Časové rozlišovanie v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov

Vydáno: 31 minút čítania

Ak má výsledok hospodárenia účtovnej jednotky podávať pravdivý a verný obraz o hospodárení, musí sa vypočítať z nákladov a výnosov, ktoré s týmto obdobím časovo a vecne súvisia, čo znamená, že musí byť dodržaný princíp priradenia nákladov a výnosov k správnemu účtovnému obdobiu – náklady a výnosy sa musia časovo rozlišovať.

Do 30. 12. 2014 platila povinnosť časového rozlišovania nákladov a výnosov pre všetky účtovné jednotky, avšak od 31. 12. 2014 došlo k zmierneniu zásady časového rozlišovania v oblasti nákladov a výnosov. Mnohé účtovné jednotky túto výhodu časového nerozlišovania nákladov a výnosov nevyužívajú a náklady a výnosy aj naďalej časovo rozlišujú. Preto sa v prvej časti nášho príspevku venujeme časovému rozlišovaniu nákladov a výnosov a v druhej časti časovému nerozlišovaniu, t. j. ktoré účtovné jednotky, kedy a za akých podmienok nemusia náklady a výnosy časovo rozlišovať.

Právne normy použité v príspevku:

  • zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenie Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Časové rozlišovanie nákladov a výnosov podľa zákona o účtovníctve

To, že náklady a výnosy je potrebné časovo rozlišovať je ustanovené v § 3 ods. 1 zákona o účtovníctve. Podľa tohto ustanovenia účtovná jednotka účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili.

Zákon o účtovníctve v § 3 ods. 2 zároveň ustanovuje hlavnú zásadu vedenia podvojného účtovníctva, a to, že náklady a výnosy účtuje účtovná jednotka v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom (predpisový spôsob vedenia podvojného účtovníctva). Výdavky a príjmy účtuje účtovná jednotka vždy v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasu.

Časové rozlišovanie podľa Postupov účtovania v PÚ

Podľa § 5 Postupov účtovania v PÚ, náklady a výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia. Kritériom na účtovanie účtovných prípadov časového rozlíšenia je skutočnosť, že je:

  • známy ich vecný obsah,
  • určená suma,
  • určené obdobie, ktorého sa týkajú.

Na zabezpečenie zaúčtovania nákladov a výnosov do obdobia, s ktorým účtovné prípady časovo a vecne súvisia, slúžia účty z účtovej skupiny 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov, ktorých obsahová náplň je ustanovená v § 56 Postupov účtovania v PÚ.

Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  • náklady budúcich období na účtoch 381 a 382,
  • výdavky budúcich období na účte 383.

Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  • výnosy budúcich období na účte 384,
  • príjmy budúcich období na účte 385.

Náklady a výnosy sa účtujú na príslušných účtoch nákladových druhov a výnosových položiek časovo rozlíšené, s výnimkou nákladových druhov, ktoré tvoria komplexné náklady budúcich období. Vznik komplexných nákladov budúcich období sa po prvotnom zaúčtovaní na príslušných účtoch nákladových druhov v účtovej triede 5 účtuje v prospech účtu 655 a na ťarchu účtu 382 a ich zúčtovanie v prospech účtu 382 a na ťarchu účtu 555.

Neprehliadnite! Na účty časového rozlíšenia sa vzťahuje dokladová inventúra a pri inventarizácii sa posudzuje ich výška a odôvodnenosť existencie časového rozlíšenia.

Účty časového rozlišovania

Na zabezpečenie zaúčtovania nákladov a výnosov do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia, slúžia účty z účtovej skupiny 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov, ktorých obsahová náplň je ustanovená v § 56 Postupov účtovania v PÚ. Charakteristickým znakom pre účtovanie časového rozlíšenia je skutočnosť, že na účtoch časového rozlíšenia nákladov alebo výnosov sa účtujú účtovné prípady najmä v závere účtovného obdobia, t. j. ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Náklady budúcich období

V praxi najviac používaným účtom z účtovej skupiny 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov je účet 381 – Náklady budúcich období. Podľa Postupov účtovania v PÚ na tomto účte sa účtujú výdavky bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach, a to konkrétnych účtov v účtovej triede 5 – Náklady, napr. vopred platené nájomné a predplatné (výdavok peňažných prostriedkov časovo predchádza nákladu). Zúčtovanie nákladov budúcich období na príslušný účet nákladov sa vykoná v účtovnom období, s ktorým časovo rozlíšené náklady vecne súvisia.

