Študenti a daň z príjmov zo závislej činnosti v roku 2007

Vydáno: 26 minút čítania

Mnoho študentov nielen cez prázdniny, ale aj počas štúdia brigáduje, najčastejšie na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. dohôd o vykonaní práce, dohôd o brigádnickej práci študentov a od 1. 9. 2007 aj na základe dohôd o pracovnej činnosti, uzatvorených podľa Zákonníka práce.

Mnoho študentov nielen cez prázdniny, ale aj počas štúdia brigáduje, najčastejšie na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. dohôd o vykonaní práce, dohôd o brigádnickej práci študentov a od 1. 9. 2007 aj na základe dohôd o pracovnej činnosti (ďalej len „dohody“), uzatvorených podľa Zákonníka práce (ďalej len „ZP“). 

Vzhľadom na novelizáciu ZP zákonom č. 348/2007 Z. z. s účinnosťou od 1. septembra 2007 pri uzatvorení dohôd je potrebné vychádzať najmä z § 223 až § 228a ZP. Zamestnávatelia na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb, by mali len výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami dohody, a to len vtedy, ak ide:
  • pri dohode o vykonaní práce: o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom a
  • pri dohode o brigádnickej práci študentov a dohode o pracovnej činnosti: o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce. 
Ide o pracovnoprávne vzťahy, ktorých sa týkajú ustanovenia prvej časti ZP (§ 1 až § 40). Z nich napríklad vyplýva, že za prácu na dohodu sa nevypláca mzda, ale dohodnutá odmena. Výška minimálnej mzdy na tieto pracovnoprávne vzťahy sa nevzťahuje, ako ani povinnosť prispievať týmto zamestnancom na stravovanie, netvorí sa na nich ani sociálny fond atď.
 
Dohody nemožno uzatvárať na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). S mladistvými je možné uzatvárať ich len vtedy, ak sa tým neohrozí ich zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie.
 
Niektorí zamestnávatelia „zabúdajú“ na § 224 ods. 2 ZP, kde sú uvedené v tejto súvislosti ich povinnosti. Jednou z nich je napr. aj vedenie evidencie uzatvorených dohôd v poradí, v akom boli uzatvorené a u zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o pracovnej činnosti, aj evidenciu pracovného času.
 
Podľa § 227 až 228a ZP:
  • práce na dohody o brigádnickej práci študentov nemožno vykonávať v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času
  • pracovnú činnosť na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať v rozsahu najviac 10 hodín týždenne
Pri uzatváraní dohody o vykonaní práce je potrebné dodržať podmienku, aby predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa dohoda uzatvára, nepresiahol 350 hodín v kalendárnom roku (pozn.: do konca augusta 2007 bola stanovená hranica v dĺžke najviac 300 hodín). Do tohto rozsahu sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre toho istého zamestnávateľa na základe inej dohody (spočítajú sa). Písomná dohoda o vykonaní práce sa musí uzatvoriť najneskôr deň pred začatím výkonu práce (v praxi to býva často predmetom kontroly).

Dohoda o brigádnickej práci študentov sa uzatvára na určitú dobu, prípadne na neurčitý čas, pričom v nej možno dohodnúť aj spôsob jej zrušenia. Študent sa musí preukázať potvrdením štatúte študent, ktoré musí byť súčasťou dohody.
 
Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť na určitú dobu alebo na neurčitý čas. Môže v nej dohodnúť spôsob skončenia. Okamžité skončenie dohody je možné v rovnakých prípadoch, v ktorých možno okamžite zrušiť pracovný pomer (pozri § 59 ZP). Ak dôvod skončenia z dohody o pracovnej činnosti priamo nevyplýva, môže sa skončiť dohodou účastníkov (zamestnávateľa a zamestnanca) k dohodnutému dňu alebo len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou (jednostranne). Táto doba začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila (pozri § 38 ZP).
 

Související dokumenty

Súvisiace články

Postup pri výkone zrážok zo mzdy (2. časť)
Prehľad súm a zaokrúhľovanie v oblasti zdaňovania príjmov zo závislej činnosti (vybrané čísla)
Zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti od 1. januára 2008
Nezdaniteľné časti základu dane zamestnancov
Ako opraviť chyby pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti
Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka
Príjmy zo závislej činnosti u študentov z hľadiska daní a odvodov v roku 2017
Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od 1. júna 2018
Zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2019
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2020 (2. časť)
Situácie, keď je výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2019 (2. časť)
Vybrané príjmy zo zamestnania oslobodené od dane z príjmov
Vystavenie potvrdení od zamestnávateľa
Príjmy zo závislej činnosti u študentov – dane a odvody v roku 2015
Novinky v zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti v roku 2014
Výška oslobodenia od dane pri poskytnutých stravných lístkoch
Oznamovacie povinnosti zamestnancov (v súvislosti s vyhlásením na zdanenie príjmov zo závislej činnosti)
Brigády študentov a zdaňovanie ich príjmu

Súvisiace otázky a odpovede

Príspevok na podporu zamestnancov podľa § 50a zákona o službách zamestnanosti
Mzdové nároky zamestnanca
Príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Použitie motorového vozidla zamestnávateľa na služobné a súkromné účely
Výplata mzdy v hotovosti
Tvorba sociálneho fondu a spoločník v s.r.o.
Zdanenie príjmu
Nárok na daňový bonus vylúčenie dieťaťa zo štúdia
Príspevok na ošatenie
Zdanenie nepeňažného príjmu
Parkovanie
Daňový bonus SZČO
Dovolenka nad rámec zákona
Zapožičanie zamestnanca
Vstupná zdravotná prehliadka
Daňový bonus a odídenec
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Daňový bonus a NČZD na manželku