Samozdanenie pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu

Vydáno:
Nadobudnutie tovaru za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu Európskej únie je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich zdaniteľných obchodov, ktoré sú predmetom DPH podľa ustanovenia § 2 ods. 1 písm. c) zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znaní neskorších predpisov (ďalej iba "zákon o DPH"). Podrobne je tento typ zdaniteľného obchodu bližšie špecifikovaný v rámci § 11 a § 11a spomínaného právneho predpisu.
Na účely zákona o DPH sa nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.
Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je predmetom dane, ak:
1.
nadobúdateľom je zdaniteľná osoba konajúca v postavení zdaniteľnej osoby, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, alebo zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, a
2.
dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu, okrem dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem predaja tovaru na diaľku na území Európskej únie.
Príklad č. 1:
Slovenský platiteľ nakupuje od českého dodávateľa plastové výrobky, pričom tento tovar je prepravený k odberateľovi na Slovensko. Obidva subjekty sú registrované pre DPH vo svojej krajine.
Český podnikateľský subjekt vyúčtuje cenu dodávky bez dane, pretože ide o intrakomunitárnu dodávku tovaru, ktorá je od dane oslobodená. Podmienkou je odoslanie alebo prepravenie predmetného tovaru na územie SR. Český dodávateľ musí uviesť na faktúre svoje identifikačné číslo pre daň a súčasne identifikačné číslo pre daň slovenského podnikateľa. Český dodávateľ teda neuplatní k predajnej cene tovaru DPH, pretože z jeho pohľadu ide o oslobodenú dodávku - intrakomunitárne dodanie tovaru.
Slovenský platiteľ tak uplatní DPH z intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru pričom použije sadzbu dane platnú v SR. Túto sumu dane slovenský platiteľ uvedie v daňovom priznaní ako daň na výstupe. Súčasne táto daň je aj daňou na vstupe, pri ktorej si slovenský odberateľ uplatní odpočítanie dane. Z uvedeného vyplýva, že platiteľ z intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru vykáže v daňovom priznaní výsledný vzťah 0, ak môže odpočítať daň v plnej výške.
* * *
Príklad č. 2:
Slovenský platiteľ DPH nadobudol tovar s inštaláciou od rakúskeho dodávateľa. Na faktúre bola uvedená suma 20 000 €, ktorá zahŕňa dodávku tohoto tovaru vrátane montáže.
Zdaniteľná osoba je povinná platiť daň pri tovare dodanom s inštaláciou, ktoré jej dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo z tretieho štátu, ak ide o tovar s miestom dodania v SR (za predpokladu, že zahraničná osoba nie je registrovaná pre daň v SR). Keďže v danom prípade tovar je inštalovaný v SR, miestom dodania tovaru je podľa § 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH tuzemsko. Slovenský platiteľ je teda povinný odviesť daň vo výške 20 %, ktorú vypočíta zo základu dane 20 000 € (do základu dane pri dodaní tovaru v danom prípade sú zahrnuté aj súvisiace náklady na montáž). V daňovom priznaní však uvedené sumy neuvedie na riadkoch 7 a 8, ale na riadkoch 9 a 10.
* * *
Príklad č. 3:
Platiteľ dane registrovaný v Českej republike dodá bezodplatne tovar pre slovenskú charitatívnu neziskovú organizáciu. Je takýto tovar predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH?
Nie, takáto dodáv

Související dokumenty

Súvisiace články

Kúpa použitého nákladného vozidla v zahraničí od neplatiteľa DPH
Komentár k novele zákona o DPH (III.)
Režim zdanenia marže pri dodaní budov zakúpených na účely opätovného predaja
Vrátenie DPH tuzemským platiteľom z iných členských štátov
Uplatňovanie DPH v režime call-off stock v roku 2021 (II.)
Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Prehľad zdaniteľných obchodov
Registrácia pre DPH – skupinová registrácia (I.)
Nadobudnutie tovaru z členského štátu
Faktúra so zahraničnou DPH vystavená pre slovenského platiteľa DPH
Dovoz a registrácia pre daň z pridanej hodnoty
Osoby povinné vyhotoviť faktúru
Základné zásady podávania súhrnného výkazu
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Tuzemský reverse charge a DPH v roku 2020
Uplatňovanie DPH pri skladovaní tovaru
Nepriama zľava a DPH
Premiestnenie automobilu od zriaďovateľa jeho organizačnej zložke

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Preprava tovaru a DPH
Predaj nového aj použitého tovaru
Poskytnutá záloha na obilniny a samozdanenie
Bonus za predaj tovaru a DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Kladné a záporné položky na faktúre
Refakturácia ubytovania poskytnutého v inom členskom štáte
Registrácia DPH
Dovoz lode a DPH
Opravný daňový doklad
Kúpa tovaru z Číny
Dodávateľská faktúra a jej náležitosti