Podmienky poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu

Vydáno: 36 minút čítania

Dotácie právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom sú právne nenárokovateľnou nenávratnou finančnou pomocou pre právnické a fyzické osoby – podnikateľov z prostriedkov štátneho rozpočtu, ide o prostriedky štátneho rozpočtu poskytnuté na podporu určitej vecne vymedzenej oblasti, ktorá vyplýva z vecnej pôsobnosti subjektu štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie.

Poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu je upravené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Zo štátneho rozpočtu možno v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok poskytovať dotácie podľa ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa cit. ustanovenia a na základe prechodných ustanovení sa postupovalo vo všetkých prípadoch poskytovania dotácií po 1. januári 2009 (ustanovenia § 8a ods. 2, 7, 8, 9 a 10 boli účinné od 1. januára 2009); do 31. decembra 2008 sa postupovalo podľa právnej úpravy v ustanovení v § 8 ods. 2 zákona. Od 1. januára 2011 všetky postupy podľa predchádzajúcej právnej úpravy, ako aj právne úpravy platné pre prechodné obdobie (roky 2009 a 2010) nie sú účinné. Bolo zrušené všeobecné splnomocňovacie ustanovenie na vydávanie všeobecne záväzných právnych predpisov upravujúcich poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu. Od 1. januára 2011 musel každý subjekt štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie zo štátneho rozpočtu, zapracovať celú úpravu poskytovania dotácií do osobitného predpisu alebo zakotviť splnomocňujúce ustanovenie na vydanie všeobecne záväzného právneho predpisu na poskytovanie dotácií do osobitného predpisu.

Dotácie zo štátneho rozpočtu sa tak poskytujú v súlade so základnou právnou úpravou v ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a na základe osobitného predpisu alebo iného všeobecne záväzného právneho predpisu vydaného na vykonanie osobitného predpisu.

Podľa ust. § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z výdavkov štátneho rozpočtu možno v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok poskytovať dotácie:

  • právnickým osobám (PO) a fyzickým osobám (FO),
  • PO zriadeným osobitným zákonom, napr. zákonom č. 68/1997 Z. z. o Matici slovenskej v z. n. p, zákonom č. 131/2002 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 553/2002 Z. z. o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa a o doplnení niektorých zákonov (zákon o pamäti národa) v z. n. p., zákonom č. 607/2003 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 619/2003 Z. z. o Slovenskom rozhlase v z. n. p., zákonom č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii v z. n. p., zákonom č. 639/2004 Z. z. o Národnej diaľničnej spoločnosti a o zmene a doplnení zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v z. n. p. v znení zákona č. 664/2007 Z. z., zákonom č. 238/2006 Z. z. v z. n. p., zákonom č. 460/2007 Z. z. o Slovenskom Červenom kríži a ochrane znaku a názvu Červeného kríža a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  • obciam a vyšším územným celkom na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy – rozsah, spôsob a ďalšie podrobnosti o poskytovaní dotácií na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá správca kapitoly, ktorý je orgánom štátnej správy,
  • z kapitoly Všeobecná pokladničná správa – rozsah, spôsob a ďalšie podrobnosti o poskytovaní dotácií z kapitoly Všeobecná pokladničná správa ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo financií,
  • z prostriedkov štátneho rozpočtu, určené na financovanie spoločných programov SR a Európskej únie (EÚ),
  • poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu, určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi,
  • poskytované z rozpočtovej rezervy predsedu vlády.

Právna úprava podľa ust. § 8a ods. 1 až 6 a 11 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa nevzťahuje na poskytovanie dotácií na financovanie spoločných programov SR a EÚ, poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi (napr. spolufinancovanie k Nórskemu finančnému mechanizmu, spolufinancovanie k Švajčiarskemu finančnému mechanizmu).

Poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu účelovo určených na spolufinancovanie k prostriedkom EÚ v rámci realizácie spoločných programov SR a EÚ a poskytovanie prostriedkov štátneho rozpočtu na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi SR a inými štátmi má osobitný charakter, poskytovanie prostriedkov, ako aj spôsob poskytovania finančných prostriedkov sú špecifické a vyplývajú z postupov finančného riadenia EÚ fondov, z nariadení EÚ a z medzinárodných zmlúv uzatvorených medzi SR a inými štátmi.

V ďalšej časti nášho príspevku sa budeme venovať podmienkam poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu PO a FO – podnikateľom.

Dotácie právnickým osobám a fyzickým osobám

Dotácie PO a FO – podnikateľom (ďalej len „dotácie“) sú právne nenárokovateľnou nenávratnou finančnou pomocou pre PO a FO – podnikateľov z prostriedkov štátneho rozpočtu, ide o prostriedky štátneho rozpočtu poskytnuté na podporu určitej vecne vymedzenej oblasti, ktorá vyplýva z vecnej pôsobnosti subjektu štátnej správy, ktorý poskytuje dotácie.

Legislatívna úprava poskytovania dotácií

Dotácie sa poskytujú na základe základnej právnej úpravy ustanovenej v § 8a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a na základe podmienok ustanovených osobitným zákonom alebo iným všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na jeho vykonanie. V praxi to znamená, že ak rozsah, spôsob a podmienky poskytovania dotácií nebudú upravené osobitným zákonom, budú upravené všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na vykonanie osobitného zákona (tento osobitný zákon ale musí obsahovať splnomocňovacie ustanovenie na vydanie tohto predpisu).

Spôsob právnej úpravy poskytovania dotácií je rôzny a vo veľkej miere závisí od vecnej pôsobnosti a rozhodnutia konkrétneho poskytovateľa dotácie.

Ak je vecná pôsobnosť poskyto­vateľa dotácie upravená osobitným predpisom, ktorý obsahuje úpravu poskytovania dotácií – v tomto prípade je splnená podmienka podľa ust. § 8a ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a poskytovateľ dotácie pri poskytovaní dotácií postupuje podľa tohto osobitného predpisu.

Ak vecná pôsobnosť poskytovateľa dotácie nie je upravená osobitným predpisom – v tomto prípade pre splnenie podmienky podľa ust. § 8a ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy poskytovanie dotácií je upravené všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý upravuje rozsah, spôsob a podmienky poskytovania dotácií; poskytovateľ dotácie pri poskytovaní dotácií postupuje podľa tohto všeobecne záv

Související dokumenty

Súvisiace články

Obstaranie a odpisovanie hmotného majetku z dotácií
Dlhodobý hmotný majetok – obstaranie dlhodobého majetku z dotácií
Účtovanie dotácie na prelome rokov a neuznanie dotácie v budúcom roku
Účtovníctvo – skrytý nástroj pozitívneho ovplyvňovania dotačnej politiky
Povinnosti podnikateľských subjektov prijímajúcich prostriedky z Európskej únie
Účtovanie prijatého grantu
Vplyv dotácií na základ dane z príjmov po 1. 1. 2008 u daňovníkov účtujúcich v podvojnom účtovníctve
Dotácie na rekvalifikáciu z prostriedkov EÚ
Účtová skupina 34 – Zúčtovanie daní a dotácií
Účtovanie dotácií
Účtovné a daňové hľadisko dotácií na obstaranie dlhodobého hmotného majetku
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2007
Odpisovanie majetku obstaraného z dotácií
Novela postupov účtovania pre podnikateľov a novela opatrenia k účtovnej závierke podnikateľov od 1. 1. 2005
Dotácie podnikateľom a ich zobrazenie v účtovníctve
Účtovanie dotácie na úhradu nájomného
Účtovanie dotácie
Finančný príspevok - dotácia
Účtovanie dotácie pre mesto

Súvisiace otázky a odpovede

Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku
Účtovanie regionálneho príspevku v s. r. o.
Účtovanie dotácie
Účtovanie dotácie
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
Účtovanie vnútropodnikovej faktúry v materskej spoločnosti
Recyklačný poplatok
Učtovanie pokuty za rýchlosť
Kúpa auta a predlžená záruka
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Účtovanie tovaru a služieb na prelome rokov
Zníženie základného imania
Neprihlásená pohľadávka
Zdravotnícke štúdie - účtovanie a DPH
Tvorba rezervy na nevyčerpanú dovolenku