Výkaz peňažných tokov podľa IFRS pre malé a stredné podniky

Vydáno: 25 minút čítania

Povinnou súčasťou účtovnej závierky zostavenej v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie (IFRS®) je Výkaz peňažných tokov, pričom táto povinnosť vyplýva z ustanovenia IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky odseku 10. Pri aplikácii Medzinárodného štandardu finančného vykazovania pre malé a stredné podniky (IFRS® pre SME) je Výkaz peňažných tokov taktiež povinnou súčasťou účtovnej závierky zostavenej v súlade s týmto štandardom. Povinnosť zostavenia výkazu vyplýva z ustanovenia IFRS pre SME 3.17, ktorý sa zaoberá jednotlivými súčasťami účtovnej závierky.

Požiadavky na zostavenie Výkazu peňažných tokov v súlade s IFRS upravuje IAS 7 Výkaz peňažných tokov a v súlade IFRS pre SME samostatná siedma časť. Nakoľko IFRS pre SME vychádza z rovnakého účtovného rámca ako IFRS, rozdiely v jednotlivých ustanoveniach oboch štandardov sú minimálne.

Výkaz peňažných tokov poskytuje informácie o zmenách peňažných prostriedkov alebo peňažných ekvivalentov za účtovné obdobie. Tieto informácie sú rozdelené do troch samostatných skupín na základe činností, z ktorých zmeny peňažných prostriedkov alebo peňažných ekvivalentov vyplývajú. Na tomto základe rozlišujeme peňažné toky vyplývajúce z prevádzkovej, investičnej a finančnej činnosti.

IFRS, aj IFRS pre SME, rozumejú peňažnými prostriedkami peniaze v hotovosti alebo vklady na požiadanie vo finančných inštitúciách, ktorú sú splatné na požiadanie a sú k dispozícii okamžite a bez sankcií. Ako príklad môžeme uviesť nielen peňažnú hotovosť, ale aj bežné účty a neterminované vklady v bankách, ktoré môžu byť vedené aj v cudzej mene.

Podľa IAS 7.6 sa za peňažné ekvivalenty považujú krátkodobé, vysoko likvidné investície, ktoré sú ľahko zameniteľné za známu sumu peňažných prostriedkov a podliehajú zanedbateľnému riziku zmeny ich hodnoty. Ustanovenie IFRS pre SME 7.2 definuje peňažné ekvivalenty ako krátkodobé, vysoko likvidné investície, ktoré sú v účtovnej jednotke držané na splnenie krátkodobých peňažných záväzkov skôr než na investičné alebo iné účely. Všeobecne, pojmy peňažných ekvivalentov sú podobné, avšak IFRS obsahujú predpoklad existencie zanedbateľného rizika zmeny hodnoty investície. Preto podľa IFRS pre SME existuje možnosť, že niektoré cenné papiere môžu splniť definíciu peňažného ekvivalentu, čo by pri aplikácii IFRS nenastalo. Tento rozdiel by sa v praxi však vyskytol vo veľmi ojedinelých situáciách, preto nie je až taký významný. Príkladom peňažných ekvivalentov môže byť napríklad kontokorentný úver, a to v prípade, ak je splatný na požiadanie a predstavuje neoddeliteľnú súčasť peňažných prostriedkov v účtovnej jednotke, alebo vkladové listy, nástroje peňažného trhu a krátkodobé dlhopisy, a to aj znejúce na cudziu menu.

♦ Príklad č. 1:
Spoločnosť Alfa, s. r. o., obstarala štátne pokladničné poukážky s úrokovou sadzbou 2,99 % p. a. na burze cenných papierov dva mesiace pre ich splatnosťou. Ku dňu splatnosti cenných papierov plánuje účtovná jednotka použiť výnosy z ich splatenia na úhradu záväzku voči dodávateľom.

