Verný a pravdivý obraz a hlavné prvky účtovnej závierky: slovenský príklad

Vydáno: 34 minút čítania

Dôležitým predpokladom verného a pravdivého zobrazenia skutočností o účtovnej jednotke v zostavenej účtovnej závierke, ktorá sa pre účely rozhodovania zverejňuje, je presné, racionálne, jednoznačné a nie príliš abstraktné vymedzenie základnej účtovnej terminológie.

Cieľom príspevku je analyzovať a zhodnotiť obsahovú stránku vybraných účtovných pojmov, na ktorých je postavený systém finančného vykazovania.

Z vykonanej analýzy ­vyplynulo, že právny rámec regulácie účtovníctva zastrešený slovenským zákonom o účtovníctve nie vždy upravuje celkom zrozumiteľne svoj predmet záujmu. Jednou z možností, ako priblížiť našu účtovnú legislatívu vnímaniu účtovníkov, ale najmä používateľov účtovných závierok, by bolo napr. výstižnejšie definovanie základných pojmov (viac zodpovedajúce požiadavkám praxe), s ktorými účtovníctvo pracuje.

Príspevok sa pri riešení nastolených problémov orientuje na podnikateľské prostredie, napriek tomu, že mnohé problémy majú všeobecnejší charakter.

Verný a pravdivý obraz podľa účtovnej úpravy SR, smerníc EÚ a IFRS1)

Slovenský zákon o účtovníctve [zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)] v ust. § 7 ods. 1 predpisuje účtovným jednotkám účtovať tak, aby zostavená „účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva, a o finančnej situácii účtovnej jednotky.“

Zákon o účtovníctve v § 7 ods. 2 definuje ako verné také zobrazenie, ktoré „zodpovedá skutočnosti a je v súlade s ustanovenými účtovnými zásadami a účtovnými metódami“. Za pravdivé považuje také zobrazenie, pri ktorom sú podľa ust. § 7 ods. 2. „použité účtovné zásady a účtovné metódy, ktoré vedú k dosiahnutiu verného zobrazenia skutočností v účtovnej závierke“.2)

Ďalej v ust. § 7 ods. 3 zákon o účtovníctve uvádza: „Ak účtovná jednotka zistí, že účtovné zásady a účtovné metódy použité v účtovnom období sú nezlučiteľné s požiadavkou verného a pravdivého zobrazenia skutočností, je povinná zostaviť účtovnú závierku tak, aby poskytla verný a pravdivý obraz skutočností. O tom je účtovná jednotka povinná informovať v účtovnej závierke v poznámkach.“3)

Tu, podľa nás chýba bližšie metodické usmernenie riešenia tohto problému. Iba predpísať účtovným jednotkám povinnosť informovať o tom v účtovnej závierke v poznámkach sa nám javí ako nedostatočné. Dikcia zákona podľa nášho názoru celkom nepodporí bezkonfliktný výklad tohto kľúčového účtovného termínu. Máme pocit, že naša účtovná legislatíva je dosť reštriktívna a tým by sa mohla potlačiť i táto konštruktívna požiadavka na generovanie verného a pravdivého obrazu (pozri napr. ustanovenia § 38 zákona o účtovníctve, z ktorých vyplýva, kedy sa účtovná jednotka dopustí správneho deliktu a kedy daňový úrad uloží pokutu).

Našu polemiku dozaista podporí platná úprava v opatreniach k účtovnej závierke pre mikro (opatrenie č. MF/15464/2013-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre mikro účtovné jednotky v z. n. p. – ďalej len „opatrenie k účtovnej závierke pre mikro ÚJ“), malé (opatrenie č. MF/23378/2014-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre malé účtovné jednotky v z. n. p. – ďalej len „opatrenie k účtovnej závierke pre malé ÚJ“) a veľké účtovné jednotky (opatrenie č. MF/23377/2014-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre veľké účtovné jednotky a subjekty verejného záujmu v z. n. p. – ďalej len „opatrenie k účtovnej závierke pre veľké ÚJ“). Iba v opatrení k účtovnej závierke pre veľké účtovné jednotky sa doslova uvádza „Ďalšie informácie (pozn. autora: rozumej informácie nad rámec ustanovenej obsahovej náplne) sa uvádzajú v poznámkach vždy, ak sú potrebné na zabezpečenie súladu s požiadavkou, aby účtovná závierka poskytovala verný obraz o majetku, záväzkoch, finančnej situácii a výsledku hospodárenia účtovnej jednotky.“ (§ 4 ods. 2). Na druhej strane, vo všetkých opatreniach k účtovnej závierke pre mikro, malé alebo i veľké účtovné jednotky sa uvádza „V poznámkach sa môžu uvádzať informácie, ktoré sa účtovná jednotka rozhodla poskytnúť nad rámec ustanovenej obsahovej náplne.“ (§ 4 ods. 2). Tento nerovnaký prístup môže vyvolávať dojem, že verný a pravdi

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela zákona o účtovníctve
K novele zákona o účtovníctve
Prehľad zmien v zákone o účtovníctve v roku 2023 s vplyvom na rok 2024 a 2025
Zmeny v zákone o účtovníctve od 1. januára 2018
Register účtovných závierok po 1. januári 2022
Kombinácie podnikov (účtovné aspekty)
Rezervy podľa slovenskej právnej úpravy a podľa IFRS
Vydanie novelizácie IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky a riešenie preddavkov v cudzej mene
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2006
Predstavenie IFRS 7 Finančné nástroje: zverejňovanie a iné novinky
Účtovná závierka malých a stredných podnikov z pohľadu IFRS
Účtovná závierka malých a stredných podnikov z pohľadu IFRS (II.)
Lehoty pri účtovnej závierke a výročnej správe za rok 2004
Konsolidovaná účtovná závierka od roku 2005 podľa IFRS
IAS 27 – Konsolidovaná a individuálna účtovná závierka
Všeobecná charakteristika a prehľad IAS/IFRS (I.)
Všeobecná charakteristika a prehľad IAS/IFRS (II.)
Všeobecná charakteristika a prehľad IAS/IFRS (III.)
Medzinárodné účtovné štandardy a interpretácie platné k 31. decembru 2011

Súvisiace otázky a odpovede

Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Prepočet kurzu
Účtovanie materiálu
Audit v akciovej spoločnosti
Schválenie UZ zaniknutej spoločnosti zlúčením
Účtovná závierka mikro účtovnej jednotky
Likvidácia akciovej spoločnosti
Dohoda o splátkach
Schválenie účtovnej závierky za rok 2013
Certifikácia ISO, účtovanie a daňový výdavok
Časové rozlíšenie
Pohľadávky a ich časová súvislosť
Predkladanie výkazov štátnou rozpočtovou organizáciou
Nevyfakturovaná položka na účte 326 - zostatok z roku 2016
Zmena mikro účtovnej jednotky na malú
Náklady na "dovývoj"
Audit a závierka
Drobný hmotný majetok a dlhodobý majetok – účtovanie
Dodatočné DPPO
Kladné a záporné položky na faktúre