Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov

Vydáno: 23 minút čítania

Inventarizácia je vzhľadom na svoj účel a význam jednou z najdôležitejších častí uzávierkových prác. Bez vykonania inventarizácie by účtovníctvo nespĺňalo základnú požiadavku uvedenú v § 7 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), t. j. účtovná závierka neposkytne verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii účtovnej jednotky.

Povinnosť vykonania inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov ukladá účtovným jednotkám § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve. Táto povinnosť je jednoznačná a týka sa všetkých účtovných jednotiek, t. j. právnických osôb aj fyzických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť alebo inú zárobkovú činnosť, a to bez ohľadu na to, či účtujú v sústave podvojného alebo jednoduchého účtovníctva. Splnením tejto povinnosti sa zabezpečí preukázateľnosť účtovníctva účtovnej jednotky v zmysle § 8 ods. 4 zákona o účtovníctve.

Pre účtovné jednotky, ktoré účtujú v sústave podvojného účtovníctva a sú podnikateľmi alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť vyplýva povinnosť uplatňovať pri inventarizácii aj § 26 ods. 1 až 3 zákona o účtovníctve, t. j. upraviť ocenenie majetku a záväzkov. Účtovné jednotky v sústave jednoduchého účtovníctva túto úpravu realizujú len v oblasti odpisovania majetku a tvorby rezerv.

Inventarizácii podlieha všetok majetok a záväzky účtovnej jednotky ako aj rozdiel majetku a záväzkov. Zákon o účtovníctve definuje majetok ako aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť, vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe. Majetkom účtovnej jednotky okrem dlhodobého majetku, zásob a peňažných prostriedkov sú aj pohľadávky. Záväzok definuje zákon o účtovníctve ako existujúcu povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dá sa spoľahlivo oceniť, vykazuje sa v účtovnej závierke v súvahe. Rozdiel majetku a záväzkov je vlastné imanie účtovnej jednotky. Predmetom inventarizácie sú teda všetky položky vykazované v súvahe (v podvojnom účtovníctve) a vo výkaze o majetku a záväzkoch (v jednoduchom účtovníctve).

Spôsob vykonania inventarizácie, základné pravidlá a termíny jej vykonania, účtovné záznamy dokladujúce jej vykonanie a výsledky inventarizácie ustanovujú § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Inventarizovať sa musí všetok majetok a záväzky, ktoré účtovná jednotka vedie v účtovníctve, ako aj majetok a záväzky, ktoré sa v účtovnej jednotke účtujúcej v sústave podvojného účtovníctva vedú na podsúvahových účtoch.

Príprava a realizácia inventarizácie je v kompetencii účtovnej jednotky, ktorá zodpovedá za vykonanie inventarizácie, jej včasnosť, úplnosť, kvalitu a výsledky, ktoré sa musia premietnuť do účtovníctva účtovnej jednotky. Konkrétne postupy, harmonogramy, menovanie inventarizačných komisií, vzory používaných výstupov a iné špecifiká by mala mať účtovná jednotka stanovené vo vnútornom predpise na vykonanie inventarizácie, s ohľadom na svoje konkrétne podmienky.

Inventarizácia je proces, ktorý sa vykonáva v na seba nadväzujúcich krokoch:

  • príprava inventarizácie, ktorá zahŕňa menovanie členov inventarizačnej komisie, určenie ich konkrétnych úloh, napr. preverenie platnosti dohôd o hmotnej zodpovednosti, vypracovanie odporučení k úprave ocenenia majetku a záväzkov, tvorbe opravných položiek, rezerv, ku skutočnému opotrebovaniu odpisovaného majetku,
  • zistenie skutočného stavu jednotlivých položiek aktív a pasív vykonaním fyzickej, dokladovej prípadne kombinovanej inventúry, a zapísanie zistených skutočností do inventúrnych súpisov,
  • porovnanie skutočne zisteného a účtovného stavu jednotlivých položiek majetku a

Související dokumenty

Súvisiace články

Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve za rok 2021
Uzávierkové práce účtovníka za rok 2021 a vzory pre vykonanie inventúry
Práca účtovníka pred zostavením účtovnej závierky
Najčastejšie chyby v závere účtovného obdobia a oprava chýb
Inventarizácia majetku
Závierkové účtovné prípady v podvojnom účtovníctve
Uzávierkové účtovné operácie v podvojnom účtovníctve
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve
Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za účtovné obdobie 2013
Chyby v účtovníctve a účtovnej závierke v podvojnom účtovníctve a ich oprava
Účtovná závierka k 31. decembru 2018 v sústave jednoduchého účtovníctva
Manká a škody
Krádež majetku – daňové a účtovné hľadisko
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2007
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2006
Účtová trieda 5 – Náklady (III.)
Výpočet a účtovanie kurzových rozdielov v sústave podvojného účtovníctva ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka za rok 2021

Súvisiace otázky a odpovede

Oporný múrik - IM?
Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku
Tvorba rezervy na nevyčerpanú dovolenku
Účtování daňového odpisu pohledávek
Tvorba rezervy na nevyfakturované dodávky
Odpisovanie majetku
Realizovateľné cenné papiere
Nepeňažný vklad
Technické zhodnotenie odpísaného nehmotného majetku
Odpisovanie majetku obstaraného cez finančný lízing z ČR
Opravné položky k pohľadávkam
Odpisovanie nehmotného majetku
Zákonné rezervy
Daňový odpis z prenajatého majetku
Odpis pohľadávky
Zaúčtovanie materiálu
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia - nedoplatok
Zaradenie do majetku
Opravné položky spoločnosti v konkurze
Pohľadávky v reštrukturalizácii