

RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Zníženie základného imania
Účtovanie dotácie
Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH
Vyradenie, resp. postúpenie pohľadávky a vplyv na základ dane
Spotrebná daň z uhlia
Tovar zadarmo (1 + 1 zadarmo)
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia 2016
Sociálne a zdravotné poistenie
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Zahrňovanie dotácie do základu dane
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Zrušenie s.r.o.
Navýšenie základného imania
Nevyplatená tantiéma FO ako odmena za rok 2012