Pomerné odpočítanie dane z pridanej hodnoty v roku 2016

Vydáno: 19 minút čítania

Pod odpočítaním dane rozumieme odpočítanie dane v plnej výške alebo v pomernej výške od celkového súčtu súm dane na výstupe za príslušné zdaňovacie obdobie. Výška odpočítateľnej dane závisí od charakteru podnikateľskej činnosti platiteľa.

Platiteľ dane, ktorý použije nakúpené tovary a služby za účelom uskutočnenia podnikateľskej činnosti s nárokom na odpočítanie dane a súčasne aj za účelom uskutočnenia podnikateľskej činnosti bez nároku na odpočítanie dane, si môže z nakúpených tovarov a služieb uplatniť odpočítanie dane iba v pomernej výške, t. j. kráti odpočítateľnú daň koeficientom podľa § 50 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“). Po skončení kalendárneho roka je takýto platiteľ dane povinný vykonať ročné zúčtovanie predbežne odpočítanej dane.

Vznik práva na odpočítanie dane a výška odpočítateľnej dane

Jedným zo základných princípov fungovania mechanizmu DPH je, že platiteľ dane má právo odpočítať si daň z tovarov a služieb nakúpených za účelom svojho podnikania, ak spĺňa podmienky stanovené v § 49 až § 55 zákona o DPH, okrem prípadov, pri ktorých zákon o DPH neumožňuje odpočítanie dane (§ 49 ods. 3 a 7 zákona o DPH).

Právo na odpočítanie dane si môže vo všeobecnosti uplatniť iba zdaniteľná osoba, ktorá je registrovaná ako platiteľ dane v tuzemsku (tuzemské zdaniteľné osoby registrované podľa ust. § 4 zákona o DPH alebo zahraničné zdaniteľné osoby registrované podľa § 5 a § 6 zákona o DPH). V osobitnom prípade, a to pri dodaní nového dopravného prostriedku do iného členského štátu podľa § 52 zákona o DPH, si môže po splnení podmienok uplatniť odpočítanie dane každá osoba (aj taká, ktorá nie je platiteľom dane).

Rozhodujúcou podmienkou pre uplatnenie odpočítania dane je vznik práva na odpočítanie dane. Zčasového hľadiska sa vznik práva na odpočítanie dane z prijatých plnení (nakúpených tovarov a služieb) u príjemcu tovaru alebo služby viaže na deň, kedy pri ich dodaní (predaji) vznikla daňová povinnosť. Deň vzniku práva na odpočítanie dane u odberateľa je totožný s dňom vzniku daňovej povinnosti u jeho dodávateľa alebo s dňom vzniku daňovej povinnosti u samotného odberateľa (platiteľa dane), ak je naňho prenesená povinnosť platiť daň (pri tzv. samozdanení nakúpených tovarov a služieb). Platí, že ak daňová povinnosť nevznikla, nemôže vzniknúť ani právo na odpočítanie dane.

Platiteľ dane si môže podľa § 49 ods. 2 zákona o DPH odpočítať iba daň:

  • ktorú voči nemu uplatnil iný platiteľ (dodávateľ) z tovarov a služieb dodaných v tuzemsku (platiteľ dane si môže odpočítať iba slovenskú DPH),
  • ním uplatnenú z tovarov a služieb (samozdanenie), pri ktorých bol povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 až 4, 7, 9 až 12 (ide o tovary a služby, ktoré dodala platiteľovi zahraničná osoba z iného členského štátu alebo tretieho štátu s miestom dodania v tuzemsku alebo ktoré dodal iný tuzemský platiteľ dane pri tzv. tuzemskom sektorovom samozdanení tovarov a služieb – napr. pri dodaní zlata vo forme suroviny alebo polotovaru, pri dodaní kovového odpadu a kovového šrotu a pri prevode emisných kvót skleníkových plynov, pri dodaní stavebných prác),
  • ním uplatnenú pri nadobudnutí tovaru v tuz

Související dokumenty

Súvisiace články

Koeficient a vysporiadanie DPH za rok 2023
Refundácia dane z pridanej hodnoty
Typy registrácie pre DPH – rozdiely, pravidlá, podávanie výkazov
Uplatňovanie koeficientu pri DPH a ročné vysporiadanie za rok 2021
Investičný majetok z hľadiska DPH a úprava dane odpočítanej pri investičnom majetku v roku 2022 (II.)
Nadmerný odpočet DPH a jeho vrátenie
Prerušenie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu
DPH a použitie koeficientu pri odpočte dane
Dobropis - nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Osobitná úprava uplatňovania dane z pridanej hodnoty – vybrané problémy
Pomerné odpočítanie dane z pridanej hodnoty
DPH za službu prijatú z Českej republiky
DPH na zahraničnej faktúre
Faktúra za nákladné vozidlo od neplatiteľa DPH z členského štátu EÚ
Dodanie klimatizácie s montážou do reštaurácie prevádzkovanej obcou
Nesprávne uplatnená DPH pri dodaní tovaru v rámci reťazového obchodu
Oneskorene doručená faktúra z iného členského štátu
Zníženie zdaniteľného základu pre daň z pridanej hodnoty

Súvisiace otázky a odpovede

Uchovávanie dokladov
Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Odpočítanie DPH pri dovoze tovaru
Na koho sa vzťahuje ročné vysporiadanie odpočítanej DPH?
Povinnosť krátiť DPH na vstupe
Evidencia registračnou pokladnicou
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Oneskorená registrácia DPH
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Určení režimu DPH, Fakturace vztahující se k nemovitosti vlastněné zahraniční osobou, reg. na Slovensku podle § 5 slovenskému plátci
Prenájom bytu zdaniteľnej osobe
Automobil - DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
DPH a použitie koeficientu pri odpočte dane