Zmeny zákona o dani z príjmov na základe noviel s účinnosťou postupne od roku 2020 (2. časť)

Vydáno: 38 minút čítania

Rok 2019 bol rokom, ktorý priniesol viac noviel zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Pokračovanie článku sa venuje ďalším z nich.

Zrušenie opakovaného predkladania dokladov [§ 32 ods. 10, § 52zz ZDP]

Za zdaňovacie obdobie roku 2018 a predch. daňovník, ktorý podával daňové priznanie a uplatňoval daňový bonus na vyživované dieťa, mal povinnosť preukázať nárok na jeho uplatnenie dokladom alebo potvrdením, ktoré bolo súčasťou daňového priznania, s výnimkou zamestnanca, ktorému zamestnávateľ vyplatil daňový bonus v plnej sume, na ktorú mal nárok. To znamená, že ak si daňovník uplatňoval tento daňový bonus alebo jeho časť, každoročne okrem rodného listu prikladal k daňovému priznaniu aj potvrdenie zo školy, že sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom (do 25 rokov).

Pri daňovom bonuse na zaplatené úroky (ďalej len „DBZÚ“) daňovník, ktorý podával daňové priznanie a uplatňoval si DBZÚ, bol povinný preukázať nárok na jeho uplatnenie potvrdením vystaveným veriteľom podľa osobitného predpisu, ktoré bolo súčasťou daňového priznania. Osobitným predpisom je v tomto prípade § 26a zákona č. 90/2016 Z. z. o úveroch na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 90/2016 Z. z.“), podľa ktorého je veriteľ raz ročne povinný na požiadanie spotrebiteľa, ktorému bol poskytnutý úver na bývanie, vydať a doručiť potvrdenie na účely uplatnenia DBZÚ.

Podľa § 52zz ustanovenie § 32 ods. 10 ZDP v znení účinnom od 1. 12. 2019, teda v novom znení, sa prvýkrát použije pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2019.

To znamená, že daňovník, ktorý uplatňuje dňový bonus na vyživované dieťa už v roku 2020 pri podaní daňového priznania za rok 2019 nebude povinný prikladať k daňovému priznaniu:

  • rodný list dieťaťa,
  • potvrdenie o návšteve školy alebo
  • potvrdenie príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa,

ak dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na škole so sídlom na území SR, ale len vtedy, ak už boli predložené správcovi dane a nedošlo k zmene údajov v nich uvedených (správca dane už má o dieťati tzv. stopu).

Upozornenie! Potvrdenie o návšteve školy však budú predkladať aj naďalej k daňovému priznaniu daňovníci, ktorých deti sa pripravujú na povolanie štúdiom mimo územia SR.

Dokladovanie nároku na daňový bonus na zaplatené úroky v daňovom priznaní – daňovník, ktorý podáva daňové priznanie a uplatňuje si DBZÚ, je stále povinný preukázať nárok na jeho uplatnenie potvrdením vystaveným veriteľom podľa osobitného predpisu (§ 26a zákona č. 90/2016 Z. z.), ktoré je súčasťou daňového priznania. To znamená, že dokladovanie tohto daňového bonusu sa nezmenilo.

♦ Príklad č. 9:

Zuzana žije v spoločnej domácnosti s vlastnými deťmi, ktoré sa pripravujú na povolanie štúdiom na vysokých školách (majú 20 a 21 rokov). Podáva daňové priznanie a vzhľadom na dosiahnutú výšku príjmov (aspoň 6-násobok minimálnej mzdy), ich vek a sústavnú prípravu na povolanie štúdiom jej vznikol nárok na daňový bonus na vyživované dieťa na obe deti. Ema navštevuje vysokú školu v Bratislave, Maťko navštevuje vysokú školu vo Viedni.

Podľa § 4 ods. 5 písm. a) zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. je sústavnou prípravou dieťaťa na povolanie aj iné štúdium alebo výučba, ak sú svojím rozsahom a úrovňou podľa rozhodnutia MŠ SR postavené na úroveň štúdia na strednej alebo vysokej škole dennou formou v SR. Rovnocennosť štúdia sa musí preukázať rozhodnutím Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, resp. Strediska pre uznávanie dokladov o vzdelaní tohto ministerstva.

Podľa § 32 ods. 10 ZDP daňovník, ktorý podáva daňové priznanie a uplatňuje daňový bonus na vyživované dieťa nemusí prikladať k daňovému priznaniu potvrdenia školy alebo potvrdenia príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa, ak dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti, ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na škole so sídlom na území SR.

Vysoká škola, ktorú navštevuje Maťko, je svojím rozsahom a úrovňou postavená na úroveň štúdia na strednej alebo vysokej škole dennou formou v SR.

Zuzana každoročne k daňovému priznaniu prikladala potvrdenia o návšteve školy aj Emy aj Maťka.

Pri podávaní daňového priznania za rok 2019 v roku 2020 bude Zuzana prikladať len doklady o štúdiu Maťka. Emine potvrdenie o návšteve školy prikladať nebude, pretože Ema stále navštevuje vysokú školu (pripravuje sa na budúce povolanie štúdiom) v Bratislave, teda so sídlom na území SR.

* * *

Zvýšenie hranice na platenie preddavkov a zmena výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti [§ 34 ods. 1 a 2, § 34 ods. 5, § 52zza ods. 19 ZDP]

Zvýšenie hranice na platenie preddavkov na daň

Související dokumenty

Súvisiace články

Daňové termíny v roku 2021
Vybrané opatrenia vlády SR v období pandémie pre zamestnávateľov a zamestnancov
Oprava dane z príjmov zo závislej činnosti a daňových bonusov v roku 2020
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Vybrané mimoriadne opatrenia v daňovej a účtovnej oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Novela daňového poriadku s účinnosťou od 1. januára 2022 a prehľad noviel z roku 2021
Platenie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby na zdaňovacie obdobie roku 2008
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008
Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2005
Spôsoby zdaňovania príjmov zo závislej činnosti
Zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti po novelách
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2021
Stručný prierez novelou zákona o dani z príjmov
Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov FO za rok 2022
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2024
Predĺžená lehota na podanie daňového priznania, elektronická komunikácia so správcom dane
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2020

Súvisiace otázky a odpovede

Odmena pre konateľa z Českej republiky
Daňový bonus SZČO
Dodatočné daňové priznanie a pokuta
Pokuta za oneskorené podanie daňového priznania
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Príjem hotovosti za prenájom majetku v s.r.o.
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Zrušenie s.r.o.
Prevádzkovanie záložne a ERP
Odvody a príkazná zmluva
Oznamovacia povinnosť
Registrácia na daňovom úrade
Použitie daňových preplatkov
Oznamovacia povinnosť - úroky účtované do daňových nákladov
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.
Prijímanie hotovosti a registračná pokladnica
Postup správcu dane pri daňovej kontrole
Dodatočné daňové priznanie
Daňový dopad záporného goodwillu
Kúpa auta v zahraničí