Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve za rok 2021

Vydáno: 66 minút čítania

Každá účtovná jednotka, ktorá vedie účtovníctvo je povinná zostaviť aj účtovnú závierku, čo vyplýva z § 6 ods. 4 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Účtovnú závierku zostavuje vždy, keď uzavrie účtovné knihy. Ak účtovné knihy uzavrie k poslednému dňu účtovného obdobia, zostavuje účtovnú závierku ako riadnu, v ostatných prípadoch zostavuje účtovnú závierku mimoriadnu. Priebežná účtovná závierka sa zostavuje v prípadoch, ak to vyžaduje osobitný predpis.

Podľa § 17 ods. 8 zákona o účtovníctveje účtovná jednotka povinná zostaviť účtovnú závierku najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), ktorý v § 49 ods. 2 ustanovuje, že daňovník podáva daňové priznanie do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Na účely podania daňového priznania je daňovník povinný podľa § 49 ods. 11 ZDP zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť do registra účtovných závierok podľa zákona o účtovníctve. Ak sa daňovníkovi na základe podaného oznámenia podľa § 49 ods. 3 ZDP predlží lehota na podanie daňového priznania, predlžuje sa aj termín na vyhotovenie účtovnej závierky.

Pri vedení účtovníctva a zostavovaní účtovnej závierky za rok 2021 podnikatelia účtujúci v sústave podvojného účtovníctva popri zákone o účtovníctve postupujú podľa:
-
opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovnej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ"),
-
opatrenia MF SR č. MF/15464/2013-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre mikro účtovné jednotky v z. n. p.,
-
opatrenia MF SR č. MF/23378/2014-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre malé účtovné jednotky v z. n. p.,
-
opatrenia MF SR č. MF/23377/2014-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre veľké účtovné jednotky a subjekty verejného záujmu v z. n. p.
 
Veľkostná skupina účtovnej jednotky a špecifiká účtovania
Účtovné jednotky, ktorými sú obchodné spoločnosti, družstvá, pozemkové spoločenstvá, podnikajúce fyzické osoby zapísané v obchodnom registri a účtujúce v sústave podvojného účtovníctva sa povinne triedia do veľkostných skupín na mikro, malé a veľké účtovné jednotky v súlade s § 2 ods. 5 až 8 zákona o účtovníctve. Zákon o účtovníctve a Postupy účtovania v PÚ platia pre všetky tri veľkostné skupiny účtovných jednotiek. Z Postupov účtovania v PÚ vyplývajú špecifiká pre:
-
mikro účtovné jednotky
, ktoré:
-
neúčtujú o odloženej dani (§ 10 ods. 4),
-
ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka neúčtujú o ocenení cenných papierov a podielov reálnou hodnotou a metódou vlastného imania, ale cenné papiere a podiely ostanú ocenené obstarávacou cenou (§ 14 ods. 19),
-
pri prechode na mikro účtovnú jednotku k prvému dňu účtovného obdobia vysporiadavajú zostatok na účte
414 - Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov
, a účtovanie zmeny reálnej hodnoty do nákladov alebo výnosov z dôvodu ocenenia cenných papierov a podielov reálnou hodnotou alebo metódou vlastného imania (§ 14 ods. 20),
-
neúčtujú deriváty v ocenení reálnou hodnotou (§ 16 ods. 32),
-
pri prechode na mikro účtovnú jednotku k prvému dňu účtovného obdobia vysporiadavajú zostatok na účte
414
z dôvodu ocenenia derivátov reálnou hodnotou, a zostatok na derivátových účtoch
373 - Pohľadávky a záväzky z pevných termínovaných operácií, 376 - Nakúpené opcie
a
377 - Predané opcie
(§ 16 ods. 33),
-
na účte
355 - Ostatné pohľadávky voči spoločníkom a členom
účtujú aj účtovné prípady medzi účtovnými jednotkami, ktoré sú v obsahovej náplni účtu
351 - Pohľadávky v rámci podielovej účasti
(§ 53 ods. 4),
-
na účte
365 - Ostatné záväzky voči spoločníkom a členom
účtujú aj účtovné prípady medzi účtovnými jednotkami, ktoré sú v obsahovej náplni účtu
361 - Záväzky v rámci podielovej účasti
(§ 54 ods. 3),
-
na účtoch časového rozlíšenia neúčtujú nevýznamné a stále sa opakujúce účtovné prípady, ktoré sa týkajú účtovania nákladov a výnosov medzi dvoma účtovnými obdobiami, pričom nejde o účtovanie dotácií a emisných kvót (§ 56 ods. 14),
-
dlhodobé záväzky v rámci podielovej účasti, ktoré sú náplňou účtu
471 - Dlhodobé záväzky voči prepojeným účtovým jednotkám a účtovným jednotkám v rámci podielovej účasti
účtujú na účte
479 - Ostatné dlhodobé záväzky
(§ 61 ods. 3),
-
veľké účtovné jednotky
, ktoré:
-
na osobitnom analytickom účte k syntetickému účtu
066 - Pôžičky v rámci podielovej účasti
účtujú pôžičky voči prepojenej účtovnej jednotke (§ 14 ods. 23),
-
na osobitných analytických účtoch účtujú pohľadávky z obchodného styku a záväzky z obchodného styku voči prepojenej účtovnej jednotke a voči účtovnej jednotke s podielovou účasťou (§ 48 ods. 2).
 
