Dodatočné daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2021

Vydáno: 29 minút čítania
Opravu podaného daňového priznania, ktorým v zákonnej lehote daňovník uzatvorí príslušné zdaňovacie obdobie – kalendárny rok, je možné vykonať iba podaním dodatočného daňového priznania.

Podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel je upravené v § 9 zákona č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z motorových vozidiel"). Podanie dodatočného daňového priznania zákon o dani z motorových vozidiel neupravuje, nakoľko toto podanie (spôsob, forma, podmienky a pod.) je upravené v procesno-právnom predpise - zákone č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok").
Na účely podania daňového priznania sa používa tlačivo daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Ostatný vzor tlačiva daňového priznania určilo MF SR v súlade s prechodným ustanovením § 15c ods. 3 zákona o dani z motorových vozidiel a uverejnilo na svojom webovom sídle oznámením MF SR pod č. MF/017527/2020-726 s účinnosťou od 1.12.2020. Predmetný vzor tlačiva daňového priznania sa použil aj za zdaňovacie obdobie roku 2021 a tiež aj za tie zdaňovacie obdobia, ktoré skončili počas roka 2021 na základe niektorého z dôvodov, ktoré zákon o dani z motorových vozidiel pripúšťa ako dôvodný na toto ukončenie. Ide o dôvody uvedené v § 9 ods. 3 až 7 zákona o dani z motorových vozidiel, ktoré sa týkajú daňovníka, ktorý sa zrušuje bez likvidácie, daňovníka, ktorý sa zrušuje s likvidáciou, daňovníka, na ktorého majetok bol vyhlásený konkurz, daňovníka, ktorý ukončil podnikanie alebo prerušil podnikanie a daňovníka, ktorý zomrel. V týchto prípadoch sa predmetné tlačivo mohlo použiť "za rok 2021" už skôr ako po uplynutí celého kalendárneho roka 2021, nakoľko lehota na podanie daňového priznania v týchto prípadoch je iná ako za ročné zdaňovacie obdobie. V týchto prípadoch ide o lehotu na podanie daňového priznania do jedného mesiaca po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ktoré končí posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo ku vzniku niektorej z opísaných situácií na strane daňovníka s výnimkou úmrtia daňovníka. V prípade úmrtia daňovníka je totiž lehota na podanie daňového priznania pre dediča stanovená do troch mesiacov po tom mesiaci, v ktorom daňovník zomrel.
Tlačivo daňového priznania je "univerzálne" a slúži nielen na podanie "riadneho" daňového priznania, ale aj opravného alebo dodatočného daňového priznania, nakoľko na prvej strane tohto priznania v kolónke "Druh priznania" je umožnené vyznačenie každej z týchto možností.
Podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za celé (ročné) zdaňovacie obdobie 2021 bolo potrebné podľa § 9 ods. 2 zákona o dani z motorových vozidieldo 31.1.2022 po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Daňovník mohol daňové priznanie podať hocikedy po uplynutí tohto zdaňovacieho obdobia v rámci tejto zákonnej lehoty. Ak daňovník v rámci zákonnej lehoty na podanie daňového priznania zistil chybu v už podanom daňovom priznaní mohol ju bezproblémovo, v rovnakej lehote (zákonom stanovenej na podanie daňového priznania) napraviť podaním
opravného
daňového priznania.
Podanie
opravného daňového priznania
(podmienky, spôsob) nie je upravené v zákone o dani z motorových vozidiel. Pri podaní opravného daňového priznania daňovník postupuje podľa § 16 ods. 1 daňového poriadku, pričom lehota na podanie

Související dokumenty

Súvisiace články

Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2022
Preddavky na daň z motorových vozidiel
Daň z motorových vozidiel - otázky a odpovede
Nový nákladný automobil a daňové priznanie
Prerušenie podnikania pozastavením živnosti a daň z motorových vozidiel
Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2021
Daň z nehnuteľnosti sa vyrubuje každý rok
Daň z motorových vozidiel 2015
Nový zákon o miestnych daniach (I.)
Určenie základu dane a prislúchajúcej ročnej sadzby dane z motorových vozidiel
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2022 (2. časť)
Daň z motorových vozidiel v kocke
Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2023
Uplatňovanie výdavkov na pohonné látky v roku 2022
Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2020
Novinky dane z motorových vozidiel platné pri podaní daňového priznania za rok 2020
Podanie daňového priznania daňovým subjektom
Príklad na vyplnenie daňového priznania s výkladom k jednotlivým riadkom daňového priznania
Daň z príjmov v otázkach a odpovediach

Súvisiace otázky a odpovede

Dlhodobý prenájom motorového vozidla
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Automobil v podnikaní
Auto v podnikaní
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Odvody a príkazná zmluva
Vznik daňovej povinnosti
Oprava údajov v daňovom priznaní
Bola uložená pokuta nezákonná?
Oslobodenie bytu od dane z bytov
Nehnuteľnosti v bezpodielovom spoluvlastníctve po rozvode manželov
Uloženie pokuty za oneskorené podanie daňového priznania
Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Licenčná zmluva
Úrok z omeškania
Vzor rozhodnutia na vyrubenie úroku z omeškania
Počet dní omeškania
Stavebné práce v Belgicku

Súvisiace predpisy

361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov