Refakturácia

Vydáno: 30 minút čítania

Určenie dňa dodania pri refakturácii je na účely dane z pridanej hodnoty osobitne upravené len v prípade refakturácie energií pri nájme nehnuteľností v ustanovení § 19 ods. 3 písm. c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Pri obstaraní služieb, teda v prípadoch, kedy platiteľ službu sám neposkytuje, ale obstará ju u inej osoby, sa deň dodania určí podľa § 19 ods. 6 zákona o DPH.

Refakturácia energií pri nájme

Ak platiteľ dane požaduje za každé obdobie opakovane poskytovaného nájmu nehnuteľnosti popri nájomnom osobitne úhradu za presne dodané množstvo elektriny, plynu, vody a tepla, považujú sa tieto tovary za dodané dňom vyhotovenia faktúry, ktorou platiteľ požaduje platbu za tieto tovary.

Ak platiteľ dane poskytuje popri nájme nehnuteľnosti aj dodanie tovarov, ktorými sú elektrina, plyn, voda alebo teplo, pričom za dodávku týchto tovarov nepožaduje paušálne platby, ale následne nevykonáva vyúčtovanie odberu týchto tovarov a požaduje platbu za presne dodané (spotrebované) množstvo elektriny, plynu, vody alebo tepla, potom platiteľovi dane vznikne daňová povinnosť dňom vyhotovenia faktúry, ktorou požaduje platbu za tieto tovary. V prípade samotného nájmu nehnuteľnosti platite­ľovi dane vzniká daňová povinnosť najneskôr posledným dňom zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa platba za nájom nehnuteľnosti vzťahuje, ak sa služba prenájmu nehnuteľnosti alebo jej časti poskytuje opakovane – s výnimkou podľa § 19 ods. 3 písm. a) zákona o DPH.

Ak teda platiteľ dane popri nájme nehnuteľnosti obstaráva pre nájomcu dodanie elektriny, plynu, vody alebo tepla a za ich presne dodané množstvo požaduje samostatne úhradu, daňová povinnosť za poskytovanie nájmu, ak bude prenájom nehnuteľnosti zdaňovať, a za dodanie tovaru vznikne v odlišných zdaňovacích obdobiach.

Ak platiteľ dane nepožaduje popri nájme nehnuteľnosti samostatne platbu za presne dodané množstvo elektriny, plynu, vody alebo tepla, ale je s nájomcom dohodnutý na mesačných paušálnych platbách za odber týchto tovarov a na vykonaní vyúčtovania odberu za určité časové obdobie, daňová povinnosť vzniká platiteľovi dane podľa § 19 ods. 1 zákona o DPH, pričom za deň dodania sa považuje podľa § 19 ods. 3 prvá veta cit. zákona najneskôr posledný deň obdobia, na ktoré sa platba za opakované dodanie tovaru vzťahuje.

V prípade vykonaného vyúčtovania potom dochádza k oprave základu dane podľa § 25 ods. 1 zákona o DPH z dôvodu, že v konečnom dôsledku vyúčtovaním celkového odberu elektriny, plynu, vody alebo tepla za určité časové obdobie je znížená alebo zvýšená celková cena dodaného tovaru.

To znamená, že ak platiteľ dane opakovane dodáva tovar, za ktorý požaduje pravidelné paušálne platby, pri vykonaní vyúčtovania takýchto dodávok tovaru ­napr. za kalendárny rok postupuje podľa § 25 zákona o DPH a vykoná opravu základu dane a dane za zdaňovacie obdobia, ktorých sa vyúčtovanie dodania tovaru týka. V prípade vykonania vyúčtovania dodania tovaru nedochádza k samostatnej dodávke tovaru. Tovar, ktorý je predmetom vyúčtovania, už v určitých kalendárnych mesiacoch dodaný bol, na opakované dodávky boli viazané určité platby, na základe čoho vznikla daňová povinnosť a samotným vyúčtovaním sa len upresňuje celková cena dodaného tovaru, čo má za následok zmenu výšky už priznanej daňovej povinnosti.

Refakturácia tovaru

V prípadoch refakturácie tovarov iných, ako sú energie v súvislosti s poskytovaným nájmom, je na účely DPH potrebné zohľadniť vznik dispozičného práva k tovaru kupujúcim, t. j. osobou, ktorá s predmetným tovarom bude nakladať ako jeho vlastník.

♦ Príklad č. 1:

Dohoda o použití tankovacích kariet, refakturácia PHL

Spoločnosť – platiteľ DPH len v SR – má uzatvorenú zmluvu s nemeckou spoločnosťou, platiteľom DPH v Nemecku, pre ktorú zabezpečuje prepravné služby. Tieto prepravné služby však zabezpečuje prostredníctvom inej slovenskej firmy, ktorá

Související dokumenty

Súvisiace články

Refakturácia komunálneho odpadu nájomníkom a daň z pridanej hodnoty
Prefakturácia poistného a uplatnenie DPH
Prenájom nehnuteľnosti a dodanie súvisiacich tovarov a služieb z hľadiska DPH
Prenájom lešenia a DPH
Finančný lízing auta
Najčastejšie chyby pri odpočítaní dane
Refakturácia nákladov
Daň z pridanej hodnoty pri finančnom prenájme
Výnos z úrokov zo zahraničia
Refakturácia energií nájomníkom s DPH alebo bez DPH
Oprava základu dane pri úplnom alebo čiastočnom nezaplatení protihodnoty za dodanie tovaru alebo služby po 1.1.2023
Klasifikácia finančného lízingu hmotného majetku pre DPH z hľadiska dodania tovaru alebo služby
Pravidlá refakturácie z hľadiska zákona o DPH
Nákup, predaj a prenájom dopravných prostriedkov a uplatňovanie DPH
Automobil prenajatý na podnikanie
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskej únie v oblasti dane z pridanej hodnoty
Prijatá faktúra z iného členského štátu Európskej únie za skladovacie služby
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH
Dlhodobý prenájom lešenia s montážou a fakturácia

Súvisiace otázky a odpovede

DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
DPH s poľskou firmou
Naturálny bonus
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Kladné a záporné položky na faktúre
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Pôžička konateľovi
Príjmy neziskovej organizácie za odídencov
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Automobil a DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Nadobudnutie nehnuteľnosti v krajine EÚ a dane
Výdavky k pozemku
Prevod nehnuteľnosti do osobného vlastníctva
Automobil v podnikaní