Činnosti pred uzavretím účtovných kníh
Pred uzavretím účtovných kníh musí každá účtovná jednotka vykonať:
a)
Inventarizáciu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
- inventarizáciou sa overuje či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Povinnosť vykonania inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov ukladá všetkým účtovným jednotkám § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve. Spôsob vykonania, základné pravidlá a termíny jej vykonania, účtovné záznamy dokladujúce jej vykonanie a výsledky ustanovujú § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Skutočné stavy majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov zistené inventúrou sa zaznamenávajú v inventúrnych súpisoch, ktoré musia obsahovať údaje vymedzené v § 30 ods. 2 zákona o účtovníctve. Stav majetku, záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov v inventúrnych súpisoch sa porovná so stavom v účtovníctve a výsledky porovnania a priebeh inventarizácie sa uvedú v inventarizačnom zápise, ktorý musí obsahovať údaje vymedzené v § 30 ods. 3 zákona o účtovníctve.
b)
Kontrolu bilančnej kontinuity vedenia účtovníctva v priebehu účtovného obdobia
- účtovníctvo počas celého účtovného obdobia musí byť vedené v súlade zo zákonom o účtovníctve a Postupov účtovania v PÚ a tiež vnútorných predpisov účtovnej jednotky. Zásada bilančnej kontinuity vyplýva z § 16 ods. 12 zákona o účtovníctve, podľa ktorého sa musí dodržať zásada, že konečné zostatky účtov, ktoré sa vykazujú v súvahe k poslednému dňu účtovného obdobia, musia byť zhodné so začiatočnými stavmi týchto účtov k prvému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia, čo platí aj pre podsúvahové účty.
c)
Kontrolu zúčtovania výsledku hospodárenia za predchádzajúce účtovné obdobie
na účte
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
, na ktorom sa účtuje rozdelenie účtovného zisku alebo vysporiadanie účtovnej straty v súlade s § 7 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ a podľa pravidiel ustanovených Obchodným zákonníkom, prípadne iným predpisom na základe rozhodnutia štatutárneho orgánu účtovnej jednotky. Ak účtovná jednotka počas bežného účtovného obdobia nevysporiadala výsledok hospodárenia za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie, musí v rámci závierkových účtovných prípadov preúčtovať nerozdelený zisk na účet
428 - Nerozdelený zisk minulých rokov
, resp. neuhradenú stratu na účet
429 - Neuhradená strata minulých rokov.
d)
Doúčtovanie účtovných prípadov bežného účtovného obdobia
- na zabezpečenie úplnosti účtovníctva bežného účtovného obdobia v súlade s § 8 zákona o účtovníctve musí účtovná jednotka zaúčtovať všetky účtovné prípady v období, s ktorým vecne a časovo súvisia tak, aby sa v účtovnej závierke vykázali pravdivé údaje o majetku, záväzkoch, vlastnom imaní, nákladoch, výnosoch a výsledku hospodárenia. Ide predovšetkým o zaúčtovanie všetkých účtovných dokladov vystavených po skončení účtovného obdobia, ktoré vecne súvisia s bežným účtovným obdobím, doúčtovanie povinnej tvorby sociálneho fondu v súlade zo zákonom č. 152/1994 Z.z. o sociálnom fonde v z. n. p., ročné vysporiadanie dane z pridanej hodnoty, povinnosť ktorého ukladá zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.
e)
Kontrolu účtov, ktoré nesmú vykazovať zostatok
:
-
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovacom konaní
,
-
111 - Obstaranie materiálu
(aktívny zostatok, ktorý predstavuje vyfakturovaný ale neprevzatý materiál na sklad sa preúčtuje na ťarchu účtu
119 - Materiál na ceste
a pasívny zostatok, ktorý predstavuje nevyfakturovaný ale prevzatý materiál na sklad sa preúčtuje v prospech účtu
326 - Nevyfakturované dodávky
alebo účtu
323 - Krátkodobé rezervy
),
-
131 - Obstaranie tovaru
(aktívny zostatok sa preúčtuje na ťarchu účtu
139 - Tovar na ceste
a pasívny zostatok v prospech účtu
326 - Nevyfakturované dodávky
alebo účtu
323 - Krátkodobé rezervy
),
-
395 - Vnútorné zúčtovania
, na ktorom sa účtujú vzťahy medzi jednotlivými vnútornými organizačnými útvarmi účtovnej jednotky.
 
