Určenie miesta uskutočnenia zdaniteľného obchodu

Vydáno: 27 minút čítania

Pravidlá určujúce miesto uskutočnenia zdaniteľného obchodu sú rovnaké vo všetkých členských štátoch Európskej únie na základe smernice Rady EÚ 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (DPH). Zásadný význam určenia miesta zdaniteľného obchodu spočíva v práve členského štátu inkasovať daň. Členský štát, v ktorom je miesto konkrétneho zdaniteľného obchodu (miesto dodania tovaru, miesto poskytnutia služby, miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, miesto dovozu tovaru), má kompetenciu inkasovať daň od osoby povinnej zaplatiť túto daň.

Pravidlá určujúce miesto uskutočnenia zdaniteľného obchodu sú rovnaké vo všetkých členských štátoch Európskej únie na základe smernice Rady EÚ 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (DPH). Zásadný význam určenia miesta zdaniteľného obchodu spočíva v práve členského štátu inkasovať daň. Členský štát, v ktorom je miesto konkrétneho zdaniteľného obchodu (miesto dodania tovaru, miesto poskytnutia služby, miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, miesto dovozu tovaru), má kompetenciu inkasovať daň od osoby povinnej zaplatiť túto daň.

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) upravuje miesto zdaniteľného obchodu v § 13 až § 18. Ak je miesto zdaniteľného obchodu v tuzemsku, teda na území Slovenska, zdaniteľný obchod je predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH a SR je oprávnená inkasovať daň. Ak je miesto zdaniteľného obchodu v inom členskom štáte, zdaniteľný obchod je predmetom dane podľa zákona o DPH príslušného členského štátu a tento štát je oprávnený inkasovať daň.

 

Miesto dodania tovaru

Dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru

Základným pravidlom na určenie miesta dodania pre tovar, s ktorým je spojené odoslanie alebo preprava, podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH je, že miestom dodania je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa jeho odoslanie alebo preprava ku kupujúcemu začína a nie je podstatné, kto prepravu tovaru vykonáva, či je to dodávateľ, odberateľ alebo tretia osoba – dopravná spoločnosť.
 
Príklad č. 1:
Slovenský podnikateľ, platiteľ dane, dodá tovar poľskému podnikateľovi registrovanému pre daň v Poľsku. Prepravu tovaru zo Slovenska do Poľska vykoná slovenský podnikateľ. Miestom dodania tovaru je miesto, kde sa preprava tovaru začína – Slovensko. Dodanie tovaru je oslobodené od dane podľa § 43 zákona o DPH. Faktúra vyhotovená slovenským podnikateľom pre poľského podnikateľa musí obsahovať identifikačné číslo pre daň (IČ DPH) obidvoch podnikateľov.
 
Poľský podnikateľ uskutoční intrakomunitárne nadobudnutie tovaru v Poľsku. Daň splatnú z nadobudnutia tovaru je oprávnený odpočítať v tom istom daňovom priznaní, v ktorom priznáva splatnú daň, za predpokladu, že má faktúru od dodávateľa a tovar použije na činnosti, ktoré ho oprávňujú na odpočítanie dane. 

***

Príklad č. 2:
Maďarská spoločnosť C si objedná u slovenskej spoločnosti B tovar, ktorý si slovenská spoločnosť B objedná u slovenskej spoločnosti A s tým, že tovar si prepraví z tuzemska do Maďarska maďarská spoločnosť C. Dodanie tovaru slovenskou spoločnosťou A slovenskej spoločnosti B je dodaním tovaru bez prepravy a dodanie tovaru slovenskou spoločnosťou B maďarskej spoločnosti C je dodaním tovaru s prepravou.

Slovenská spoločnosť A predá tovar slovenskej spoločnosti B so slovenskou daňou (miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase dodania), slovenská spoločnosť B uplatní odpočítanie dane. Slovenská spoločnosť B uskutoční tzv. pohyblivú dodávku tovaru z tuzemska do Maďarska pre osobu identifikovanú pre daň v Maďarsku – miestom dodania tovaru je miesto, kde sa začína preprava, teda tuzemsko, a dodanie tovaru je oslobodené od dane podľa § 43 zákona o DPH. Túto dodávku tovaru uvedie slovenská spoločnosť B v daňovom priznaní aj v súhrnnom výkaze.

Maďarská spoločnosť C prizná v Maďarsku podľa maďarského zákona o DPH maďarskú daň za nadobudnutie tovaru z iného členského štátu (zo Slovenska) a uplatní jej odpočítanie.

***
Zo zák

Související dokumenty

Súvisiace články

Registrácia pre daň z pridanej hodnoty
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2010
Zdaňovanie služieb od 1. januára 2010 daňou z pridanej hodnoty
Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Zásielkový predaj a DPH
Miesto dodania zdaniteľných obchodov
Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2008 (2. časť)
DPH pri dočasnom pridelení zamestnancov
Niektoré otázky internetového obchodu
Vykonávacie nariadenie Rady k Šiestej smernici od 1. júla 2006 (I.)
Vykonávacie nariadenie Rady k Šiestej smernici od 1. júla 2006 (II.)
Seminár v ČR a DPH
Stanovenie spôsobu zdanenia daňou z pridanej hodnoty pri „obchodoch v rade“
Dodanie tovaru s inštaláciou do ČR
Osoby povinné platiť daň z pridanej hodnoty v SR v roku 2020
Účtovné zobrazenie zdaniteľných obchodov v podvojnom účtovníctve
Nadmerné odpočty, oslobodenie od DPH pri dovoze tovaru, oprava základu dane a miesto dodania služby
Uplatňovanie dane z pridanej hodnoty pri sprostredkovateľských službách
Určenie miesta dodania pri službách – základné vs. osobitné pravidlá

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Evidencia registračnou pokladnicou
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Dodanie služby z Českej republiky
Miesto dodania služby
Identifikačné číslo DPH
Intrakomunitárne dodanie tovaru
Povinnosť platiť DPH z tovaru zo zahraničia
Faktúra zo zahraničia - neplatiteľ DPH
Fakturácia DPH
Provízia za sprostredkovanie
Oneskorená registrácia DPH
Prefakturácia prepravy spojenej s vývozom tovaru
Prenájom obchodných priestorov a DPH