Zdaňovanie cezhraničných služieb

Vydáno: 32 minút čítania

Na správne uplatnenie DPH má zásadný význam určenie miesta zdaniteľného obchodu. Podľa toho, kde sa nachádza miesto dodania tovaru alebo služby, sa určí, či zdaniteľný obchod je predmetom dane v SR alebo v inom štáte. Ak sa miesto dodania služby nachádza v SR, uplatnia sa povinnosti vyplývajúce zo zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Ak sa miesto dodania nachádza v inom členskom štáte, uplatní sa zákon o DPH daného štátu. Môže dôjsť k prenosu daňovej povinnosti na zahraničného príjemcu služby, prípadne k povinnosti registrácie slovenského dodávateľa. Na účely správneho zdanenia služieb poskytovaných do zahraničia treba správne určiť, kde sa nachádza miesto dodania predmetnej služby.

Určenie miesta dodania služby

Miesto dodania služby sa určí podľa pravidiel uvedených v § 15 a § 16 zákona o DPH. Podľa ustanovenia § 15 ods. 3 zákona o DPH miesto dodania služby sa určí podľa základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 1 a 2 vtedy, ak sa miesto dodania služby nedá určiť podľa žiadneho z osobitných pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH.

Pri určení miesta dodania služby je potrebné zistiť, či pre konkrétnu službu neplatí niektoré z pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH, ktoré sú osobitnými pravidlami vo vzťahu k základnému pravidlu, ktoré je uvedené v § 15 ods. 1 a 2 zákona o DPH.

Ak pre konkrétnu službu neplatí niektoré z osobitných pravidiel podľa § 16 zákona o DPH, uplatní sa pri určení miesta dodania služby jedno z dvoch všeobecných pravidiel podľa § 15 zákona o DPH, a to v závislosti od toho, či príjemca služby je zdaniteľnou osobou alebo nezdaniteľnou osobou.

Základné pravidlo miesta dodania služby

Zákon o DPH stanovuje v § 15 odseku 1 a 2 základné pravidlá na určenie miesta dodania služieb:

  1. Miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
  2. Miestom dodania služby osobe inej ako zdaniteľnej osobe je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná z prevádzkarne dodávateľa služby, miestom dodania služby je miesto, kde má dodávateľ služby prevádzkareň. Ak dodávateľ služby nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jeho bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Tieto pravidlá na určenie miesta dodania služieb (ale tiež niektoré osobitné pravidlá na určenie miesta dodania služieb uvedené v § 16 zákona o DPH) sú založené na postavení príjemcu služby, t. j. treba skúmať, či príjemca služby je alebo nie je zdaniteľnou osobou.

Definícia zdaniteľnej osoby na účely DPH je uvedená v ustanovení § 3 zákona o DPH – zdaniteľnou osobou je každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti. Ekonomickou činnosťou sa rozumie každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb, výkon slobodných povolaní, duševnú tvorivú činnosť a športovú činnosť. Ekonomickou činnosťou je aj využívanie hmotného a nehmotného majetku za účelom dosahovania príjmu z tohto majetku na pokračujúcej báze.

Služby poskytnuté zdaniteľnej osobe

Pri dodaní služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH to miesto, kde má táto osoba sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko. Platí to v prípade, ak príjemca služby koná v postavení zdaniteľnej osoby (napríklad fyzická osoba prijíma službu ako podnikateľ, nie v postavení nepodnikateľa), t. j. prijíma službu v rámci svojej ekonomickej činnosti, z ktorej dosahuje príjmy.

Uvedené nebude platiť v prípade, ak by fyzická osoba prijímala službu v postavení súkromnej osoby. Miesto dodania služby sa potom určí podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH.

Podľa základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 1 zákona o DPH sa určí miesto dodania pri týchto službách poskytnutých pre zdaniteľnú osobu:

  • preprava tovaru vrátane prepravy tovaru medzi členskými štátmi,
  • doplnkové služby pri preprave tovaru ako nakladanie, vykladanie, manipulácia a podobné súvisiace služby,
  • ocenenie hnuteľného hmotného majetku a práce na hnuteľnom hmotnom majetku,
  • sprostredkovateľské služby,
  • dlhodobý prenájom dopravných prostriedkov (pre všetky dopravné prostriedky viac ako 30 dní, pre plavidlá viac ako 90 dní),
  • kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a iné podobné podujati

Související dokumenty

Súvisiace články

Prenájom lešenia a DPH
Služby dodávané pre českého platiteľa DPH
Refakturácia nákladov
Stavebné práce a DPH
Vystavenie faktúry za služby do Česka
Kúpa stroja v členskom štáte EÚ a jeho následný predaj do tretieho štátu
Poskytovanie služieb do tretích krajín a súvisiace povinnosti slovenského dodávateľa
DPH k skládkovaniu a k súvisiacim službám pre českého platiteľa DPH
Služby autoservisu z hľadiska DPH
Kultúrne služby a uplatňovanie zákona o DPH
Zahraničné (maďarské) EZÚS – Európske zoskupenie územnej spolupráce (nezisková organizácia)
Služba 3D vizualizácie a miesto jej dodania
Faktúra od dodávateľa z USA a DPH
Cestovná agentúra a povinnosť registrácie podľa § 7a zákona o DPH
Dodanie tovaru pri obchodovaní v rámci EÚ
DPH za službu z ČR
Faktúra a reverse charge
Pravidlá refakturácie z hľadiska zákona o DPH
Faktúra self billing

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Oneskorená registrácia DPH
Prefakturácia prepravy spojenej s vývozom tovaru
Prenájom obchodných priestorov a DPH
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH
Kladné a záporné položky na faktúre
DPH při fakturaci služeb mezi českou a slovenskou s.r.o.
Odpočítanie DPH pri dovoze tovaru
Školenie pre firmu z EÚ.
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe