Zmeny v novom zákone o štatutárnom audite (1. časť)

Vydáno: 32 minút čítania

Dňa 17. júna 2016 nadobudol účinnosť zákon č. 423/2015 Z. z. o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o štatutárnom audite“). Cieľom tohto článku je upozorniť čitateľov na tie skutočnosti, ktoré boli v novom zákone zmenené, resp. sú doplnené oproti zákonu č. 540/2007 Z. z. o audite, audítoroch a dohľade nad výkonom auditu a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len zákon č. 540/2007 Z. z.).

V roku 2014 bola schválená Smernica EP a Rady č. 2014/56/EÚ, ktorou sa mení smernica 2006/43/ES o štatutárnom audite ročných účtovných závierok a konsolidovaných účtovných závierok (ďalej len „smernica“) a Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 537/2014 o osobitných požiadavkách týkajúcich sa štatutárneho auditu subjektov verejného záujmu (ďalej len „nariadenie“). SR bola povinná transponovať a uplatniť vo vnútroštátnom práve obidva tieto predpisy s účinnosťou od 17. júna 2016. Vzhľadom na rozsah zmien, ktoré bolo potrebné do existujúceho zákona zapracovať, ako aj v záujme prehľadnosti a zrozumiteľnosti výsledného textu právneho predpisu bol dňa 11. 11. 2015 prijatý nový zákon č. 423/2015 Z. z. o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.

V záujme ustanovenia podrobných pravidiel a spoločného regulačného rámca v rámci EÚ na zabezpečenie primeranej kvality štatutárneho auditu v subjektoch verejného záujmu, ako aj s cieľom zlepšiť integritu, nezávislosť, objektívnosť zodpovednosť, transparentnosť a spoľahlivosť štatutárnych audítorov a audítorských spoločností vykonávajúcich audit v subjektoch verejného záujmu bolo prijaté na úrovni EÚ nariadenie, ktoré je priamo uplatniteľné v členskom štáte. V súlade s nariadením budú postupovať štatutárni audítori a audítorské spoločnosti, ktoré budú vykonávať štatutárny audit v subjektoch verejného záujmu, pričom v oblastiach týkajúcich sa štatutárneho auditu sa bude vzťahovať aj priamo na jednotlivé subjekty verejného záujmu. Pri výkone štatutárneho auditu v subjekte verejného záujmu budú štatutárni audítori a audítorské spoločnosti povinní postupovať v súlade nielen s novým zákonom, ale aj s ustanoveniami nariadenia.

Zmeny v základných pojmoch

V nadväznosti na terminológiu v smernici a v záujme jednoznačného vymedzenia audítora, ktorý vykonáva audit účtovnej závierky, bol v novom zákone pojem „audit“ nahradený pojmom „štatutárny audit“ a pojem „audítor“ pojmom „štatutárny audítor“. Osoba, ktorá je audítorom podľa zákona č. 540/2007 Z. z., sa stáva automaticky štatutárnym audítorom podľa nového zákona. Uvedená zmena prispeje k jasnému vymedzeniu predmetného auditu a audítora, nakoľko v praxi sú používané viaceré druhy auditov, ktorých zameranie je na rôzne oblasti – vládny, interný, energetický, bezpečnostný audit a ďalšie.

V úvodnom ustanovení bol doplnený nový pojem „dobrovoľný audit“, ktorý predstavuje audit na základe dohody účtovnej jednotky so štatutárnym audítorom alebo audítorskou spoločnosťou, i keď v zmysle príslušnej legislatívy nie je účtovná jednotka povinná mať svoju účtovnú závierku auditovanú. Na takýto audit sa vzťahujú tiež ustanovenia nového zákona.

Cieľom Európskej komisie je podporiť rozšírenie audítorského trhu a umožniť jednoduchší prístup audítorským spoločnostiam k vykonávaniu auditu v iných členských štátoch ako je ich štát, v ktorom vznikli. Na tento zámer nadväzujú definície „domovského štátu“ a „hostiteľského štátu“ a povinnosť členského štátu zaviesť jednoduchší postup pri vstupe na trh v inom členskom štáte. Audítorská spoločnosť z iného členského štátu sa môže zaregistrovať a vykonávať audit v SR, ak jej kľúčový audítorský partner je zapísaný v zozname štatutárnych audítorov na Slovensku. Iný členský štát, v ktorom je prvotne registrovaná, je pre túto audítorskú spoločnosť „domovským štátom“ a SR bude v pozícii „hostiteľského štátu“.

Asistent štatutárneho audítora

Asistent audítora podľa zákona č. 540/2007 Z. z. zapísaný v zozname Slovenskej komory audítorov bude asistentom štatutárneho audítora podľa nového zákona. Rozsah odbornej praxe, ktorú bude mať vykonanú do 16. júna 2016, sa mu započíta do rozsahu odbornej praxe podľa nového zákona.

Asistent štatutárneho audítora je naďalej povinný na základe písomnej zmluvy so štatutárnym audítorom alebo audítorskou spoločnosťou absolvovať trojročnú praktickú odbornú prípravu. Rozširuje sa zameranie odbornej prípravy o uisťovacie a súvisiace audítorské služby, pričom sa znižuje počet hodín pri odbornej príprave z 3 000 na minimálne 2 100 hodín, z ktorých dve tretiny hodín absolvuje u štatutárneho audítora, audítorskej spoločnosti, u európskeho audítora alebo v audítorskej spoločnosti z iného členského štátu.

Asistentovi štatutárneho audítora sa znižuje rozsah počtu hodín sústavného vzdelávania v pr

Související dokumenty

Súvisiace články

Overenie účtovnej závierky audítorom a výročná správa v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov
Udalosti po zostavení účtovnej závierky v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov
Audit po novele zákona o účtovníctve v Slovenskej republike
Povinnosti obchodných spoločností vyplývajúce zo zákona o účtovníctve po zostavení účtovnej závierky
Činnosti vykonané po zostavení účtovnej závierky
Verný a pravdivý obraz a hlavné prvky účtovnej závierky: slovenský príklad
Zmeny v novom zákone o štatutárnom audite (2. časť)
Novely účtovných predpisov v novembri a decembri 2015
Kľúčové aspekty spolupráce profesijných združení na Slovensku
Audit účtovnej závierky a súladu výročnej správy
Audítorská profesia a hospodárska kríza v Slovenskej republike
Audit prehľadu peňažných tokov a ukazovatele peňažných tokov
20. výročie Slovenskej komory audítorov
Novela zákona o účtovníctve účinná od 1. januára 2010
Veľkostné kritériá v zákone o účtovníctve
Novela zákona o účtovníctve
Ďalšia novela zákona o účtovníctve
Zvyšovanie veľkostných podmienok na povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom
Overovanie účtovnej závierky audítorom za rok 2020 a ukladanie správy audítora do registra účtovných závierok

Súvisiace otázky a odpovede

Certifikácia ISO, účtovanie a daňový výdavok
Časové rozlíšenie
Účtovanie materiálu
Drobný hmotný majetok a dlhodobý majetok – účtovanie
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Účtovanie kontokorentného úveru
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Účtovanie lízingu
Vratky nevyčerpaných FP v danom roku
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
DF za naftu z DE
Bloček z RP za naftu a materiál z DE
Preddavky na naftu
Vodovod a kanalizácia - refakturacia
Združenie právnických osôb
Zmluva o užívaní priestorov
Obstaranie dochádzkového systému rozpočtovou organizáciou