Vznik a riešenie predbežnej otázky

Vydáno: 20 minút čítania

V priebehu daňového konania môže dôjsť ku vzniku situácie, keď začne trestnoprávne alebo občianskoprávne konanie, ktoré má vzťah ku daňovému konaniu. V takomto prípade príslušný správca dane nemôže ďalej pokračovať v predmetnom daňovom konaní, ale musí ho prerušiť, ak nastali prípady podľa § 22 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), pričom ale riešenie predbežnej otázky je aj predmetom osobitnej právnej úpravy. Pokiaľ ale nejde o uvedené prípady, správca dane si môže urobiť aj vlastný úsudok a na základe neho rozhodnúť. Taktiež môže správca dane podať právne relevantný podnet inému príslušnému orgánu. Jednotlivé postupy konania správcu dane pre riešenie predbežnej otázky sú pritom ustanovené kogentnou právnou úpravou, ktorá musí byť bezvýhradne rešpektovaná. Jednotlivé spôsoby riešenia predbežnej otázky príslušným správcom dane budú predmetom tohto článku.

 
Prípady riešenia predbežnej otázky v daňovom konaní
Príklad č. 1:
Správca dane od príslušného súdu zistil, že proti daňovému subjektu je vedené konanie o pozbavení spôsobilosti na právne úkony, a preto prebiehajúce daňové konanie prerušil. S uvedeným postupom správcu dane daňový subjekt nesúhlasil s odôvodnením, že pozbavenie spôsobilosti na právne úkony sa týka výlučne občianskoprávnych úkonov a netýka sa daňovo-právnych úkonov, ktoré sú pred správcom dane vykonávané. Konal príslušný správca dane v súlade s platným právom?
Počas daňového konania sa môže začať konanie pred súdom, ktorého predmetom je zvažovanie spôsobilosti na právne úkony subjektu, ktorý je v daňovom konaní daňovým subjektom. Procesná spôsobilosť daňového subjektu sa odvíja a je priamo úmerná jeho spôsobilosti na právne úkony, nakoľko daňový subjekt môže voči príslušnému správcovi dane robiť len také procesné úkony, na ktoré má spôsobilosť.
Tak napríklad daňový subjekt nemôže v daňovom konaní podať správcovi dane žiadosť o povolenie platby dane v splátkach podľa § 57 ods. 1 daňového poriadku, pokiaľ bol rozhodnutím súdu obmedzený v spôsobilosti na takýto právny úkon v konkrétnom prípade. Predpoklady pre pozbavenie alebo obmedzenie v spôsobilosti na právne úkony sú ustanovené v § 10 ods. 1 a 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p., pričom tam uvedené právne dôvody pre pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony nemožno zužovať a ani rozširovať.
V uvedenom prípade, keď sa správca dane príslušný konať v daňovom konaní dozvie o takomto súdnom konaní, musí počkať na právoplatné rozhodnutie súdu, či pozbaví alebo obmedzí daňový subjekt v spôsobilosti na právne úkony, nakoľko ide podľa § 22 ods. 2 daňového poriadku o predbežnú otázku, o ktorej si správca dane nemôže urobiť úsudok sám. Správca dane sa o takomto súdnom konaní môže dozvedieť od samotného daňového subjektu, ktorého sa toto súdne konanie týka, od súdu alebo od iného subjektu.
Presný postup správcu dane v prípade takéhoto súdneho konania ustanovuje § 61 ods. 1 písm. a) daňového poriadku, podľa ktorého správca dane daňové konanie preruší, ak má vedomosť, že sa začalo konanie o predbežnej otázke. Podľa uvedeného ustanovenia

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela daňového poriadku s účinnosťou od 1. januára 2022 a prehľad noviel z roku 2021
Právne predpoklady pre vykonateľnosť platobného výmeru
Novely daňového poriadku v roku 2023
Predkladacia správa správcu dane a jej obsah
Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024 (II.)
Novely daňového poriadku s účinnosťou od roku 2019, 2020 a 2021
Predpoklady podania odvolania daňovým subjektom
Miestne zisťovanie a postavenie daňového subjektu
Pojem dôkaz a dokazovanie v daňovom procese
Úprava rozhodovania správcu dane v prípade autoremedúry
Jednotlivé zásady uplatňované pri daňovej správe
Novely daňového poriadku za rok 2022 s účinnosťou v roku 2022, 2023 a 2024
Právna úprava zastupovania daňového subjektu
Obsah a využitie zápisnice a úradného záznamu v daňovom procese
Predpoklady pre určovanie dane podľa pomôcok v daňovom procese
Postup a spôsob podania pri správe daní po novele
Predbežné opatrenie a jeho využitie
Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024
Nariadenie o zániku daňového nedoplatku v súvislosti s daňou z príjmov

Súvisiace otázky a odpovede

Použitie daňových preplatkov
Postup správcu dane pri daňovej kontrole
Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Príjem hotovosti za prenájom majetku v s.r.o.
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Odvody a príkazná zmluva
Zrušenie s.r.o.
Prevádzkovanie záložne a ERP
Oznamovacia povinnosť
Registrácia na daňovom úrade
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.
Oznamovacia povinnosť - úroky účtované do daňových nákladov
Kúpa auta v zahraničí
Prenájom športovej haly občianským združením a nasledná zľava pre deti
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Výzva na podanie DPPO
Kontrola a odpis vozidiel
Kontrola a registračný poplatok