Ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie

Vydáno: 40 minút čítania

Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve v znení neskorších predpisov zaviedol do zdravotného poistenia pojem ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie. Zmyslom ročného zúčtovania je vypočítať poistné za celý kalendárny rok. Podľa zákona poistné sa platí na základe celoročných príjmov poistenca. Počas jednotlivých kalendárnych mesiacov sa platia preddavky na poistné. V ročnom zúčtovaní sa vypočítané (celoročné) poistné porovná s preddavkami, ktoré platiteľ zaplatil počas roka. Ak poistné je vyššie ako úhrn preddavkov, platiteľ poistného má nedoplatok, ktorý musí uhradiť zdravotnej poisťovni. Ak poistné vypočítané v ročnom zúčtovaní je nižšie ako úhrn preddavkov, platiteľ poistného má preplatok, ktorý mu zdravotná poisťovňa musí vrátiť.

Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) zaviedol do zdravotného poistenia pojem ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „ročné zúčtovanie“).

Zmyslom ročného zúčtovania je vypočítať poistné za celý kalendárny rok. Podľa zákona poistné sa platí na základe celoročných príjmov poistenca. Počas jednotlivých kalendárnych mesiacov sa platia preddavky na poistné. V ročnom zúčtovaní sa vypočítané (celoročné) poistné porovná s preddavkami, ktoré platiteľ zaplatil počas roka. Ak poistné je vyššie ako úhrn preddavkov, platiteľ poistného má nedoplatok, ktorý musí uhradiť zdravotnej poisťovni. Ak poistné vypočítané v ročnom zúčtovaní je nižšie ako úhrn preddavkov, platiteľ poistného má preplatok, ktorý mu zdravotná poisťovňa musí vrátiť.

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO)

SZČO platia v priebehu roka preddavky, výška ktorých je odvodená z ich minuloročných príjmov, alebo si SZČO určia výšku preddavkov sami (pri začatí podnikania).
 
V ročnom zúčtovaní SZČO si vypočíta poistné z príjmov, dosiahnutých za rok, ktorý sa zúčtováva, pričom výška poistného nie je ovplyvnená bývalými príjmami. Je to porovnateľné s daňovým systémom a daňovými priznaniami. Všetky SZČO musia povinne vykonať ročné zúčtovanie. Nie je podstatné, či činnosť skutočne vykonávajú, či dosahujú príjmy, či dosahujú zisk, alebo majú stratu. SZČO podnikajúca popri zamestnaní musí takisto vykonať ročné zúčtovanie sama, nemôže oň požiadať zamestnávateľa.
 
SZČO, ktoré za rok 2005 platia poistné len ako SZČO (t. j. nemali zamestnanie, neboli poistencami podľa § 11 ods. 2 zákona – tzv. samoplatitelia), podávajú ročné zúčtovanie na tlačivách typu B.
SZČO, ktorá bola v roku 2005 aj platiteľom poistného ako zamestnanec alebo ako poistenec podľa § 11 ods. 2 zákona, podáva ročné zúčtovanie na tlačive typu S.
 
SZČO, ktorej sa v priebehu roka zmenila sadzba poistného, pretože sa stala osobou so zdravotným postihnutím, prípadne prestala byť osobou so zdravotným postihnutím, čiže sadzba sa zmenila zo 14 % na 7 % alebo naopak, podáva ročné zúčtovanie na tlačive typu X.
 
SZČO, ktorá bola v roku 2005 aj platiteľom poistného ako zamestnanec alebo ako poistenec podľa § 11 ods. 2 zákona a chce využiť zvýhodnenie pre poistencov štátu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona (študent, dôchodca, poberateľ rodičovského príspevku...), podáva ročné zúčtovanie na tlačive typu X.
 
Na tlačive typu X podáva ročné zúčtovanie aj taká SZČO, ktorá bola v roku 2005 aj platiteľom poistného ako zamestnanec alebo ako samoplatiteľ a v úhrne zo všetkých činností jej vymeriavací základ (VZ) je nižší ako suma 78 000 Sk.

Poistenci podľa § 11 ods. 2 zákona (samoplatitelia)

Samoplatitelia platia počnúc septembrom 2005 preddavky, výšku ktorých si určujú sami, obvykle v zákonom stanovenej minimálnej výške. Za samoplatiteľa sa považuje osoba, ktorá po 1. 9. 2005 nebola ani zamestnancom ani SZČO a nebola ani poistencom štátu (nezaopatrené dieťa, dôchodca, osoba evidovaná na úrade práce atď.).

