Komentár k vybraným ustanoveniam zákona č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov

Vydáno: 36 minút čítania

V príspevku sa autorky zamerali na bližšie vysvetlenie zmien niektorých ustanovení zákona o dani z príjmov, ktoré nastali po uvedení do platnosti novely spomínaného zákona.

 

Hlavným zmenám, ktoré vyplynuli z novely zákona č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa venujeme v nasledovnom texte.

 

I. Fyzické osoby

Zamestnanecká opcia a akcia [ust. § 5 ods. 3 písm. b) a § 52h ods. 1 ZDP]

Zamestnávateľ môže poskytnúť svojim zamestnancom zamestnanecké opcie, ktorými garantuje cenu zamestnaneckých akcií. Na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je zamestnaneckou opciou opcia nadobudnutá zamestnancom od zamestnávateľa alebo od spoločnosti ekonomicky prepojenej s obchodnou spoločnosťou, ktorú nemožno scudziť. ZDP už neustanovuje „deň realizovateľnosti opcie“, t. j. deň, keď možno po prvýkrát zamestnaneckú opciu realizovať („vymeniť“) za zamestnaneckú akciu, ale ustanovuje termín zdanenia príjmu až v deň skutočnej realizácie zamestnaneckej opcie. Tento postup sa podľa prechodného ustanovenia §52 h ods. 1 ZDP prvýkrát použije na zamestnaneckú opciu poskytnutú zamestnávateľom zamestnancovi po 31. decembri 2009 na nákup zamestnaneckej akcie.

Príspevok na stravovanie [ust. § 5 ods. 7 písm. b) ZDP]

Podľa § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Zamestnávateľ však podľa cit. ustanovenia Zákonníka práce poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v zákonom ustanovenej sume v prípade, ak jeho povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku alebo ak nemôže zabezpečiť stravovanie alebo ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

Do nadobudnutia účinnosti novely ZDP bola od dane oslobodená len hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov. S účinnosťou od 1. 1. 2010 bude od dane oslobodený aj príspevok na stravovanie poskytovaný podľa Zákonníka práce ale len v prípade, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom. V tejto súvislosti je dôležité uvedomiť si, že je potrebné mať na účely oslobodeného príspevku na stravovanie potvrdenie od lekára-špecialistu.

Zahraničné povinné poistné platené zamestnávateľom

V súčasnosti je pre zamestnanca od dane oslobodené poistné na verejné zdravotné poistenie, poistné na sociálne poistenie, poistné na sociálne zabezpečenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu (ďalej len „poistné a príspevky“), ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca. Z dôvodu právnej istoty sa spresnilo ustanovenie § 5 ods. 7 písm. e) ZDP tak, aby bolo jasné, že oslobodené od dane sú pre zamestnanca aj sumy poistného a príspevkov na zahraničné poistenie, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca.

Náhrada za stratu na zárobku

Pôvodné znenie písmena j) v § 5 ods. 7 ZDP sa zmenilo z dôvodu úpravy vykonanej v zdaňovaní zamestnaneckej akcie [§ 5 ods. 3 písm. b) ZDP] a nahrádza sa novým znením, ktoré oslobodzuje od dane náhradu za stratu na zárobku vyplatenú zamestnancovi podľa osobitného predpisu, ak sa táto náhrada vypočíta a vyplatí z priemerného mesačného čistého zárobku tohto zamestnanca. Ak sa táto náhrada za stratu na zárobku vypočíta a vyplatí z priemerného mesačného hrubého zárobku zamestnanca, potom sa takáto náhrada u zamestnanca zdaní podľa § 43 ods. 3 písm. m) ZDP daňou vyberanou zrážkou a podľa § 43 ods. 6 ZDP bude takto vybraná daň považovaná za vysporiadanú. Ide o náhradu za stratu na zárobku (tzv. svedočné), ktorá je vyplácaná podľa § 72 ods. 2 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 543/2005 Z. z. o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špeciálny súd a vojenské súdy v z. n. p. Podľa vyhlášky č. 450/2009 Z. z., ktorou sa vyššie uvedená vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR upravuje, s účinnosťou od 1. 1. 2010 stratu na zárobku osoby zúčastnenej na konaní, ktorá je v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, vypočíta súd z priemerného čistého zárobku zisteného podľa osobitného predpisu, ktorým je Zákonník práce. Výšku priemerného čistého hodinového zárobku preukazuje osoba zúčastnená na konaní potvrdením svojho zamestnávateľa. Z uvedeného vyplýva, že nadobudnutím účinnosti vyhlášky č. 450/2009 Z. z. sa ustanovenie § 43 ods. 3 písm. m) ZDP stane obsolentným (nepotrebným, nepoužívaným, zbytočným).

