Článok sa venuje vplyvu zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie, na hodnotu stravnej poukážky a na daňové výdavky podnikateľa.
V článku sa autorka ďalej venuje vplyvu zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie, na hodnotu stravnej poukážky a na daňové výdavky podnikateľa.)
Vplyv zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie
Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancom v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. Zamestnávateľ má povinnosť prispieť na stravovanie zamestnancov minimálne sumou rovnajúcou sa 55 % ceny jedla, ale má možnosť stanoviť si výšku príspevku v rozpätí od minimálnej sumy do maximálnej sumy.
Poznámka: Cena jedla sa určuje z cien potravín a prevádzkových nákladov, do ktorých sa započítajú mzdy, vybavenie zariadenia, náklady na energie a pod.
Od 1. septembra 2012 má zamestnanec v zmysle opatrenia č. 248/2012 Z. z. nárok na stravné v časovom pásme 5 až