Účtovanie závierkových a upravujúcich závierkových účtovných prípadov
Účtovným prípadom ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka
podľa § 2a Postupov účtovania v PÚ je účtovanie skutočností:
-
predmete účtovníctva podľa § 2 ods. 2 zákona o účtovníctve, pri ktorých sa účtovný zápis uskutočňuje iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, tzv.
závierkové účtovné prípady,
-
predmete účtovníctva podľa § 2 ods. 2 zákona o účtovníctvetýkajúcich sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktoré účtovná jednotka zistila do dňa zostavenia účtovnej závierky, tzv.
upravujúce závierkové účtovné prípady
,
-
z dôvodu otvorenia účtovných kníh
podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve do dňa schválenia účtovnej závierky.
Zákon o účtovníctve ustanovuje účtovným jednotkám ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná z

Související dokumenty

Súvisiace články

Daňový bonus v praxi v roku 2020
Určenie rozsahu zdaniteľných príjmov (výnosov) na účely zníženej sadzby dane z príjmov vo výške 15 %
15 % sadzba dane z príjmov, mikrodaňovník, mikro účtovná jednotka či obrat pre registráciu pre DPH: vybrané omyly z praxe
Čo nezabudnúť alebo čomu sa vyhnúť pri príprave daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby
Príklad na vyplnenie daňového priznania s výkladom k jednotlivým riadkom daňového priznania
Daň z príjmov právnickej osoby – príklady problematických okruhov
Prehľad noviel zákona o dani z príjmov v roku 2023
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2020
Komentár k zmenám v oblasti dane z príjmov fyzických a právnických osôb prijatých v roku 2022 s účinnosťou od roku 2023 a 2024
Opravná účtovná závierka
Daňové priznanie právnickej osoby a mikrodaňovník
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve
Výsledok hospodárenia za rok 2020 a jeho vysporiadanie
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (I.)
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Mikrodaňovník od roku 2021
Dotácie na obstaranie hmotného majetku a ich vplyv na základ dane z príjmov (2. časť)
Odpisovanie automobilu v osobitných prípadoch
Úľava na dani pre príjemcov regionálnej investičnej pomoci po 1. máji 2023

Súvisiace otázky a odpovede

Zdravotnícke štúdie - účtovanie a DPH
Dodatočné daňové priznanie
Kladné a záporné položky na faktúre
Pôžička konateľovi
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
DPH s poľskou firmou
Časové rozlíšenia úroku
Účtovanie neuplatnenej DPH
Nehnuteľnosť a jej zaradenie do užívania
Dodanie pohárov ako dar od dodávateľa tovaru
Ust. § 7 nadobudnutie tovaru/služby a takto vzniknutá daňová povinnosť
SRO a vystavenie faktúry pre seba
Faktura za opravu vlastneho auta vo vlastnom autoservise
Zriaďovateľ vs. organizačná zložka v ČR
Vrátenie dane z inej členskej krajiny
Odmena komisionára
Zahraničná faktúra za ubytovanie z ČR zaúčtovanie a smerovanie do KV
Vyúčtovacia faktúra za elektrinu
Účtování daňového odpisu pohledávek
Platba kartou v ČR a oceňovanie na eurovom účte

Súvisiace predpisy

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z.n.p.
Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92 zo 16. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva
Zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov