Určovanie základu dane pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku

Vydáno: 30 minút čítania
Základom dane na účely dane z pridanej hodnoty (DPH) je pri dodaní tovaru a služby všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od svojho odberateľa - príjemcu plnenia alebo od inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň.
Protihodnotou za plnenie sa rozumie odplata, ktorá nemusí byť vždy platená v peniazoch, ale môže ísť aj o platenie inou formou, napr. v naturáliách, ktorú je vždy možné vyjadriť v peniazoch. Protihodnota - odplata, ktorú dodávateľ má prijať alebo prijal za dodaný tovar alebo službu teda obsahuje aj sumu dane a pri určení základu dane, z ktorého sa daň vypočítava, sa odplata zníži o sumu dane. DPH sa vypočíta podľa vzorca, kde v čitateli je cena vrátane DPH vynásobená príslušnou sadzbou dane a v menovateli súčet čísla 100 a príslušnej sadzby dane. Uvedené platí na základe ustanovenia § 22 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej iba "zákon o DPH").
Príklad č. 1:
Podľa uzatvorenej zmluvy sa firma A, ktorá je platiteľ DPH zaviazala, že pre firmu B v jej mene a na jej účet zariadi predaj výrobkov a firma B sa zaviazala, že firme A za zariadenie uvedenej obchodnej záležitosti zaplatí odmenu vo výške 5 % z hodnoty predaných výrobkov. Firma A predala v mene a na účet firmy B výrobky v celkovej hodnote 7 800 €.
Základom dane pri požadovaní dohodnutej odplaty je suma 390 € znížená o daň.
Výpočet:
(390 x 20)/120 = 65 €
To znamená, že základ dane bude v sume 325 € (390 - 65) a DPH v sume 65 €.
* * *
Ak je medzi zmluvnými stranami dohodnutá cena bez DPH, a dodanie podlieha zdaneniu, základom dane je cena bez DPH, pričom daň sa vypočíta podľa vzorca, v čitateli ktorého je cena bez DPH vynásobená príslušnou sadzbou dane a v menovateli číslo 100. V podstate rovnaký spôsob sa aplikuje aj v prípadoch dodania tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku, pri ktorých má povinnosť platiť daň príjemca plnenia podľa § 69 zákona o DPH. Základom dane je v takýchto prípadoch dohodnutá protihodnota, ktorá neobsahuje DPH z dôvodu, že dodávateľ nie je povinný uplatniť a odviesť daň.
Ak požadovaná odplata má byť bez DPH, napr. v prípade, že ide o oslobodenú transakciu, základ dane sa rovná dohodnutej protihodnote. Ak podmienky pre oslobodenie od dane nie sú splnené a dodanie má podliehať zdaneniu, základom dane je odplata, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať, znížená o daň.
Do základu dane sa zahŕňa aj:
______________________________
-
Dotácia alebo príspevok, ktorý dodávateľ prijal alebo má prijať k cene tovaru alebo služby.
______________________________
Dotácia alebo príspevok k cene tovaru alebo služby
je súčasťou základu dane len vtedy, ak je platený inou osobu ako samotným dodávateľom tovaru alebo služby. O dotáciu alebo príspevok priamo viazaný na cenu zdaniteľného plnenia ide v prípade, ak ide o tri strany: subjekt poskytujúci dotácie, subjekt, ktorý má z nich prospech a kupujúci, ktorému dotovaný subjekt dodáva tovary alebo služby. Pojem dotácie priamo viazané na cenu sa musia vykladať tak, že pokrývajú len dotácie alebo príspevky, ktoré predstavujú celú odplatu alebo časť odplaty za dodanie tovarov alebo poskytnutie služieb a ktoré zaplatila tretia strana dodávateľovi alebo predávajúcemu.
Pri stravovacích službách poskytnutých zamestnávateľom - platiteľom dane svojim zamestnancom nevchádza do základu dane príspevok zamestnávateľa platený zamestnancom, ktorý si môže dať zamestnávateľ do výdavkov (nákladov) na účely dane z príjmov, alebo príspevok poskytnutý zo sociálneho fondu pri poskytnutí stravovacej služby.
Príklad č. 2:
Spoločnosť X, platiteľ dane prevádzkuje jedáleň, v ktorej poskytuje závodné stravovanie svojim zamestnancom. Cena jedného hlavného jedla predstavuje 6,00 € bez DPH. Spoločnosť ako výdavok podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej iba "ZDP") uplatňuje príspevok vo výške 55 % z ceny jedla, tzn. 3,30 € a zo sociálneho fondu vo výške 0,70 €.
Základom dane pri poskytovaní stravovania zamestnancom je suma 2,00 € (6,00 - 3,30 - 0,70) bez DPH. V danom prípade spoločnosť X uplatní sadzbu dane 10 %* na sumu 2,00 €. Zamestnanec zaplatí za jedno jedlo sumu 2,20 €, v tom základ dane 2,00 € a daň 0,20 € (2,00 x 10)/100.

Související dokumenty

Súvisiace články

Určovanie základu dane pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku
Jednoduché alebo zložené plnenie - vplyv na základ dane
Refakturácia komunálneho odpadu nájomníkom a daň z pridanej hodnoty
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Vývoz tovaru mimo Európskej únie
Intrastat v roku 2022
Komentár k novele zákona o DPH (IV.)
Daň z pridanej hodnoty pri dovoze tovaru na územie Európskej únie
Osoby povinné vyhotoviť faktúru
Zmeny zákona o dani z pridanej hodnoty v roku 2023 a 2024
Činnosť člena predstavenstva akciovej spoločnosti v kontexte dane z pridanej hodnoty
Vymedzenie služby na účely DPH - prevod emisných kvót skleníkových plynov
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH
Cestovná služba z Českej republiky
Zamestnanecké výhody z účtovného a daňového hľadiska
Režim zdanenia marže pri dodaní budov zakúpených na účely opätovného predaja
Oslobodenie od dane pri finančných činnostiach a predaj založených vecí na dražbe
Základ dane pri dodaní tovarov a služieb v tuzemsku podľa zákona o DPH
Opravné faktúry v kontrolnom výkaze

Súvisiace otázky a odpovede

Ukončenie podnikania - živnosti a daňové náležitosti
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Licenčná zmluva
Odvody a príkazná zmluva
Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH
DPH a oprávnenie na distribúciu SBL
Spotrebná daň z uhlia
Označenie platby spotrebnej dane
Naturálny bonus
Daňový bonus SZČO
Sadzba dane z PO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Stavebné práce v Belgicku
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Zrušenie s.r.o.
Dlhodobý prenájom motorového vozidla
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.