Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024 (II.)

Vydáno:
Pokračovanie článku sa týka zákonnej povinnosti subjektov poskytovať správcovi dane potrebné údaje relevantné na účely správy daní v súlade s príslušnými daňovými predpismi. Článok podrobne rozoberá právny rámec, ktorý ukladá daňovým poplatníkom túto povinnosť, špecifikuje typy údajov, ktoré sú predmetom tejto povinnosti, a analyzuje dôsledky pre subjekty, ktoré by túto povinnosť nesplnili. Ďalej sú tu vysvetlené možné sankcie a postupy správnych orgánov pri zisťovaní nezrovnalostí, ako aj práva a povinnosti daňových subjektov v rámci poskytovania informácií. Text prináša ucelený pohľad na právnu reguláciu v oblasti správy daní a zdôrazňuje význam transparentnosti a spolupráce medzi daňovými poplatníkmi a správcom dane.
 
Svedok a svedecká výpoveď
Inštitút svedka a jeho svedeckej
výpovede ako dôkazu pri správe daní
upravuje ust. .
Svedok sa považuje za subjekt nezastupiteľný a nezameniteľný. Svedeckú výpoveď môže poskytnúť jedine osoba, ktorá je schopná vnímať a pamätať si vnímané skutočnosti a je schopná obsah svojich vnemov reprodukovať. Každý je povinný vypovedať v daňovom konaní ako svedok o dôležitých okolnostiach (ods. 1) týkajúcich sa iných osôb, ak sú mu známe. Osoba v postavení svedka má priame alebo sprostredkované informácie týkajúce sa iných osôb, ktoré sú dôležité pre konanie vo veciach daní. Svedkom môže byť len osoba, ktorá v prejednávanej daňovej veci nie je v postavení daňového subjektu.
Príklad č. 3:
V priebehu daňovej kontroly je potrebné, aby kontrolovaný daňový subjekt podal vysvetlenia k predloženým dokladom. Správca dane predvolá konateľa spoločnosti na ústne pojednávanie. Konateľ ako štatutárny orgán podá vysvetlenia za kontrolovanú spoločnosť, ale nie je v postavení svedka. V prípade, ak je potrebné preveriť určité skutočnosti napr. od zamestnancov dodávateľa pre daňový subjekt, už ide o výpoveď svedka.
Svedecká výpoveď je dôležitým zdrojom dôkazov v daňovom konaní, ktorý je správca dane oprávnený využívať v procese dokazovania v rámci správy daní za účelom zabezpečenia čo najúplnejšieho zistenia skutočností rozhodujúcich pre správne určenie daňovej povinnosti.
Vypočutie svedka sa môže uskutočniť z podnetu správcu dane ako aj z podnetu daňového subjektu, ktorý je oprávnený v rámci svojej dôkaznej povinnosti navrhnúť výsluch svedka na podporu svojich tvrdení ako aj z podnetu inej osoby.
Svedecká výpoveď je osobným úkonom viazaným na určitú osobu, ktorý nemôže namiesto tejto osoby vykonať nikto iný. Preto svedok nie je oprávnený zvoliť si zástupcu, ktorý by v jeho mene podal svedeckú výpoveď. Výpoveď svedka získaná v súlade s právnymi predpismi je dôkazným prostriedkom v daňovom konaní, pričom jednotlivé priame poznatky a informácie, ktoré sú obsiahnuté vo výpovedi svedka majú povahu dôkazu. Svedecká výpoveď je dôkazom podľa § 24 ods. 4 daňového poriadku, ktorý možno využiť aj ako pomôcku k zisteniu a objasneniu skutočností rozhodujúcich pre správne určenie dane.
Osobnú prítomnosť svedka na výsluchu zabezpečuje správca dane predvolaním podľa § 20 daňového poriadku.
Predvolanie musí mať písomnú formu a doručuje sa svedkovi do vlastných rúk
spravidla na adresu trvalého pobytu svedka. Ak svedok nebude zastihnutý na adrese trvalého pobytu, správca dane môže doručovať predvolanie aj na inú adresu, ak je predpoklad, že na tejto adrese bude zastihnutý, napr. na adresu spoločnosti, ktorej je štatutárnym orgánom, do zamestnania alebo na adresu prechodného pobytu. Predvolanie na výsluch musí byť svedkovi doručené s takým časovým odstupom od určeného dňa výsluchu, ktorý mu reálne umožní sa na výsluch dostaviť. Správca dane pri stanovení termínu výsluchu zohľadňuje čas potrebný na doručenie predvolania, pričom prihliadne aj na možnosť prevzatia predvolania počas úložnej lehoty.
Ak predvolaný svedok bez ospravedlnenia nesplní povinnosť dostaviť sa k správcovi dane, správca dane uloží pokutu
za nesplnenie povinnosti nepeňažnej povahy podľa § 155 ods. 1 písm. e) za správny delikt podľa § 154 ods. 1 písm. j) daňového poriadku. Pokutu uloží správca dane miestne príslušný svedkovi. Svedok by mal svoju neprítomnosť na výsluchu ospravedlniť pred určeným termínom výsluchu. Pokiaľ sa svedok nemohol zo závažných dôvodov alebo v dôsledku in

Související dokumenty

Súvisiace články

Novely daňového poriadku za rok 2022 s účinnosťou v roku 2022, 2023 a 2024
Výpoveď svedka v daňovom procese
Predkladacia správa správcu dane a jej obsah
Miestne zisťovanie a postavenie daňového subjektu
Úprava rozhodovania správcu dane v prípade autoremedúry
Rozhodovanie odvolacieho orgánu o podanom odvolaní
Obsah a využitie zápisnice a úradného záznamu v daňovom procese
Postup a spôsob podania pri správe daní po novele
Vznik a riešenie predbežnej otázky
Svedecká výpoveď a jej dôležitosť pri správe daní (2. časť)
Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024
Novely daňového poriadku s účinnosťou od roku 2019, 2020 a 2021
Novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením COVID-19
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008
Prechod na menu euro v oblasti správy daní a dane z príjmov
Zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti po novelách
Predpoklady podania odvolania daňovým subjektom
Pojem dôkaz a dokazovanie v daňovom procese
Novela daňového poriadku s účinnosťou od 1. januára 2022 a prehľad noviel z roku 2021

Súvisiace otázky a odpovede

Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Odvody a príkazná zmluva
Náhrada mzdy pri neplatnej výpovedi
Pokuta Inšpektorátu práce a prípadná žiadosť o úľavu
Parkovanie
Dovolenka nad rámec zákona
Zapožičanie zamestnanca
Vstupná zdravotná prehliadka
Daňový bonus a odídenec
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Daňový bonus a NČZD na manželku
Dioptrické okuliare ako výdavok a daňový dopad u zamestnávateľa a zamestnanca
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Mzdové nároky zamestnanca
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Odmena za vytvorenie softvéru
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Spoločník a konateľ - nelegálna práca, cestovné náhrady