Účtovanie o zmarených investíciách

Vydáno: 17 minút čítania

Zmarené investície možno definovať ako prevádzkovú škodu, ktorá ovplyvňuje výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosti. Zmarené investície rovnako ako manká, schodky a z rôznych dôvodov vzniknuté škody v podmienkach účtovných jednotiek sa považujú z účtovného hľadiska za mimoriadny úbytok majetku, ktorý vzniká ako neželaný jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. Zmarená investícia tak ako vznik manka a škody znamená pre účtovnú jednotku majetkovú ujmu, resp. škodovú udalosť. Z ust. § 68 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva možno odvodiť, že zmarenými investíciami treba rozumieť rozhodnutie o zrušení prác na príprave alebo rozostavaní obstarávaného dlhodobého majetku.


Zmarené investície možno definovať ako prevádzkovú škodu, ktorá ovplyvňuje výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosti. Zmarené investície rovnako ako manká, schodky a z rôznych dôvodov vzniknuté škody v podmienkach účtovných jednotiek sa považujú z účtovného hľadiska za mimoriadny úbytok majetku, ktorý vzniká ako neželaný jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. Zmarená investícia tak ako vznik manka a škody znamená pre účtovnú jednotku majetkovú ujmu, resp. škodovú udalosť. Z ust. § 68 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) možno odvodiť, že zmarenými investíciami treba rozumieť rozhodnutie o zrušení prác na príprave alebo rozostavaní obstarávaného dlhodobého majetku.

Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. si nechala vypracovať na budovu svojho sídla viacero architektonických plánov prestavby, ktoré boli účtované na účet 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Vedenie spoločnosti rozhodlo, že jedna z týchto štúdií sa bude realizovať. Ako treba účtovne postupovať v súvislosti s ostatnými variantmi riešenia, ktoré sa nebudú realizovať? Ide o zmarenú investíciu?

Ak vedenie spoločnosti rozhodlo o realizácii investície podľa jednej z alternatív riešenia, ktoré si spoločnosť dala spracovať, pričom však nedošlo k zrušeniu pripravovanej investície, v prípade ostatných (neúspešných) štúdií nepôjde o zmarenú investíciu. Do obstarávacej ceny investície budú v súlade s § 35 ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ budú teda vstupovať náklady na vypracovanie všetkých štúdií.
***
 
Príklad č. 2:
Spoločnosť si objednala projekt na realizáciu prístavby k svojmu podnikateľskému objektu. Projekčné práce boli dodávateľom vykonané a faktúra za projekt bola v tom istom roku aj uhradená. Do konca roku sa však nezačalo s výstavbou, keďže vedenie spoločnosti rozhodlo o tom, že z finančných dôvodov sa prístavba nebude realizovať. Projekt bol zaúčtovaný na účet 012 a zároveň bol uplatnený za príslušný rok aj daňový odpis. Je tento postup správny? Údajne projekt nebude nehmotným majetkom, a preto nie je možné odpisovať ho.

Pri odpovedi na otázku je potrebné vychádzať predovšetkým z § 35 Postupov účtovania v PÚ. Náklady na spracovanie projektu boli totiž vynaložené v súvislosti so zámerom obstarať stavebnú prístavbu k stavebnému podnikateľskému objektu. V zmysle § 35 ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa účtuje obstarávaný dlhodobý hmotný majetok do času jeho uvedenia do užívania vrátane výdavkov súvisiacich s jeho obstaraním, medzi ktoré patria aj projektové práce. Projekt prístavby teda nemal byť účtovaný na účte 012 – Aktivované náklady na vývoj, ale na ťarchu účtu 042. Po rozhodnutí vedenia spoločnosti o nerealizovaní výstavby vynaložené náklady na projekt mali byť jednorazovo zaúčtované do nákladov ako tzv. zmarená investícia. Daňová uznateľnosť tých

Související dokumenty

Súvisiace články

Zmarené investície
Oceňovanie krátkodobého finančného majetku
Pôžičky poskytované zamestnancom
Vstupná cena hmotného majetku (1. časť)
Daň z príjmov fyzickej osoby
Recenzia na monografiu
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2016
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie SZČO
Účtovanie o tovare pri trojstrannom obchode
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve podnikateľov k  31. decembru 2018
Odpisová skupina pre stojisko na kontajnery
Odpočet daňovej straty od základu dane právnickej osoby
Časté chyby pri zostavovaní účtovnej závierky
Nevyplatené dividendy fyzickej osobe
Nezaúčtovaná faktúra a opravy účtovníctva, základu dane z príjmov a výkazov platiteľa DPH
Softvér z hľadiska dane z príjmov
Lehoty súvisiace s účtovnou závierkou a výročnou správou
Zákazková výroba
Obstaranie a odpisovanie hmotného majetku z dotácií

Súvisiace otázky a odpovede

Zmarená investícia z pohľadu účtovníctva a DPH
Drobný hmotný majetok a dlhodobý majetok – účtovanie
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Účtovanie kontokorentného úveru
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Účtovanie lízingu
Vratky nevyčerpaných FP v danom roku
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
DF za naftu z DE
Bloček z RP za naftu a materiál z DE
Preddavky na naftu
Vodovod a kanalizácia - refakturacia
Združenie právnických osôb
Zmluva o užívaní priestorov
Obstaranie dochádzkového systému rozpočtovou organizáciou
PHL -el. energia do elektromobilu
Účtovanie vnútropodnikovej faktúry v materskej spoločnosti