Dlhodobý hmotný majetok – technické zhodnotenie

Vydáno: 23 minút čítania

Pojem technické zhodnotenie je účtovný a daňový termín, ktorý nie je upravený v žiadnej inej právnej norme. Podľa § 13 ods. 4 písm. e) opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) technické zhodnotenie je dlhodobým hmotným majetkom, ak nie je súčasťou obstarávacej ceny hmotného majetku.

Postupy účtovania v PÚ technické zhodnotenie nedefinujú, odvolávajú sa na § 29 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), podľa ktorého sa technickým zhodnotením rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy podľa zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p., rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom majetku 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie.

Technickým zhodnotením teda nie je samotná zmena veci, ale výdavky na túto zmenu. Výdavky sa stávajú technickým zhodnotením až okamihom dokončenia nadstavby, prístavby, stavebnej úpravy, rekonštrukcie a modernizácie. Pred týmto okamihom ide o výdavky na obstaranie technického zhodnotenia. Technické zhodnotenie je možné uviesť do užívania po splnení všetkých technických, bezpečnostných, hygienických, požiarnych a iných zákonných požiadaviek podľa všeobecných pravidiel, podobne ako u novo obstaraného dlhodobého hmotného majetku.

Podľa § 21 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ sa ocenenie jednotlivého dlhodobého majetku zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie, ak náklady v úhrne za účtovné obdobie sú vyššie ako 1 700 € a technické zhodnotenie je v tomto účtovnom období uvedené do užívania. Náklady neprevyšujúce uvedenú sumu sa môžu účtovať ako technické zhodnotenie, alebo ako náklady na hospodársku činnosť, ak ide o dlhodobý hmotný majetok. Ak sa o nákladoch neprevyšujúcich 1 700 € účtuje ako o technickom zhodnotení, rovnaký postup sa uplatní aj na daňové účely v súlade s § 29 ods. 2 ZDP, v zmysle ktorého sa za technické zhodnotenie považujú aj výdavky neprevyšujúce v úhrne za zdaňovacie obdobie 1 700 €, ak sa daňovník rozhodne takého výdavky považovať za technické zhodnotenie.

Podľa § 29 ods. 3 ZDP sa za technické zhodnotenie považuje aj technické zhodnotenie v sume vyššej ako 1 700 € za zdaňovacie obdobie vykonané na dlhodobom hmotnom majetku, ktorého obstarávacia cena bola 1 700 € a menej. Takého technické zhodnotenie sa pripočíta k obstarávacej cene dlhodobého majetku a uplatní sa ročný rovnomerný alebo zrýchlený odpis. Ide o hmotný majetok s obstarávacou cenou 1 700 € a menej a dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok, ktorý možno podľa § 13 Postupov účtovania v PÚ zaradiť do dlhodobého hmotného majetku a účtovať v účtovej triede 0 – Dlhodobý majetok.

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka v marci 2013 kúpila počítač v obstarávacej cene 1 260 €. Ide o majetok s hodnotou nižšou ako je hranica pre zaradenie do dlhodobého majetku, ale s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok, preto sa rozhodla účtovať o ňom na účte 022 – Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí. Účtovné odpisy určila na 3 roky rovnomerne po 35 €.

Počítač nespĺňa podmienky pre daňové odpisovanie podľa § 22 ods. 2 ZDP. Daňovým výdavkom sú účtovné odpisy v súlade s § 2 písm. i) ZDP. V roku 2014 účtovná jednotka vykonala na počítači technické zhodnotenie v hodnote 640 €. Obstarávacia cena za zvýši na 1 900 € a počítač sa stáva hmotným majetkom odpisovaným podľa § 22 ods. 2 ZDP. Po zaradení do 1. odpisovej skupiny budú rovnomerné daňové odpisy nasledovné:

Rok

Obstarávacia cena

Vstupná cena v €

Odpisy v €

Zostatková cena v €

2013

1 260

(1 260 / 36) x 10 = 350

910

2014

1 900

1 900 / 4 = 475

1 075

2015

1 900

1 900 / 4 = 475

600

2016

1 900

1

Související dokumenty

Súvisiace články

Technické zhodnotenie prenajatého majetku
Technické zhodnotenie majetku obstaraného finančným prenájmom
Účtovanie dotácie na úhradu nájomného
Majetok a záväzky v cudzej mene a účtovná závierka
Účtovanie finančného prenájmu (lízingu) – 1. časť
Špecifické prípady daňového odpisovania hmotného majetku poskytnutého na prenájom
Odkúpenie technického zhodnotenia budovy od nájomcu
Dotácie na obstaranie hmotného majetku a ich vplyv na základ dane z príjmov (2. časť)
Chyby v účtovníctve a účtovnej závierke v podvojnom účtovníctve a ich oprava
Technické zhodnotenie prenajatej nehnuteľnosti - účtovné a daňové súvislosti (1.)
Technické zhodnotenie prenajatej nehnuteľnosti - účtovné a daňové súvislosti (2. časť)
Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v podvojnom účtovníctve pre rok 2016
Opravy a technické zhodnotenie prenajatého majetku
Technické zhodnotenie hmotného majetku
Opravy a technické zhodnotenie hmotného majetku
Niektoré osobitosti účtovania finančného prenájmu (lízingu)
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2006
Technické zhodnotenie áut obstaraných na lízing
Finančný prenájom a jeho zmeny od 1. januára 2005

Súvisiace otázky a odpovede

Úprava základu dane-zásoby opravených náhradných dielov
Hĺbková injektáž budovy
Daňový odpis z prenajatého majetku
Zaúčtovanie materiálu
Kladné a záporné položky na faktúre
Výhrevné panely
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
Účtovanie vnútropodnikovej faktúry v materskej spoločnosti
Recyklačný poplatok
Učtovanie pokuty za rýchlosť
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Kúpa auta a predlžená záruka
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku
Účtovanie regionálneho príspevku v s. r. o.