Platenie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby počas pandémie

Vydáno: 32 minút čítania

V zmysle § 34 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) daňovníci, ktorí sú fyzickými osobami, platia preddavky na daň z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „preddavky na daň“) v priebehu preddavkového obdobia, ktorým je obdobie od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „daňové priznanie“) za predchádzajúce zdaňovacie obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období.

Vychádzajúc z predmetného ustanovenia, v roku 2020 do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania za rok 2019 ustanovenej v § 49 ZDP v spojení s § 21 zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“) daňovník platí preddavky na daň podľa poslednej známej daňovej povinnosti vypočítanej z údajov uvedených v daňovom priznaní za rok 2018 a od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí tejto lehoty platí daňovník preddavky na daň podľa poslednej známej daňovej povinnosti vypočítanej z údajov uvedených v daňovom priznaní za rok 2019.

V príspevku sa budeme venovať opatreniam prijatým v oblasti platenia preddavkov na daň počas obdobia pandémie.

Poznámka: Obdobie pandémie je vymedzené v § 2 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. v súlade s ktorým týmto obdobím je obdobie od 12. marca 2020, kedy vláda SR vyhlásila mimoriadnu situáciu podľa § 8 zákona NR SR č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v z. n. p. v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným korona vírusom SARS-CoV-2 na území SR do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vláda SR mimoriadnu situáciu odvolá.

Zákonom č. 67/2020 Z. z. sa počas obdobia pandémie určuje v § 21 tohto zákona nová lehota na podanie daňového priznania za rok 2019, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. V dôsledku tejto úpravy, v nadväznosti na vymedzenie preddavkového obdobia v § 34 ods. 1 ZDP, dochádza v roku 2020 k posunutiu začiatku nového preddavkového obdobia.

Národná rada Slovenskej republiky dňa 22. apríla 2020 schválila zákon č. 96/2020 Z. z., ktorým sa v Čl. I mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení zákona č. 75/2020 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť dňom vyhlásenia, čo je 25. apríla 2020.

Zákonom č. 67/2020 Z. z. sa v súvislosti s pandémiou vírusu SARS-Cov-2 zavádzajú ďalšie mimoriadne opatrenia na zmiernenie následkov pandémie vo finančnej oblasti, pričom jedným z nich je opatrenie zavedené v § 24a ods. 1 až 3 zákona č. 67/2020 Z. z., ktoré sa týka neplatenia preddavkov na daň z príjmov. Prostredníctvom predmetného ustanovenia sa umožnilo daňovníkom, ktorí sú fyzickými osobami, neplatiť preddavky na daň z príjmov vypočítané podľa § 34 ZDP splatné v období pandémie, a to za predpokladu, že sú splnené podmienky ustanovené v § 24a ods. 1 až 3 zákona č. 67/2020 Z. z.

Potrebné je pripomenúť, že podľa § 37 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. na ustanovenia tohto zákona sa vzťahujú osobitné predpisy, ktorým je napr. zákon o dani z príjmov a iné predpisy, ak tento zákon neustanovuje inak. Znamená to, že pokiaľ ide napr. spôsob výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti na platenie preddavkov na daň, zaokrúhľovanie preddavkov na daň, či splatnosť preddavkov na daň, uplatní sa právna úprava obsiahnutá v ust. § 34 ZDP.

V súlade s ust. § 24a ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. preddavky na daň za obdobie, za ktoré má daňovník povinnosť platiť preddavky na daň vypočítané podľa § 34 ZDP a splatné počas obdobia pandémie, sa neplatia za obdobie bezprostredne nasledujúce po období, v ktorom daňovníkovi poklesli tržby najmenej o 40 %, a to v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho kalendárneho roka. Neplatenie preddavkov na daň uplatňuje daňovník predložením vyhlásenia príslušnému správcovi dane podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) o tom, že spĺňa podmienku ustanoveného poklesu tržieb, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty splatnosti preddavku na daň z príjmov podľa § 34 ZDP. Tento spôsob sa prvýkrát uplatní na preddavky na daň splatné v mesiaci máj 2020.

Vychádzajúc z cit. ustanovenia pokles tržieb, pri dosiahnutí ktorého sa neplatia preddavky na daň vypočítané podľa § 34 ZDP a splatné počas obdobia pandémie, u daň

Související dokumenty

Súvisiace články

Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (I.)
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Skončenie uplatňovania opatrení v oblasti dane z príjmov FO zavedených pre zmiernenie dosahov pandémie
Platenie preddavkov na daň z príjmov právnickej osoby počas obdobia pandémie
Vplyv stanovenia životného minima na daň z príjmov fyzických osôb
Uplatnenie zamestnaneckej prémie za rok 2009 v praxi
Najvýznamnejšie zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2021
Oprava ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti
Sumy potrebné pre výpočet daňovej povinnosti k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2013
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby – typ A za rok 2010
Skutočnosti dôležité pre výpočet daňovej povinnosti fyzickej osoby za rok 2010
Opatrovateľ a osobný asistent – príspevky, odvody a dane
Zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2019
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2017
Vysporiadanie daňovej povinnosti fyzickej osoby k dani z príjmov za rok 2017
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2022 (2. časť)
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2024
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach (2. časť)

Súvisiace otázky a odpovede

Daňový bonus SZČO
Odvody a príkazná zmluva
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Daňový bonus a odídenec
Dovolenka nad rámec zákona
Daňový bonus a NČZD na manželku
Dioptrické okuliare ako výdavok a daňový dopad u zamestnávateľa a zamestnanca
Zdanenie príjmu
Posudzovanie príjmov na účely zamestnaneckej prémie
Stravné poukážky a ich nominálna hodnota
Príspevok na podporu zamestnancov podľa § 50a zákona o službách zamestnanosti
Odmena za vytvorenie softvéru
Zdaňovanie vreckového
Permanentky na plaváreň zakúpené zo sociálneho fondu
Platenie zdravotného poistenia z dohody o vykonaní práce
Parkovanie
Zapožičanie zamestnanca
Vstupná zdravotná prehliadka
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.