Finančné deriváty ako predmet účtovníctva podnikateľov (II.)

Táto časť článku sa venuje forwardom, futuritám, swapom a opciám, ďalej zloženému finančnému derivátu a nakoniec prvotným a nasledujúcim oceneniam derivátu a účtovacím predpisom na účtovanie o derivátoch.

(pokračovanie – 1. časť článku)

 

Forwardy, futurity, swapy, opcie

Forward

Ide o zmluvne dohodnutý obchod, v ktorom sa kupujúci (investor) zaväzuje kúpiť a predávajúci (vypisovateľ) sa zaväzuje predať podkladové aktívum, na ktorom sa dohodli, v určitom budúcom termíne. Podkladovým aktívom forwardu môže byť ľubovoľná komodita alebo finančné aktívum či finančný záväzok, na ktorom sa zmluvní partneri dohodli. Podľa toho sa rozlišujú forwardy na komodity (tovary) a finančné forwardy, kde sú podkladovým aktívom cudzie meny, úrokové miery a cenné papiere.

Forwardové kontrakty sa uzatvárajú mimo burzy. Všetky podmienky forwardového kontraktu – objekt kontraktu, jeho cena, termín plnenia a spôsob vysporiadania závisia výlučne od dohody obidvoch partnerov. Ide o neštandardizované kontrakty mimoburzového trhu (OTC – Over the Counter) a môžu si ich dohodnúť akíkoľvek zmluvní partneri. Spravidla ich organizujú finanční sprostredkovatelia (banky, maklérske firmy), ktorí preberajú aj určitú zodpovednosť za serióznosť partnerov, za čo môžu od účastníkov obchodu požadovať určité záruky. Zúčtovanie finančných nárokov sa vykonáva jednorazovo pri plnení kontraktu.

Z finančných forwardov, pri ktorých sú sprostredkovateľmi komerčné banky, sú najrozšírenejšie:

  • forwardy na úrokovú mieru – známe pod skratkou FRA (Forward Rate Agreements),
  • forwardy na menový kurz – známe pod skratkou FXT (Forward Exchange Transactions).

Na Slovensku sa najviac obchoduje s forwardmi na menový kurz (tzv. termínové menové konverzie). Ide o konverziu (výmenu) peňažných prostriedkov z jednej meny na druhú. Forwardový kurz vždy odráža aktuálnu situáciu na medzibankovom trhu. Umožňuje klientovi v deň dohodnutia obchodu si zafixovať pevný výmenný kurz na konverziu, ktorá sa uskutoční v budúcnosti. Banka garantuje kurz bez ohľadu na to, aký bude aktuálny kurz v deň vykonania konverzie. Tento kontrakt je záväzný a nedá sa od neho odstúpiť.

Forwardy sa používajú na:

  • konverziu peňažných prostriedkov z účtu v jednej mene na peňažné prostriedky na účet v inej mene,
  • konverziu prostriedkov z došlej zahraničnej platby,
  • na nákup peňažných prostriedkov na budúcu zahraničnú platbu,
  • na konverziu peňažných prostriedkov z voľnomenového úveru,
  • na nákup peňažných prostriedkov na splátku istiny alebo úrokov voľnomenového úveru.
Futurita (future kontrakt)

Ide o štandardizovaný forward, s ktorým sa obchoduje na burze špecializovanej na finančné deriváty.

Z definície futurity je zrejmé, že sa definuje podobne ako forward s tým rozdielom, že všetky future kontrakty sa uskutočňujú na organizovanom trhu. Z toho vyplývajú niektoré špecifiká:

  • vytvára sa vzťah: predávajúci – burza, burza – kupujúci,
  • burza vyžaduje od predávajúceho aj od kupujúceho zloženie záruky (kolaterál, alebo preddavok zaplatený dopredu),
  • denne sa na burze zaznamenávajú zmeny ceny kontraktu a realizuje sa zisk alebo strata, ktoré sa pripisujú klientom burzy na ich účty. (Pri forwarde proces zúčtovania, ako sme uviedli, sa uskutoční vždy až na konci kontraktu.)

Na slovenskom finančnom trhu v súčasnosti sa s futuritami neobchoduje. Spôsob účtovania je rovnaký ako pri forwardoch.

Swap

Je to dohoda dvoch subjektov o zámene série platieb uskutočňovaných pravidelne v priebehu dohodnutého obdobia (niekoľkých mesiacov alebo niekoľkých rokov).

Swapové platby môžu byť v rozdielnych menách – vtedy ide o menový swap, alebo sa určujú podľa rozdielnych úrokových mier – vtedy ide o úrokový swap. Swapové operácie sú kombináciou spotových (promtných) a termínových operácií. Swap je druh operácie, ktorá sa skladá z dvoch súčasných aktov v opačnom smere, t. j. kúpy a predaja finančného aktíva, pričom jedna operácia je promtná a druhá termínová (spot – forward swap), alebo ide o kombináciu dvoch forwardových operácií (forward – forward swap). Sú teda syntetické deriváty, ich výhodou je, že sa nimi možno chrániť proti rizikám na finančných trhoch, ale aj vymeniť si záväzky a tak znížiť cenu svojho financovania.