Podľa § 13 ods. 7 zákona s prihliadnutím na § 31 ods. 9 zákona VZ samoplatiteľa za rok 2005 je určený ako úhrn príjmov podľa § 5 a § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“), s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených daňou vyberanou zrážkou (v praxi pôjde najmä o príjem z dohôd o vykonaní práce). Sledujú sa príjmy dosiahnuté v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 v čase, kedy bol poistenec považovaný za samoplatiteľa.
 
Podľa § 19 ods. 1 písm. a) bod 2 zákona nemusí vykonať ročné zúčtovanie poistenec, ktorý bol v roku 2005 v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 samoplatiteľom, ak v tomto čase jeho príjem podľa § 5 a § 6 ZDP, s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených daňou vyberanou zrážkou nepresiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd. Suma minimálnej mzdy na tento účel je daná ako 6 500 Sk za každý celý kalendárny mesiac.
 
Podľa § 31a ods. 2 zákona nemusí vykonať ročné zúčtovanie poistenec, ktorý bol v roku 2005 od 1. 1. 2005 do 31. 8. 2005 poistencom štátu a v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 bol samoplatiteľom, ak v tomto čase jeho príjem podľa § 5 a § 6 ZDP, s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených daňou vyberanou zrážkou nepresiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd – t. j. 13 000 Sk (4 x x 6 500 / 2), typický príklad – dobrovoľne nezamestnaná osoba, rozhodujúca je výška jej príjmu od septembra do decembra 2005.
 
Naopak, ročné zúčtovanie musí podať poistenec, ktorý bol v roku 2005 od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 samoplatiteľom, ak v tomto čase jeho príjem podľa § 5 a § 6 ZDP, s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených daňou vyberanou zrážkou presiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd.
 
Samoplatitelia, ktorí za rok 2005 platia poistné len ako samoplatitelia (t. j. nemali zamestnanie a neboli SZČO), podávajú ročné zúčtovanie na tlačivách typu C.
 
Samoplatiteľ, ktorému sa v období september až december 2005 zmenila sadzba poistného, pretože sa stal osobou so zdravotným postihnutím, prípadne prestal byť osobou so zdravotným postihnutím, čiže sadzba sa zmenila zo 14 % na 7 % alebo naopak, podáva ročné zúčtovanie na tlačive typu X.
 

Související dokumenty

Súvisiace články

Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie za rok 2011
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2010
Zmeny podľa novely zákona o zdravotnom poistení od 1. mája 2011
Zmeny v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za rok 2009 v porovnaní s rokom 2008
Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie za rok 2008
Vplyv ročného zúčtovania zdravotného poistenia na základ dane z príjmov
Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov za rok 2007
Ďalšia novelizácia zákona o zdravotnom poistení účinná od 1. januára 2007
Príklady ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2005
Vplyv nedoplatku na poistnom na zdravotné poistenie na vymeriavací základ
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie SZČO
Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2018 (2. časť)
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia 2016
Vplyv vyrovnania rozdielov z RZZP za rok 2016 na základ dane z príjmov fyzickej osoby
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie zamestnancov (1. časť)
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie zamestnancov (2. časť)
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2020 (3. časť)
Zákonné sociálne poistenie a verejné zdravotné poistenie v roku 2020

Súvisiace otázky a odpovede

Ročné zúčtovanie ZP podľa rôznych príjmov zohľadnené v daňovom priznaní
Sociálne zabezpečenie zahraničného študenta vysokej školy
Konateľ - povinnosť platiť zdravotní nebo sociálne poistenie?
Pozastavená živnosť a výpočet základu dane
Zdravotné odvody a ZISK
Mandátna zmluva a odvody
Vyplatenie podielu na zisku v s.r.o. za rok 2012 a odvody
Daňové a odvodové povinnosti športovca
Odvody z odmeny likvidátora
Dividendy a zdravotné poistenie
2014 roční zúčtování od pojišťovny Dovera
Otec SZČO na materskej dovolenke
Majiteľ/konateľ s. r. o. a odchod do predčasného starobného dôchodku
Výplata dividend za rok 2011 zahraničnému spoločníkovi
Licenčná zmluva
Pracovná neschopnosť SZČO a odvody do zdravotnej poistovne
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Vrátenie preplatku zo zdravotnej poisťovne
Zamestnávanie manželky
Preukaz poistenca pri zmene poisťovne