Oslobodenie od dane pri vývoze tovaru a dôkazné bremeno (II.)

Vydáno: 31 minút čítania

V letnom dvojčísle sme uverejnili prvú časť článku o oslobodení od DPH pri vývoze tovaru mimo Európskej únie a o preukazovaní dôkazného bremena. V tomto čísle prinášame jeho dokončenie.

Dôkazný režim týkajúci sa prepravy priamo spojenej s vývozom tovaru
Karnet TIR

Dohovor TIR je colný dohovor o medzinárodnej preprave tovaru na podklade karnetov TIR, schválený nariadením Rady (EHS) č. 2112/78 z 25. júla 1978, nadobudol účinnosť v Európskom hospodárskom spoločenstve 20. júna 1983. Všetky členské štáty sú zároveň zmluvnými stranami uvedeného dohovoru.

Dohovor TIR v zmenenom a konsolidovanom znení uverejnenom rozhodnutím Rady 2009/477/ES z 28. mája uvádza v článku 1, že na účely tohto dohovoru sa rozumie:

  1. prepravou TIR preprava tovaru z colného úradu odoslania do colného úradu určenia podľa režimu nazývaného „režim TIR“ ustanoveného týmto dohovorom;
  2. operáciou TIR časť prepravy TIR, ktorá sa vykonáva na území zmluvnej strany z colného úradu odoslania alebo vstupu (pohraničného colného úradu) do colného úradu určenia alebo výstupu (pohraničného colného úradu);
  3. uvoľnením operácie TIR potvrdenie colných orgánov, že operácia TIR bola správne ukončená na území zmluvnej strany; colné orgány vydajú potvrdenie na základe porovnania údajov alebo informácií, ktoré sú k dispozícii na colnom úrade určenia alebo výstupu (pohraničnom colnom úrade) a na colnom úrade odoslania alebo vstupu (pohraničnom colnom úrade);
  4. držiteľom karnetu TIR osoba, ktorej bol vydaný karnet TIR v súlade s príslušnými ustanoveniami dohovoru a v ktorej mene bolo podané colné vyhlásenie na tlačive karnetu TIR prejavujúce jeho vôľu umiestniť tovar do režimu TIR na colnom úrade odoslania; držiteľ karnetu TIR je zodpovedný za predloženie cestného vozidla, jazdnej súpravy alebo kontajnera spolu s nákladom a príslušným karnetom TIR colnému úradu odoslania, pohraničnému colnému úradu a colnému úradu určenia a za riadne dodržiavanie ostatných príslušných ustanovení dohovoru.

Článok 4 dohovoru TIR stanovuje, že tovar prepravovaný v režime TIR zavedenom týmto dohovorom nepodlieha na pohraničných colných úradoch plateniu alebo zloženiu dovozných alebo vývozných ciel a poplatkov.

Na účely uplatnenia týchto výhod dohovor TIR vyžaduje, ako vyplýva z jeho článku 3 písm. b), aby bol k tovaru počas celej jeho prepravy priložený jednotný dokument, teda karnet TIR, ktorý slúži na kontrolu zákonnosti operácie.

Karnet TIR pozostáva zo série listov, ktoré zahŕňajú útržkový list č. 1 a útržkový list č. 2 s príslušnými kmeňovými listami, na ktorých sú uvedené všetky nevyhnutné informácie, pričom pre každé prejdené územie sa použije jeden pár útržkových listov.

Na začiatku prepravnej operácie sa kmeňový list č. 1 predkladá colnému úradu odoslania. K uvoľneniu dochádza pri vrátení kmeňového listu č. 2 pochádzajúceho z colného úradu výstupu, ktorý sa nachádza na tom istom colnom území. Tento postup sa opakuje v prípade každého prejdeného územia, pričom sa použijú jednotlivé páry útržkových listov, ktoré sa nachádzajú v tom istom karnete.

Skutkový stav

Vo veci C-495/17 Cartrans rumunská spoločnosť bola sprostredkovateľom služieb cestnej prepravy tovaru. Daňový úrad neuznal uplatnené oslobodenie od DPH na základe poskytnutia služieb cestnej prepravy spojenej s vývozom tovaru do Turecka, Gruzínska a na Ukrajinu. Dôvodom bola skutočnosť, že spoločnosť nebola schopná počas daňovej kontroly predložiť colné vyhlásenia o vývoze umožňujúce potvrdiť, že dotknutý tovar bol naozaj vyvezený.

Spoločnosť tvrdila, že karnety TIR a prepravné dokumenty CMR (vydané na základe Dohovoru o zmluve o medzinárodnej cestnej nákladnej doprave) potvrdené colnými úradmi tretích krajín, do ktorých sa vykonal vývoz, preukazujú, že k uvedeným vývozom naozaj došlo, a odôvodňujú oslobodenie od DPH. Cartrans poukázala na to, že karnety TIR obsahujú súčasne označenie dotknutého tovaru a potvrdenie o colnom tranzite z colného úradu o

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane
Nájom nehnuteľnosti z hľadiska dane z pridanej hodnoty v roku 2016
Povinnosť registrácie na účely DPH
Prijatá faktúra od cestovnej kancelárie
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty prevádzkovateľov herní
Daň z pridanej hodnoty pri predaji nehnuteľnosti
Predaj kovového šrotu a DPH
Nadmerné odpočty, oslobodenie od DPH pri dovoze tovaru, oprava základu dane a miesto dodania služby
Oslobodenie od DPH pri predaji nehnuteľnosti
Uplatňovanie DPH pri skladovaní tovaru
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti
Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2008 (2. časť)
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty bez práva na odpočítanie vstupnej dane
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Tuzemský reverse charge a DPH v roku 2020
Organizácia cestovného ruchu – oslobodenie od dane
Oslobodenie od DPH – poskytovanie zdravotnej starostlivosti cez telefón

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Prenájom obchodných priestorov a DPH
Pôžička konateľovi
Nehnuteľnosť a DPH
Nájom, energie a DPH
Dovoz lode a DPH
DPH s poľskou firmou
Kúpa tovaru z Číny
DPH pri podielovom vlastníctve budovy
Skladovanie českého tovaru v slovenských skladoch
Miesto dodania služby
Zaúčtovanie dodatočného platobného výmeru