Swapy možno využiť predovšetkým na zabezpečenie a ochranu investícií proti menovému a úrokovému riziku, na špekuláciu (čiže obchodovanie) a na riadenie aktív a pasív (finančné riadenie). Používajú sa aj pri arbitrážach, lebo dokážu využívať nedokonalosti trhu.

Rozlišujú sa swapy na majetok a swapy na záväzky.

Menový swap je dočasná výmena jednej meny za druhú, pričom výmenný kurz je fixovaný, takže je eliminované kurzové riziko. Ide o depozit v jednej mene (teda uloženie prostriedkov napríklad v USD) a úver v druhej mene (napríklad v Sk) daného menového páru (USD – Sk). Výmenný kurz na spätnú konverziu odráža výnos a náklad z daných dvoch operácií. Je vhodný nástroj pre klientov banky, ktorí majú prostriedky v jednej mene (napríklad. USD), ale potrebujú dočasne (napríklad 1 mesiac) financovať svoje potreby v inej mene (napríklad v Sk), zároveň však nechcú podstupovať riziko konverzie USD na Sk za aktuálny kurz a riziko spätnej konverzie Sk na USD, napríklad o jeden mesiac Používa sa tiež na predĺženie splatnosti už dohodnutých forwardov (napríklad ÚJ neprišla platba zo zahraničia, na konverziu ktorej si s bankou dohodla forwardový kurz).

Úrokový swap je zmluva medzi dvoma partnermi, ktorí sa dohodli o výmene jedného prúdu úrokových platieb za druhý, pričom tieto prúdy majú rozdielnu charakteristiku. Platby sa vykonávajú v rovnakej mene (pri menovom swape išlo o dve meny). Medzi partnermi nedochádza k vzájomnej úhrade súm menovitej hodnoty. Partneri sa dohodnú, z akej sumy sa budú úroky počítať. Najbežnejší úrokový swap je kupónový swap. Charakterizuje ho zámena úrokových platieb počítaných podľa fixnej úrokovej miery za platby počítané podľa pohyblivej úrokovej miery. Bázický swap znamená zámenu úrokových platieb počítaných podľa pohyblivej úrokovej miery, ale s rozdielnymi základnými úrokovými mierami.

Na uzavretie zmluvy o úrokovom swape môže byť viac dôvodov. Hlavný dôvod je, že partneri očakávajú rozdielny vývoj úrokovej miery na kapitálovom trhu.

Menový swap (hedging)

Pri menovom swape ide o výmenu záväzkov v rôznych menách. Aby každý zo swapových partnerov platil úroky v mene, ktorou bude skutočne disponovať, dochádza pri menovom swape aj ku výmene majetku (podkladového aktíva) medzi swapovými partnermi. Je to teda časovo limitovaná výmena podkladového nástroja v rôznych menách, vrátane úrokových platieb vzťahujúcich sa ku vymieňanému majetku.

Swapový obchod sa delí na tri fázy:

  1. výmena majetku (kapitálu),
  2. výmena úrokových platieb,
  3. spätná výmena majetku (kapitálu).

Príklad č. 1 – swapový obchod medzi bankou a klientom:
A je banka, ktorá vlastní USD. B je klient, ktorý vlastní Sk, ale potrebuje USD na úhradu záväzku, pričom predpokladá, že o mesiac bude mať USD a bude ich môcť banke vrátiť. Týmto spôsobom si klient zabezpečí devízový záväzok proti riziku zmien devízového kurzu, resp. úrokovej miery.

Související dokumenty

Súvisiace články

Finančné deriváty ako predmet účtovníctva podnikateľov (III.)
Účtovanie o finančných účtoch (2. časť)
Účtovanie nepeňažných vkladov a nepeňažných príspevkov
Futurita na akciu
Futurita na menu
Reálna hodnota v účtovníctve podnikateľskej účtovnej jednotky
Účtovanie o finančných účtoch (1. časť)
Finančné deriváty ako predmet účtovníctva podnikateľov (I.)
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro (2. časť)
Zlúčenie spoločností
Cenné papiere v sústave podvojného účtovníctva (2. časť)
Dlhopisy v účtovných a daňových súvislostiach
Účtovanie o zmenkách
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro
Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov
Zdanenie príjmov z predaja cenných papierov
Predaj majetkovej účasti v obchodnej spoločnosti z hľadiska zákona o dani z príjmov
Verejná obchodná spoločnosť - účtovníctvo a dane
Komanditná spoločnosť - účtovníctvo a dane

Súvisiace otázky a odpovede

Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zníženie základného imania
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
Nevyplatená tantiéma FO ako odmena za rok 2012
Náhrada mzdy pri neplatnej výpovedi
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Nerozdelené zisky minulých rokov
Očkovanie zamestnancov na zahraničnej pracovnej ceste
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Navýšenie základného imania
Vrátenie preplatku zo zdravotnej poisťovne
Zrušenie s.r.o.
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok