Novela zákona o DPH (I.)

Vydáno: 27 minút čítania
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len "novela zákona o DPH") bol do Národnej rady Slovenskej republiky doručený až 12. januára 2024 a bolo mu pridelené číslo parlamentnej tlače 130, hoci Ministerstvo financií Slovenskej republiky začalo s prípravou predmetnej novely zákona o DPH ešte na začiatku roka 2023.
Na neprimeranej dĺžke legislatívneho procesu a procesných formalít spolu s celým priebehom schvaľovania sa podpísala najmä skutočnosť, že 15. decembra 2022 vyslovila Národná rada Slovenskej republiky nedôveru vtedajšej vláde Slovenskej republiky, ktorá následne až do vymenovania novej vlády vykonávala svoju pôsobnosť v obmedzenom rozsahu do 15. mája 2023, keď prezidentka Slovenskej republiky vymenovala tzv. úradnícku vládu. Novela zákona o DPH bola prerokovaná a zároveň aj schválená na 12. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, uznesenie číslo 229 z 24. apríla 2024. Prezidentka Slovenskej republiky podpísala novelu zákona o DPH 7. mája 2024.
Cieľom článku je predstaviť čitateľom schválené zmeny a doplnenia zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o DPH"). Vzhľadom na rozsiahlosť novely zákona o DPH bude tento príspevok rozdelený na viacero článkov, pričom autori sa usilovali rozčleniť obsah do jednotlivých článkov tak, aby zachovali tematický a logický súvis jednotlivých aj čiastkových zmien a doplnení v celom kontexte. Rozdelenie príspevku do viacerých článkov okrem toho zároveň odzrkadľuje významnosť zmien a doplnení s ohľadom na nevyhnutnosť legislatívnej úpravy zákona o DPH.
Legislatívna iniciatíva na prípravu novely zákona o DPHvychádzala primárne z povinnej transpozície smernice Rady (EÚ) 2020/285z 18. februára 2020, ktorou sa mení smernica 2006/112/ESo spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o osobitnú úpravu pre malé podniky, a nariadenie (EÚ) č. 904/2010, pokiaľ ide o administratívnu spoluprácu a výmenu informácií na účely monitorovania správneho uplatňovania osobitnej úpravy pre malé podniky (Ú.v. EÚ L 62, 2.3.2020) v platnom znení (ďalej len "smernica o malých podnikoch"). Okrem transpozície smernice o malých podnikoch do zákona o DPH bolo, vzhľadom na komplexnosť tejto smernice, potrebné vykonať aj zmeny v registračných ustanoveniach týkajúcich sa registrácie tuzemských zdaniteľných osôb a zahraničných zdaniteľných osôb za platiteľov dane, ako aj upraviť ustanovenia zákona o DPH vecne súvisiace s predmetnými registračnými ustanoveniami a súčasne, na základe požiadaviek vyplývajúcich z aplikačnej praxe, sa pristúpilo aj k ďalším úpravám zákona o DPH.
V tomto článku sa zameriame výlučne na hlavnú časť zmien, úprav a doplnení spočívajúcich v transpozícii smernice o malých podnikoch, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. januára 2025. Ide o osobitné úpravy pre malé podniky v nasledujúcich ustanoveniach:

Související dokumenty

Súvisiace články

Prevádzkareň v zahraničí a skupinová registrácia
Dovoz tovaru z tretieho štátu a registrácia pre daň z pridanej hodnoty
Zdaňovanie služieb daňou z pridanej hodnoty v roku 2022 (II.)
Uplatňovanie osobitnej úpravy DPH - režim OSS (One Stop Shop) v roku 2022
Uplatňovanie DPH v režime call-off stock v roku 2021 (II.)
Povinnosti vybraných poskytovateľov platobných služieb a ďalšie legislatívne zmeny v zákone o DPH
Uplatňovanie osobitnej úpravy DPH - režim OSS (one stop shop) v roku 2022 (II.)
Osobitná úprava dane z pridanej hodnoty pre malé podniky od 1. januára 2025
Dodanie stavebného stroja slovenskou spoločnosťou
Prepravné služby tovaru a DPH
Komentár k novele zákona o DPH (III.)
Zrušenie registrácie osoby registrovanej pre daň podľa § 7 a § 7a zákona o DPH
Dôvody nepriznania odpočítania dane z pridanej hodnoty
Nákup služby z USA
Režim zdanenia marže pri dodaní budov zakúpených na účely opätovného predaja
Osoby povinné vyhotoviť faktúru
Odpočítanie dane z tovarov a služieb pri registrácii platiteľa dane v roku 2021
Registrácia platiteľa DPH a s ňou súvisiace práva a povinnosti
Typy registrácie pre DPH – rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov

Súvisiace otázky a odpovede

Stavebné subdodávateľské práce v DE
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Ust. § 7 nadobudnutie tovaru/služby a takto vzniknutá daňová povinnosť
Stavebné práce v Belgicku
Kladné a záporné položky na faktúre
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Pôžička konateľovi
Príjmy neziskovej organizácie za odídencov
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
Automobil a DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
DPH s poľskou firmou
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Licenčná zmluva