Základné súvzťažnosti účtovania nákladov budúcich období:

MD

D

v bežnom roku: výdavok

381

211, 221, 321, 32x, 379

v budúcich rokoch: náklad

5xx

381

Ako z náplne účtu vyplýva, účtujú sa tu také účtovné prípady, na ktoré sa výdavky peňazí uskutočnia v bežnom účtovnom období, ale nákladom budú až v nasledujúcom účtovnom období (účtovné prípady platené vopred). Postupy účtovania v PÚ uvádzajú ako príklad nákladov budúcich období nájomne a predplatné platené vopred (noviny, časopisy, odborné publikácie a pod.).

♦ Príklad č. 1 – Nájomné platené vopred:

Účtovná jednotka za prenájom obchodných priestorov zaplatila nájomné vopred v roku 2019 vo výške 15 000 € na roky 2019 až 2021. Ako sa daný účtovný prípad zaúčtuje?

Zaplatené nájomné vopred účtovná jednotka zaúčtuje v prospech účtu 221 – Bankové účty. Alikvotný podiel z poskytnutej úhrady peňazí zaúčtuje do nákladov roka 2019, zvyšnú časť zaúčtuje na ťarchu účtu 381 – Náklady budúcich období. Z tohto účtu alikvotný podiel zaúčtuje do nákladov v roku 2020 a do nákladov v roku 2021. Účtovné súvzťažnosti sú zobrazené v nasledujúcej tabuľke.

Popis účtovného prípadu

Suma v  €

Účtovný predpis

MD

D

Nájomné zaplatené v roku 2019:

 

 

 

Úhrada nájomného

15 000

Nájomné na r

Související dokumenty

Súvisiace články

Časové rozlíšenie nákladov a výnosov v podvojnom účtovníctve – základné zásady
Účtovanie o časovom rozlišovaní
Platnosť dizajnu a náklady budúcich období
Účtovanie prechodu zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva a naopak (2. časť)
Internetové stránky z účtovného a daňového hľadiska
Opravy chýb minulých období
Opravy chýb minulých účtovných období
Výnosy spoločnosti a zábezpeka
Vstupná cena hmotného majetku (1. časť)
Vysporiadanie výsledku hospodárenia v účtovnej jednotke (v akciovej spoločnosti a spoločnosti s r. o.)
Udalosti po zostavení účtovnej závierky v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov
Audit po novele zákona o účtovníctve v Slovenskej republike
Aktivácia nákladov v spoločnosti
Pohľadávky proti podstate
Dlhodobý hmotný majetok – vymedzenie, obstaranie a oceňovanie dlhodobého hmotného majetku
Poskytovanie prostriedkov vrátane preddavkov z verejných prostriedkov v podnikateľskej sfére
Poskytnutie a zúčtovanie preddavkov zamestnancovi a spoločníkovi v cudzej mene
Účtovanie časového rozlíšenia nákladov a výnosov
Účtová trieda 5 – Náklady (I.)

Súvisiace otázky a odpovede

Finančný bonus
Refakturácia pripočítateľných položiek z minulých období
Oporný múrik - IM?
Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku
Zdravotnícke štúdie - účtovanie a DPH
Ochranná známka
Rodinný príslušník a daňové náklady
Hĺbková injektáž budovy
Pohľadávky proti podstate
Opravné položky spoločnosti v konkurze
Opravy chýb minulých období
Opravy chýb minulých účtovných období
Realizovateľné cenné papiere
Časové rozlíšenie reklamných predmetov
Dodatočné daňové priznanie
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.