Platenie preddavkov na daň fyzickej osoby od 1. januára 2015

Vydáno: 35 minút čítania

V príspevku priblížime čitateľom problematiku platenia preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „preddavky na daň“), a to aj s ohľadom na zmeny vykonané zákonom č. 333/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 333/2014 Z. z.“).

Platenie preddavkov na daň upravuje § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Zákonom č. 333/2014 Z. z. dochádza od 1. januára 2015 k zmenám pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti na platenie preddavkov na daň (§ 34 ods. 5 ZDP) a určení výšky preddavkov na daň u daňovníka, ktorý dosahuje aj príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (§ 34 ods. 10 ZDP).

Podľa dôvodovej správy k návrhu uvedeného zákona cieľom úpravy je, aby daňovník preddavky na daň platil len z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 (ďalej len „príjmy podľa § 5 ZDP“) a z príjmov z podnikania, z inej SZČ, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ZDP (ďalej len „príjmy podľa § 6 ZDP“), ktoré majú charakter pravidelne vykonávanej činnosti. Pri aplikácii predmetných zmien je potrebné rešpektovať aj prechodné ustanovenie § 52zd ods. 8 ZDP.

Podľa § 2 písm. u) ZDP preddavkom na daň je povinná platba na daň, ktorá sa platí v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak skutočná výška dane za toto obdobie nie je ešte známa. V súlade s § 51c ods. 1 ZDP preddavok na daň sa platí miestne príslušnému správcovi dane v eurách a po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň zaplatené na toto zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie.

Preddavkovým obdobím je v súlade s § 34 ods. 1 ZDP obdobie od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov FO (ďalej len „daňové priznanie“) za predchádzajúce zdaňovacie obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období. Preddavkovým obdobím je obdobie, v priebehu ktorého sa platia preddavky na daň, a nie je možné ho stotožniť so zdaňovacím obdobím.

Daňovníkovi, ktorý podáva daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2014 v lehote podľa § 49 ods. 2 ZDP, čo je za zdaňovacie obdobie roka 2014 do 31. marca 2015, v roku 2015 preddavkové obdobie, ktoré začalo v roku 2014 (od prvého dňa po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2013), skončí 31. marca 2015. Nové preddavkové obdobie v roku 2015 začne tomuto daňovníkovi od 1. apríla 2015 a skončí 31. marca 2016. Uvedené platí len za predpokladu, že daňovník nebude mať lehotu na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2014, resp. 2015 predĺženú.

Poznámka: Ak posledný deň lehoty na podanie daňového priznania pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania je v súlade s § 27 ods. 4 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) najbližší nasledujúci pracovný deň.

Daňovníkovi, ktorý v roku 2015 daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2014 bude podávať v predĺženej lehote, preddavkové obdobie, ktoré začalo v roku 2014, skončí v roku 2015 v posledný deň predĺženej lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2014 a nové preddavkové obdobie začne od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí predĺženej lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2014.

Poznámka: Lehotu na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 2 ZDP si daňovník, ktorý je fyzickou osobou (s výnimkou daňovníka, ktorý je v konkurze), môže na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane predĺžiť v súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP, a to o tri, resp. ak má zdaniteľné príjmy zo zdrojov v zahraničí, až o šesť celých kalendárnych mesiacov.

Povinnosť platiť preddavky na daň, výška preddavkov na daň a periodicita ich platenia závisia od výšky poslednej známej daňovej povinnosti. Preddavky na daň v súlade s § 34 ods. 1 až 3 ZDP platí daňovník vtedy, ak jeho posledná známa daňová povinnosť presiahla 2 500 €, pričom ak posledná známa daňová povinnosť daňovníka:

  • presiahla sumu 2 500 € a nepresiahla 16 600 €, platí daňovník štvrťročné preddavky na daň vo výške 1 / 4 poslednej známej daňovej povinnosti a splatné sú do konca každého kalendárneho štvrťroka;
  • presiahla 16 600 €, platí daňovník mesačné preddavky na daň vo výške 1 / 12 poslednej známej daňovej povinnosti a splatné sú do konca každého kalendárneho mesiaca.

Poznámka: Ak deň splatnosti preddavku na daň pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, dňom splatnosti preddavku na daň je v súlade s § 27 ods. 4 daňového poriadku najbližší nasledujúci pracovný deň.

Preddavky na daň v roku 2015 do lehoty na podanie daňového priznania za rok 2014

Podľa prechodného ustanovenia § 52zd ods. 8 ZDP v roku 2015 do začatia nového preddavkového obdobia podľa § 34 ZDP platia daňovníci, ktorí sú fyzickými osobami, preddavky na daň vypočítané podľa predpisu účinného do 31. dec

Související dokumenty

Súvisiace články

Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (I.)
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Uplatnenie zamestnaneckej prémie za rok 2009 v praxi
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach (2. časť)
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007
Platenie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby na zdaňovacie obdobie roku 2008
Oneskorené podanie a nepodanie daňového priznania k dani z príjmov
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2008 v príkladoch
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2006
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2004
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B a zahraničný športovec
Sumy potrebné pre výpočet daňovej povinnosti k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2013
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2008
Opatrovateľ a osobný asistent – príspevky, odvody a dane
Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov FO za rok 2022
Prehľad noviel zákona o dani z príjmov v roku 2023

Súvisiace otázky a odpovede

Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Dodatočné daňové priznanie a pokuta
Pokuta za oneskorené podanie daňového priznania
Odvody a príkazná zmluva
Dodatočné daňové priznanie
Oneskorené podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb
Poberateľ starobného dôchodku a daňové priznanie
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Príjem hotovosti za prenájom majetku v s.r.o.
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Zrušenie s.r.o.
Prevádzkovanie záložne a ERP
Oznamovacia povinnosť
Registrácia na daňovom úrade
Použitie daňových preplatkov
Oznamovacia povinnosť - úroky účtované do daňových nákladov
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.
Prijímanie hotovosti a registračná pokladnica
Postup správcu dane pri daňovej kontrole