Účtovanie prechodu zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva a naopak (2. časť)

Vydáno: 22 minút čítania

Prvá časť príspevku rozoberala účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého (JÚ) účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva (PÚ). Postup prechodu z JÚ do PÚ upravuje § 2 a § 3 opatrenia MF SR č. 21378/2003-92, ktorým sa ustanovuje postup účtovania pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a postup účtovania pri prechode zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva pre podnikateľov a účtovné jednotky, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov a ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2002 č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „opatrenie k prechodu“). Táto časť príspevku sa bude venovať prechodu zo sústavy PÚ do JÚ.

Prechod z PÚ na JÚ je možný, ak:

Podnikateľský subjekt účtujúci v sústave PÚ účtuje dobrovoľne a rozhodne sa zmeniť účtovnú sústavu, pričom spĺňa podmienky na účtovanie v JÚ podľa § 9 zákona o účtovníctve.

Povinnosť účtovať v sústave PÚ podnikateľskému subjektu pominula v zmysle § 9 zákona o účtovníctve napr. v prípade, ak fyzická osoba – podnikateľ už nemá povinnosť byť zapísaná v obchodnom registri.

Poznámka: Podľa § 36 Obchodného zákonníka sú podnikatelia zapísaní v obchodnom registri povinní účtovať v sústave PÚ a v zmysle § 37 Obchodného zákonníka môžu podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri účtovať v sústave JÚ.

Podľa § 9 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) prechod zo sústavy PÚ do sústavy JÚ sa uskutočňuje vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom účtovná jednotka zistila skutočnosti, ktoré sú dôvodom na zmenu účtovnej sústavy.

Ak účtovná jednotka zmení v priebehu účtovného obdobia účtovné metódy a zásady, nové účtovné metódy a zásady musí používať od prvého dňa tohto účtovného obdobia. Vyplýva to zo základnej zásady ustanovenej v § 7 ods. 3 zákona o účtovníctve, podľa ktorej účtovná jednotka musí používať v účtovnom období rovnaké účtovné metódy a účtovné zásady.

Účtovanie prechodu zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva

Postup prechodu z PÚ do JÚ upravuje § 4 opatrenia k prechodu, ktorý možno rozdeliť do nasledujúcich krokov:

  • zrušenie účtov, ktorých obsahová náplň v JÚ nemá opodstatnenie, k poslednému dňu účtovného obdobia,
  • uzatvorenie PÚ a zostavenie účtovnej závierky v PÚ k poslednému dňu účtovného obdobia,
  • otvorenie účtovných kníh v JÚ k prvému dňu nasledujúceho účtovného obdobia.

Zrušenie účtov v podvojnom účtovníctve

K poslednému dňu účtovného obdobia v PÚ sa zrušia účty:

  1. časového rozlíšenia,
  2. opravných položiek,
  3. rezerv.

Ide o účty, ktorých obsahová náplň nemá v JÚ opodstatnenie, tzn. o účtovných prípadoch účtovaných na týchto účtoch sa v JÚ neúčtuje.

Účty časového rozlíšenia

V sústave PÚ sa náklady a výnosy účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia.

Účtovanie o časovom ­rozlíšení us­tanovuje § 5 a § 56 opatrenia MF SR č. 23054/ 2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  1. náklady budúcich období na účtoch 381 a 382,
  2. výdavky budúcich období na účte 383.

Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  1. výnosy budúcich období na účte 384,
  2. príjmy budúcich období na účte 385.

Kritériom na účtovanie účtovných prípadov časového rozlíšenia je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a je určené obdobie, ktorého sa týkajú.

Podľa § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve náklady a výnosy účtuje účtovná jednotka v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom. Keďže JÚ je založené na hotovostnom princípe, o nákladoch a výnosoch sa v JÚ neúčtuje. V JÚ sa účtuje o výdavkoch a príjmoch, ktoré podľa § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve účtovná jednotka účtuje vždy v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasu. Z uvedeného vyplýva, že účty, na ktorých sa účtuje časové rozlíšenie nákladov, výdavkov, výnosov a príjmov je potrebné k poslednému dňu účtovného obdobia v PÚ zrušiť.

