Registračná povinnosť fyzickej osoby pre daň z príjmov

Vydáno: 25 minút čítania

Kedy je fyzická osoba povinná registrovať sa na daňovom úrade v súvislosti podnikaním, SZČO alebo nájmom? Má povinnosť registrácie lekár, alebo zdravotnícky pracovník, ktorý dostáva plnenia od farmaceutickej firmy? Kedy sa fyzická osoba nemusí registrovať?

Postup pri registrácii fyzickej aj právnickej osoby upravuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) v § 67, podľa ktorého daňový subjekt, ktorý sa registruje u správcu dane podľa osobitných predpisov, je povinný predložiť správcovi dane žiadosť o registráciu na tlačive, ktorého vzor určí ministerstvo. Ak sa žiadosť o registráciu podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme.

Osobitným predpisom, na ktorý sa daňový poriadok odvoláva je zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). ZDP vymedzuje v § 49a, kedy má fyzická alebo právnická osoba registračnú povinnosť.

Daňový úrad (správca dane) zaregistruje daňový subjekt v lehote do 30 dní od podania žiadosti o registráciu, ak spĺňa podmienky na registráciu podľa tohto zákona a osobitných predpisov. Správca dane pri registrácii pridelí daňovému subjektu daňové identifikačné číslo a aj identifikačné číslo, ak sa registruje na daň podľa osobitného predpisu. Daňovníkovi vydá pracovník správcu dane osvedčenie o registrácii (kartičku) s daňovým identifikačným číslom (DIČ), ktoré povinný uvádzať pri styku so správcom dane, aj vo vzťahu k obchodným partnerom.

ZDP vymedzuje, kedy má fyzická alebo právnická osoba registračnú povinnosť. Fyzická osoba, ktorá na území Slovenskej republiky získa povolenie na podnikanie alebo oprávnenie na podnikanie, je povinná požiadať správcu dane o registráciu do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom získala povolenie alebo oprávnenie na podnikanie. Na účely tohto zákona sa dňom získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je fyzická osoba alebo právnická osoba podľa osobitných predpisov oprávnená začať podnikať na území Slovenskej republiky.

Ak dôjde k zmenám ­skutočností zakladajúcich povinnosť registrácie, najmä, ak daňovníkovi zanikne daňová povinnosť, je povinný tieto skutočnosti oznámiť správcovi dane do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí mesiaca, v ktorom tieto zmeny nastali. Ak nastali skutočnosti, ktoré majú za následok zrušenie registrácie, daňovník je povinný požiadať o zrušenie registrácie podľa osobitného predpisu. Ak vznikla daňovníkovi rovnaká oznamovacia povinnosť voči inej inštitúcii a táto inštitúcia nové alebo zmenené skutočnosti oznamuje správcovi dane podľa osobitného predpisu, daňovník nie je povinný tieto skutočnosti oznámiť správcovi dane.

Spôsob registrácie

Fyzická osoba si svoju registračnú povinnosť k dani z príjmov splní, keď predloží správcovi dane vyplnené registračné tlačivo „Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien a zrušenie registrácie na daň z príjmov a daň z pridanej hodnoty“, ktoré je zverejnené na stránke FR SR: https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/REG/form.238.html. Registračné tlačivo je k dispozícii aj na každom daňovom úrade.

Žiadosť o registráciu musí byť vždy podaná na tlačive podľa predpísaného vzoru a daňovník ju môže predložiť na daňovom úrade. V žiadosti o registráciu je daňový subjekt povinný uviesť údaje podľa § 67 ods. 2 daňového poriadku.

V žiadosti o registráciu je fyzická osoba, povinná uviesť:

  1. meno a priezvisko,
  2. adresu trvalého pobytu,
  3. rodné číslo,
  4. identifikačné

Související dokumenty

Súvisiace články

Zdaňovanie príjmov po úmrtí fyzickej osoby
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach (2. časť)
Najvýznamnejšie zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2021
Daň vyberaná zrážkou (II.)
Aktívne a pasívne príjmy fyzickej osoby z hľadiska dane z príjmov, DPH a odvodov
Daňové aspekty investícií a podnikania v Kazachstane
Platenie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby v roku 2021
Čo musíte evidovať v daňovej evidencii v roku 2021
Pandemická pomoc a jej dôsledky pri vyčíslení základu dane roku 2021 živnostníka
Prerušenie podnikania pozastavením živnosti
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2022
Zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely účinnej od 1. 1. 2014 (3. časť)
Novinky dane z motorových vozidiel platné pri podaní daňového priznania za rok 2020
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2021
Daň vyberaná zrážkou (IV.)
Zmeny zákona o DPH účinné od júla 2021
Dopad dane z pridanej hodnoty na daň z príjmov
15 % sadzba dane z príjmov, mikrodaňovník, mikro účtovná jednotka či obrat pre registráciu pre DPH: vybrané omyly z praxe
Úprava základu dane fyzickej osoby pri skončení podnikania

Súvisiace otázky a odpovede

Oprávnenie na podnikanie
Licenčná zmluva
Zdanenie príjmov z reklamy Adsense
Nezisková organizácia (n.o.) a prenájom
Nákup a predaj PHL
Prenájom automobilu do spoločnosti
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Stavebné práce v Belgicku
Ukončenie podnikania - živnosti a daňové náležitosti
Označenie tovaru v maloobchodnej predajni
Dlhodobý prenájom motorového vozidla
Práca na materskej dovolenke
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH
Nákup ojazdeného vozidla z EÚ
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Prerušenie odpisovanie majetku
Daňove priznanie
Poskytovanie ubytovania a dopravy zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry