Občianske združenie a daň z príjmov

Vydáno: 50 minút čítania
Občianske združenia patria medzi neziskové organizácie. Táto skupina právnických osôb využíva rad odlišností v účtovníctve a má aj zvláštny daňový režim. To je zdrojom mnohých neistôt pri voľbe účtovných postupov, pri posudzovaní daňovej účinnosti nákladov a pri rozhodovaní, či príslušný výnos je alebo nie je predmetom dane, alebo či je od dane z príjmov oslobodený.
 
Neziskové organizácie
Pojem "nezisková organizácia" je všeobecne zaužívaný pojem. Napriek tomu nie je definovaný ani podrobne charakterizovaný žiadnym všeobecne platným právnym predpisom. Neziskovou organizáciou sa rozumie organizácia, ktorá nie je založená alebo zriadená za účelom podnikania a u ktorej podnikanie nie je hlavnou činnosťou. Pre neziskové organizácie nie je však podmienkou absolútna absencia podnikateľskej činnosti a absolútna neziskovosť. Pokiaľ z niektorých svojich činností dosahuje zisk, predpokladá sa jeho využitie na krytie nákladov na činnosť, ktorou dosahuje svoje ciele. Cieľom neziskových organizácií teda nie je vytvárať zisk a rozdeľovať ho medzi vlastníkov alebo vedenie organizácie.
Neziskové organizácie môžu svojou činnosťou vytvárať zisk, avšak ten musí byť použitý na ciele dané poslaním organizácie.
 
Účel občianskeho združenia
Najrozšírenejšou právnou formou neziskového sektora je
občianske združenie
. Ide o združenie fyzických a právnických osôb a je založené s určitým cieľom, k dosiahnutiu určitého zámeru. Účel činnosti občianskeho združenia nie je zákonom vyslovene upravený. Zakladá sa predovšetkým na ochranu a presadzovanie záujmov svojich členov, ale aj priaznivcov a občianskeho okolia. Občianske združenia majú rozmanité zameranie. Najčastejšie pôsobia v oblasti:
-
podpory športu a kultúry,
-
zachovania tradícií,
-
vytvárania rôznych foriem vzdelávania a iných záujmových činností detí a mládeže,
-
ochrany prírody,
-
ochrany ľudských práv,
-
poskytovania sociálnej pomoci.
Charakteristickým znakom občianskeho združenia je existencia členskej základne
. Občianske združenie môže vyvíjať i podnikateľskú činnosť na základe živnostenského či iného oprávnenia. Svojim rozsahom sa však nesmie stať hlavnou činnosťou združenia.
 
Legislatívna úprava
Občianske združenia sú podľa § 18 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len "Občiansky zákonník") právnickými osobami. Občianske združenia sú legislatívne upravené v zákone č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v z. n. p. (ďalej len "zákon o združovaní občanov"). Týmto zákonom sa riadi ich vznik, zánik, aj hospodárenie. Cieľ občianskeho združenia, jeho činnosť a hospodárenie musia byť upravené v stanovách združenia. Občianske združenia sa zo zákona nemôžu zakladať na účely združovania občanov v politických stranách a v politických hnutiach, na zárobkovú činnosť alebo na zabezpečenie výkonu určitých povolaní, na združovanie občanov v cirkvách a náboženských spoločnostiach a na výkon práva poľovníctva.
Zákon o združovaní občanov pripúšťa rôzne organizačné formy a rôzne označenia občianskych združení. Občianske združenie môže byť založené ako zväz, spolok, spoločnosť, hnutie, klub, odborová organizácia. Členmi združenia môžu byť aj právnické osoby. Práva a povinnosti člena združenia upravujú stanovy združenia.
Občianske združenie vzniká registráciou Ministerstvom vnútra SR (§ 6 ods. 1 zákona o združovaní občanov). Môže sa vnútorne členiť na organizačné zložky, tie môžu mať právnu subjektivitu [§ 6 ods. 2 písm. e) zákona o združovaní]. Údaje občianskeho združenia sa zapisujú do registra mimovládnych neziskových organizácií v súlade s osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 346/2018 Z.z. o registri mimovládnych neziskových organizácií a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. [§ 3 ods. 2 písm. d) tohto zákona].
Občianske združenie môže nadobúdať majetok a vstupovať s fyzickými osobami do pracovnoprávnych vzťahov.
 
Účtovníctvo občianskeho združenia
Občianske združenie
je vždy účtovnou jednotkou
[§ 1 ods. 1 písm. a) zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve")]. Účtovnou jednotkou sa stáva dňom vzniku, t.j. dňom, keď bolo registrované Ministerstvom vnútra SR. Je preto
povinné účtovať o stave a pohybe svojho majetku a záväzkov, o nákladoch (výdavkoch) na svoju činnosť a o výnosoch (príjmoch) z tejto činnosti
, a to v rozsahu stanovenom zákonom o účtovníctvea ďalšími právnymi predpismi.
Podľa § 9 ods. 1 zákona o účtovníctveje občianske združenie povinné účtovať v
sústave podvojného účtovníctva
. Občianske združenia môžu účtovať aj v sústave jednoduchého účtovníctva, ak spĺňajú nasledujúce dve podmienky stanovené v § 9 ods. 2 písm. b) zákona o účtovníctve súčasne, a to:
-
ak nepodnikajú a
-
ak ich príjmy nepresiahli v predchádzajúcom účtovnom období 200 000 €.
V prípade, že občianske združenie je registrovaným sociálnym podnikom, je povinné účtovať v sústave podvojného účtovníctva (zákon č. 112/2018 Z.z. o sociálnej ekonomike, a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.).
Ak občianske združenie účtuje v sústave podvojného účtovníctva, postupuje podľa opatrenia MF SR zo 14. novembra 2007 č. MF/24342/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a účtovej osnovy pre účtovné jednotky, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania v z. n. p.
Občianske združenie účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, postupuje podľa opatrenia MF SR z 1. decembra 2010 č. MF/24975/2010-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení niektorých položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania v z. n. p.

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela zákona o dani z príjmov účinná od 1. januára 2011
Dotácie na obstaranie hmotného majetku a ich vplyv na základ dane z príjmov
Dotácie v daňovej evidencii v roku 2018
Obstaranie a odpisovanie hmotného majetku z dotácií
Zostatková cena hmotného majetku v zákone o dani z príjmov
Osobitosti uplatňovania odpisov do daňových výdavkov
Optimalizácia dane z príjmov prerušením odpisovania
Obchodný majetok fyzickej osoby
Finančný prenájom z hľadiska dane z príjmov
Percentuálne výdavky v roku 2012
Špecifiká pri zisťovaní základu dane z príjmov u podnikateľa, ktorý neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva
Možnosť poukázať 2 % dane z príjmov na verejnoprospešné účely poslednýkrát v slovenských korunách
Postúpenie, vklad a vyradenie pohľadávky
Využívanie obchodného majetku v súvislosti s podnikaním fyzickej osoby v nadväznosti na uplatňovanie daňových výdavkov
Niektoré druhy výdavkov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb
Použitie podielu 2 % dane za rok 2007
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Daňovníci, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie
Použitie podielu 2 % dane na osobitné účely za rok 2006

Súvisiace otázky a odpovede

Kúpa motorového vozidla a nezisková organizácia
Dotácia z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny
Zahrňovanie dotácie do základu dane
Dotácia v daňovom priznaní
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Zníženie základného imania
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Nájom vozidiel od dcérskej spoločnosti odštepného závodu z CZ
Dividendy vyplatene daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou
Cestovné náhrady spoločníka
Opravná pložka k pohľadávkam
N.o. a technické zhodnotenie majetku
Majetok obstaraný darovaním
Občianske združenie - účtovanie
Uznanie daňového výdavku-odpisu pohľadávky
Navýšenie základného imania
Oprava a údržba budovy a technické zhodnotenie
Odpisovanie vozidla zaradeného do obchodného majetku
Výdavky vynaložené na stavbu parkoviska
Strava pre psa ako daňový výdavok