Pohľadávky v podvojnom účtovníctve

Vydáno: 26 minút čítania
V príspevku si priblížime účtovanie pohľadávok v účtovníctve podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ").
 
VZNIK POHĽADÁVOK
Pohľadávku možno v rámci záväzkových právnych vzťahov charakterizovať ako právo na plnenie, ktoré vzniká veriteľovi zo záväzkového vzťahu a dlžníkovi vzniká povinnosť splniť záväzok (§ 488 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.). Znamená to, že pohľadávka je právom veriteľa voči dlžníkovi na plnenie, pričom vzniká vtedy, keď dochádza k časovému posunu medzi dodávkou hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci, poskytnutím služby alebo prevodom práva a úhradou za tieto plnenia. Rozsah časového posunu pre vznik pohľadávky nie je rozhodujúci. Pri akomkoľvek časovom posune u veriteľa vzniká pohľadávka a u dlžníka záväzok. Pri bezprostrednej úhrade pohľadávka nevzniká. Bezprostrednou úhradou sa rozumie taký spôsob úhrady, keď k úhrade dochádza pri prevzatí veci, služby alebo práva bez akéhokoľvek časového odkladu.
Z účtovného hľadiska
predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky. Spĺňajú tak základnú definíciu majetku podľa § 2 ods. 4 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"). Podľa tohto ustanovenia sú majetkom tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí (pohľadávka vznikla z uskutočnených účtovných prípadov), je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky (priamo alebo nepriamo prispejú k toku peňažných prostriedkov), a dajú sa spoľahlivo oceniť. Vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch. Okamih vzniku ako aj zániku pohľadávok je definovaný prostredníctvom dňa uskutočnenia účtovného prípadu, a to v § 2 Postupov účtovania v PÚ. Vo vzťahu k pohľadávkam je dňom uskutočnenia účtovného prípadu deň splnenia dodávky, deň poskytnutia preddavku, deň inkasa pohľadávky, deň započítania pohľadávky, deň postúpenia pohľadávky, deň zistenia manka a škody na majetku, schodku, deň vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva, a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.
Osobitne je určený deň uskutočnenia účtovného prípadu v nasledovných prípadoch:
-
pri nehnuteľnostiach obstaraných na základe zmluvy, pri ktorých sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva, kedy je deň uskutočnenia účtovného prípadu stanovený na deň odovzdania nehnuteľnosti prevádzajúcim (vznik pohľadávky z dôvodu predaja nehnuteľnosti),
-
pri príspevku do kapitálového fondu z príspevkov je deň uskutočnenia účtovného prípadu deň splatenia príspevku do kapitálového fondu z príspevkov; deň splatenia pri nepeňažnom príspevku je deň prevzatia príspevku obchodnou spoločnosťou (vznik a zánik pohľadávky z dôvodu vytvorenia kapitálového fondu z príspevkov).
V tabuľke uvádzame prehľad dňa uskutočnenia účtovného prípadu v súvislosti s pohľadávkami.
Deň uskutočnenia účtovného prípadu Dôvod na účtovanie vo vzťahu k pohľadávke Popis
Deň splnenia dodávky Vznik pohľadávky, ak u veriteľa dochádza k časovému posunu medzi splnením dodávky a úhradou za ňu. Pri stanovení tohto dňa je potrebné vychádzať z uzatvorených zmlúv, kde by mal byť vymedzený deň nadobudnutia vlastníctva k majetku, ktorý je predmetom dodávky. Napr. pri predaji tovaru by mal byť v zmluve dohodnutý deň, od ktorého má kupujúci právo nakladať s tovarom, resp. deň, od ktorého sa kupujúci stáva vlastníkom tovaru a pod., v tento deň predávajúcemu (veriteľovi) vzniká pohľadávka voči kupujúcemu.
Deň poskytnutia preddavku Vznik pohľadávky u tej účtovnej jednotky, ktorá poskytuje preddavok. Pred splnením dodávky niektorí obchodní partneri vyžadujú zaplatenie tzv. zálohy, resp. preddavku. Požiadavka na zaplatenie preddavku, tzv. zálohová faktúra, nie je titulom na účtovanie a o tejto skutočnosti sa neúčtuje. Účtuje sa len o skutočne poskytnutom preddavku, tzn. o úbytku peňažných prostriedkov, pričom dochádza k vzniku pohľadávky z dôvodu poskytnutého preddavku. Ak je príjemca platby prijatej vopred (pred splnením dodávky) platiteľom DPH, vystavuje podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) faktúru na prijatú platbu.
Deň inkasa pohľadávky Zánik pohľa

Související dokumenty

Súvisiace články

Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Vybrané novinky z oblasti zdaňovania investícií či kryptomien od 2024 - virtuálne meny
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve v príkladoch
Dobropis za spôsobenú škodu
Zníženie základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke
Vyradenie sporných a rizikových pohľadávok z účtovníctva z hľadiska dane z príjmov
Manká a škody v zákone o dani z príjmov
Konsolidačný balíček a jeho dopad na daň z príjmov
Verejná obchodná spoločnosť - účtovníctvo a dane
Zvyšovanie veľkostných podmienok na povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (2. časť)
Výmenný (barterový) obchod z daňového a účtovného hľadiska
Vznik záložného práva v daňovom procese
Pohľadávky veriteľov voči dlžníkom v reštrukturalizačnom konaní
Prevod obchodného podielu
Uzávierkové účtovné operácie v podvojnom účtovníctve
Tichý spoločník z hľadiska účtovníctva a dane
Prevod obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným

Súvisiace otázky a odpovede

Zníženie základného imania
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zrušenie s.r.o.
Prevoditeľnosť obchodného podielu
Ostatné kapitálové fondy z vkladov spoločníkov
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Navýšenie základného imania
Rozdelenie zisku
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Poskytovanie ubytovania a dopravy zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry
Zmluva o prevzatí dlhu
Predaj časti podniku.
Kladné a záporné položky na faktúre
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Zdravotnícke štúdie - účtovanie a DPH
Účtovanie neuplatnenej DPH
Nevyplatená tantiéma FO ako odmena za rok 2012