Štátne pokladničné poukážky predstavujú v zmysle definícií peňažný ekvivalent – ide o krátkodobú investíciu, ktorá je vysoko likvidná a rýchlo zameniteľná za vopred známu sumu peňazí. Keby boli cenné papiere obstarané za účelom obchodovania s nimi, nešlo by o peňažný ekvivalent.

* * *

Klasifikácia peňažných tokov

Tak ako IAS 7.10, aj IFRS pre SME 7.3 požadujú od účtovnej jednotky povinne prezentovať informácie o peňažných tokoch v členení na peňažné toky vyplývajúce z prevádzkovej, investičnej a finančnej činnosti. Tieto ustanovenia sú podobné, avšak požiadavky IFRS pre SME neobsahujú možnosť vykazovania peňažných tokov z investičnej a finančnej činnosti na netto základe.

Členenie peňažných tokov podľa jednotlivých činností umožňuje používateľom účtovnej závierky ľahšie posúdiť schopnosť účtovnej jednotky generovať peňažné toky. Pri každom peňažnom toku je nevyhnutné identifikovať, z akej činnosti vyplýva a je potrebné vychádzať z podstaty transakcie, ktorá je základom každého peňažného toku. Skutočnosť, k akému záveru účtovná jednotka dospeje, má v

Související dokumenty

Súvisiace články

Verný a pravdivý obraz a hlavné prvky účtovnej závierky: slovenský príklad
Novelizované IFRS s účinnosťou pre účtovné závierky zostavované za rok 2014 a neskôr
Zmeny a doplnenia v IAS/IFRS platné od 1. 1. 2013
Dodatok k IFRS 7: zverejnenia ohľadne prevodov finančných aktív
Komplexné preskúmanie IFRS pre malé a stredné podniky
Reálna hodnota z pohľadu IASB a FASB
Novelizované požiadavky na zverejňovanie položiek ostatného komplexného výsledku
IFRS 13 Oceňovanie reálnou hodnotou
Medzinárodné účtovné štandardy a interpretácie platné k 31. decembru 2011
Dlhodobý hmotný a nehmotný majetok – aktivácia úrokov
Malé podniky v návrhu smernice o ročných účtovných závierkach
IAS 19 Zamestnanecké požitky podľa nových požiadaviek prijatých IASB
Prijaté zmeny pre prvé uplatnenie IFRS v oblasti štátnych pôžičiek
Novinky v oblasti IFRS
Novo vydané IFRS týkajúce sa konsolidovaných dcérskych podnikov
IFRIC 19 Vysporiadanie finančných záväzkov kapitálovými nástrojmi (nová interpretácia)
Rozdiely vyplývajúce z účtovania zásob podľa slovenských predpisov a IAS/IFRS
Súčasné aktivity IASB v oblasti zmien platného IFRS 1 a IAS 1
Súčasné aktivity IASB v oblasti zmien platných Medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie

Súvisiace otázky a odpovede

Uznanie výnosov – developerský projekt z hľadiska IAS/IFRS
Postúpenie pohľadávok – faktoring podľa IAS/IFRS
Premlčané dividendy / úroky podľa IFRS
Premiestnenie majetku podľa IFRS
Vernostné body podľa IAS/IFRS
IFRS 2 a zamestnanecké akcie
Zásoby a preddavok z hľadiska IFRS
Precenenie pri hmotnom majetku - IAS/IFRS
Rezervy v IFRS
Refakturácia služieb medzi spriaznenými osobami
Kapitalizovaný úrok podľa IAS/IFRS
Kapitalizácia hnuteľného majetku
Opravné položky k pohľadávkam podľa IFRS
Spotreba elektrickej energie - zariadenie poskytovateľa internetu
Fúzia spoločnosti
Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti a účtovníctvo ROPO
Účtovanie vratných obalov
Drobný hmotný majetok a dlhodobý majetok – účtovanie
Dodatočné DPPO
Kladné a záporné položky na faktúre