Kalkulácie nákladov
Počet vyhľadaných dokumentov: 5
Zoradiť podľa:
Počet vyhľadaných dokumentov: 5
Zoradiť podľa:
- Článek
Reštaurácia, ktorá účtuje v sústave podvojného účtovníctva je mesačnými platiteľom DPH. Akým spôsobom sa účtuje strava zamestnancov reštaurácie? Reštaurácia nemá stravné lístky, má účtovať aj na účte 622 aktiváciu?
Spoločnosť vydáva knihu, s ktorou boli spojené nasledovné externé náklady: autorský honorár autora, grafická úprava knihy, jazyková korektúra, tlač a viazanie knihy. Náklad knihy bude 1 000 ks. Budú všetky tieto náklady vstupovať do výpočtu ocenenia jedného kusu knihy vlastnými nákladmi? Budú sa spočítavať všetky uvedené náklady delené 1 000 ks alebo je možné niektoré náklady vyňať z kalkulácie? Ako by sa postupovalo z hľadiska kalkulácie (ocenenia výrobkov) v prípade dotlače knihy budúci rok v náklade napríklad 200 ks?
- Článek
Každý dobrý záhradník vie, že pravidelným orezávaním stromu sa dosiahne jeho oživenie a zabráni sa rastu neužitočných alebo dokonca škodlivých výrastkov. Toto isté platí aj pre mechanizmus interných kontrol, ktorý bez pravidelnej revízie bude nekontrolovateľne rásť bez návratnosti vložených investícií.
- Článek
Pre výrobu v najširšom ponímaní sú potrebné výrobné faktory, ktorými sú dlhodobý hmotný majetok, materiál, riadiaca a výkonná práca. Všetky tieto faktory majú v podniku svoju kapacitu zodpovedajúcu úrovni vedecko-technického rozvoja.
- Článek
Kalkulácia neúplných nákladov nepriraďuje kalkulačnej jednotke všetky položky nákladov, ale iba tie, ktoré vieme priamo priradiť, teda variabilné náklady na jednotku produkcie. Pri tejto kalkulácii sa rozlišujú priame náklady a tzv. hrubé rozpätie alebo krycí príspevok, čo je rozdiel medzi predajnou cenou a priamymi nákladmi. Krycí príspevok určuje, ako každá jednotka produkcie prispieva k úhrade režijných (fixných) nákladov a k tvorbe zisku.