Reštaurácia, ktorá účtuje v sústave podvojného účtovníctva je mesačnými platiteľom DPH. Akým spôsobom sa účtuje strava zamestnancov reštaurácie? Reštaurácia nemá stravné lístky, má účtovať aj na účte 622 aktiváciu?
Cena stravného lístka pre vlastných zamestnancov sa určí na základe plánovej alebo skutočnej kalkulácie, pričom je potrebné vychádzať z kalkulačného členenia nákladov, ktoré sú potrebné na výrobu jedného jedla.
Pri tzv. plánovej (alebo predbežnej) kalkulácii sa vychádza zo skutočnosti, ktorá sa extrapoluje na budúce obdobie, t. j. stanovuje sa predpokladaný rozsah spotreby živej a zhmotnenej práce na cenu jedného jedla na základe plánových noriem spotreby materiálu, energie, miezd, racionalizačných opatrení a pod.
Pri skutočnej kalkulácii (alebo výslednej) sa zostavuje cena stravného lístka podľa skutočných nákladov za predchádzajúce obdobie, teda, keď sa už pozná rozsah spotreby živej a zhmotnenej práce na výrobu jedného jedla.
Pri stanovení kalkulačného členenia nákladov sa tieto rozdelia na priame a nepriame náklady, na základe ktorých sa stanovia vlastné náklady na jeden obed. Je na rozhodnutí zamestnávateľa, či v rámci kalkulácie zahrnie do ceny stravy pre vlastných zamestnancov aj kalkulačnú položku zisk. Pokiaľ bude vychádzať iba zo skutočných vlastných nákladov, potom predajná cena pre zamestnancov bude na úrovni vlastných nákladov.
Pokiaľ pri stanovení ceny stravného lístka sa vychádza napríklad zo skutočných nákladov (výslednej kalkulácie) spotreby živej a zhmotnenej práce za mesiac, potom kalkulačný vzorec by na jedlo mohol vyzerať nasledovne:
Vyčíslenie nákladov na stravovanie: |
Suma v € |
---|---|
Nákup surovín na prípravu jedla |