Náklady budúcich období – v PÚ sa ako náklady budúcich období účtujú výdavky bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach (napr., nájomné platené dopredu). V PÚ je uskutočnený a účtovaný výdavok, ktorý neovplyvní výsledok hospodárenia v PÚ. V nasledujúcich účtovných obdobiach, ak by účtovná jednotka pokračovala v účtovaní v sústave PÚ, bol by náklad budúcich období zúčtovaný do nákladov, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia. Počas vedenia JÚ nebude účtovaný náklad ani výdavok, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia v JÚ. Aby bol náklad zahrnutý vo výsledku hospodárenia, musí účtovná jednotka účet nákladov budúcich období zrušiť súvzťažne na ťarchu nákladov.

Výdavky budúcich období – v PÚ sa ako výdavky budúcich období účtujú časovo rozlíšené náklady bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú výdavkov v určitých budúcich obdobiach (napr., nájomné platené dozadu). Znamená to, že v PÚ je účtovaný náklad, ktorý ovplyvní výsledok hospodárenia. Skutočný výdavok sa uskutočnení v období, s ktorým súvisí, tzn. počas vedenia JÚ, kedy tento výdavok znovu ovplyvní výsledok hospodárenia v JÚ. Preto účtovná jednotka v účtovnom období, v ktorom vedie PÚ, zruší účet výdavkov budúcich období súvzťažne v prospech nákladov. Touto operáciou sa zaistí, aby dopad na výsledok hospodárenia bol nulový, keďže výdavok bude zahrnutý do výsledku hospodárenia počas vedenia JÚ.

Výnosy budúcich období – v PÚ sa ako výnosy budúcich období účtujú príjmy v bežnom účtovnom období, ktoré vecne patria do výnosov v budúcich obdobiach (napr., nájomné prijaté vopred). V PÚ je uskutočnený a účtovaný príjem, ktorý neovplyvní výsledok hospodárenia v PÚ. V nasledujúcich účtovných obdobiach, ak by účtovná jednotka pokračovala v účtovaní v sústave PÚ, bol by výnos budúcich období zúčtovaný do výnosov, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia. Počas vedenia JÚ nebude účtovaný výnos ani príjem, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia v JÚ. Aby bol výnos zahrnutý vo výsledku hospodárenia, musí účtovná jednotka účet výnosov budúcich období zrušiť súvzťažne v prospech výnosov.

Príjmy budúcich období – v PÚ sa ako pr

Související dokumenty

Súvisiace články

Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského
Výber spôsobu uplatňovania výdavkov podnikateľa fyzickej osoby
Softvér z hľadiska dane z príjmov
Postup prác pri uzatváraní účtovných kníh a zostavení účtovnej závierky v JÚ
Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva (2. časť)
Účtovanie uzávierkových účtovných operácií v sústave jednoduchého účtovníctva (II.)
Dane, účtovníctvo a odvody advokáta
Nájom nebytových priestorov
Zmenka ako cenný papier a platobný prostriedok z účtovného a daňového hľadiska
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Príspevky z úradov práce v daňových a účtovných súvislostiach
Pozastavenie a skončenie podnikania fyzickej osoby
Vklady fyzických osôb do podnikania
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve
Opravné položky k rizikovým pohľadávkam v zákone o dani z príjmov
Daňová evidencia samostatne zárobkovo činných osôb
Manká a škody z pohľadu dane z príjmov a účtovníctva
Vznik škody pri povodniach z hľadiska účtovníctva a dane z príjmov

Súvisiace otázky a odpovede

Účtovanie dotácie
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Tovar zadarmo (1 + 1 zadarmo)
Finančný bonus
Refakturácia pripočítateľných položiek z minulých období
Zahrňovanie dotácie do základu dane
Vyradenie, resp. postúpenie pohľadávky a vplyv na základ dane
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Občianske združenie - účtovanie
Platba za tovar prostredníctvom systému PayPal
Výnos u exekútora pri čiastočných splátkach od povinného
Oporný múrik - IM?
Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku
Neprihlásená pohľadávka
Realizovateľné cenné papiere
Rodinný príslušník a daňové náklady
Úprava základu dane-zásoby opravených náhradných dielov
Ochranné pracovné pomôcky
Hĺbková injektáž budovy
Pohľadávky proti podstate