Podanie daňového priznania po skončení podnikania (ust. § 32 ods. 12 ZDP)

Navrhovanou úpravou má daňovník možnosť vysporiadania daňovej povinnosti podaním dodatočného daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom skončil podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo prenájom (§ 6 ZDP). Ide o situáciu, ak tento daňovník až po skončení podnikania dodatočne prijal zdaniteľné príjmy súvisiace s podnikaním alebo s inou samostatnou zárobkovou činnosťou alebo zaplatil výdavky, súvisiace s touto činnosťou, ktoré by boli uznané za daňové výdavky. O tieto prijaté alebo zaplatené sumy, v dodatočnom daňovom priznaní zvýši zdaniteľné príjmy alebo daňové výdavky za zdaňovacie obdobie, v ktorom skončil podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť. Postup vyplývajúci z tohto ustanovenia sa môže uplatniť aj pri iných príjmoch fyzickej osoby, okrem príjmov podľa § 5 ZDP. Ak daňovník podá dodatočné daňové priznanie len z tohto dôvodu, správca dane neuplatní sankčný postih podľa zákona č. 511/2001 Z. z. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p.(ďalej len „zákon o správe daní“) (Pozn.: Takto je možné postupovať aj v prípade, ak daňovník príjmy, ktoré zahrnul do základu dane, vráti.)

Minimálna mzda

Úprava ust. § 33 ods. 1 a 8, § 35 ods. 5, § 37 ods. 2 písm. c) ZDP znamená len technickú úpravu (spresnenie) dikcie ZDP. Nadobudnutím účinnosti nového zákona o minimálnej mzde (zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v z. n. p.) sa minimálna mzda určuje na obdobie od 1. januára do 31. decembra vo výške nezohľadňujúcej zdravotný stav alebo vek zamestnanca. Z uvedeného dôvodu

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela zákona o dani z príjmov č. 341/2016 Z. z. účinná od 1. januára 2017 (1. časť)
Nové oslobodenia a podpory v zákone o dani z príjmov a ďalšie zmeny v zdaňovaní FO
Zmeny zákona o dani z príjmov na základe noviel s účinnosťou postupne od roku 2020 (1. časť)
Novely zákona o dani z príjmov prijaté v roku 2018 a začiatkom roka 2019
Zmeny v zákone o dani z príjmov v roku 2018 (1. časť)
Pripravovaná novela zákona o dani z príjmov 2020 (v medzirezortnom pripomienkovom konaní)
Zmeny v zákone o dani z príjmov v roku 2018 (3. časť)
Zmeny v zdanení príjmov zo závislej činnosti podľa zákonov schválených v roku 2019
Peňažné a nepeňažné plnenia prijaté poskytovateľom zdravotnej starostlivosti
Daňové výdavky zamestnávateľa na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci
Zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely účinnej od 1. 1. 2014 (3. časť)
Novela zákona o dani z príjmov účinná od 1. januára 2011
Pôžička od spoločníka z pohľadu dane z príjmov
Neuhradené záväzky v základe dane z príjmov roku 2008
Možnosť poukázať 2 % dane z príjmov na verejnoprospešné účely poslednýkrát v slovenských korunách
Aktualizácia zákona o dani z príjmov pre zdaňovacie obdobie roku 2008
Použitie podielu 2 % dane za rok 2007
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva

Súvisiace otázky a odpovede

Stála prevádzkareň v Nemecku
Výplata dividend za rok 2011 zahraničnému spoločníkovi
Zmluvná pokuta ako záväzok a DzPO
Opravné položky k pohľadávkam
Vecné výhry ako cena v súťaži na podporu predaja
Predaj zásob pod cenu obstarania
Predaj zmenky vystavenej v roku 2003
Stravné poukážky a ich nominálna hodnota
Zdaňovanie príjmu komplementára (FO-nerezidenta SR)
Peňažné plnenia poskytnuté zdravotníckemu pracovníkovi
Zostatková cena pri predaji auta
Nevyfakturované služby
„Agentská stála prevádzkareň“
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
Certifikáty
Výkaz cash flow
Postúpenie lízingovej zmluvy zo živnosti na s.r.o.
Účtovníctvo neziskovej organizácie
Otázka k odpovedi Účtovníctvo neziskovej organizácie - Ing. Anton Kolembus
Transparentný účet pre zbierku na obnovu sociálneho zariadenia športového klubu