Vykonávacie nariadenie Rady k Šiestej smernici od 1. júla 2006 (I.)

Vydáno: 29 minút čítania

V Úradnom vestníku Európskej únie 29. 10. 2005 bolo publikované Nariadenie Rady (ES) č. 1777/2005 zo 17. 10. 2005 o vykonávacích opatreniach smernice 77/388/EHS o spoločnom systéme DPH. Ide o sekundárny legislatívny akt pre oblasť DPH, ktorý má tentoraz formu nariadenia. Doteraz boli pre oblasť DPH v rámci sekundárnej legislatívy spoločenstva prijímané predovšetkým smernice.

V Úradnom vestníku Európskej únie 29. 10. 2005 bolo publikované Nariadenie Rady (ES) č. 1777/2005 zo 17. 10. 2005 o vykonávacích opatreniach smernice 77/388/EHS o spoločnom systéme DPH (ďalej len „vykonávacie nariadenie“). Ide o sekundárny legislatívny akt pre oblasť DPH, ktorý má tentoraz formu nariadenia. Doteraz boli pre oblasť DPH v rámci sekundárnej legislatívy spoločenstva prijímané predovšetkým smernice.

 
Preto je vhodné uviesť, aký je rozdiel medzi týmito formami sekundárnej legislatívy. Smernice sú všeobecne záväzné z hľadiska cieľov, ktoré majú byť dosiahnuté v rámci určitého časového limitu, pričom výber použitých foriem a prostriedkov na dosiahnutie cieľov je ponechaný na legislatívu členských štátov (nie sú priamo vykonateľné v jednotlivých členských štátoch bez premietnutia do národnej legislatívy). Nariadenia majú konkrétny priamy dosah na každého, čo znamená, že sú priamo aplikovateľné a záväzné v celom rozsahu vo všetkých členských štátoch bez potreby akejkoľvek legislatívnej formy na ich zavedenie na úrovni členských štátov. Okrem tohto sekundárna legislatíva môže mať ešte formu rozhodnutí záväzných pre tých, ktorým sú adresované. Môžu byť adresované ktorémukoľvek alebo všetkým členským štátom, podnikom alebo občanom a nevyžadujú si implementáciu do národnej legislatívy. Poslednou formou sekundárnej legislatívy sú odporúčania a názory, ktoré nie sú záväzné.
 
Rada Európskych spoločenstiev na návrh Komisie Európskych spoločenstiev sa rozhodla prijať opatrenia na zabezpečenie správneho a jednotnejšieho uplatňovania platného systému DPH a na zlepšenie fungovania vnútorného trhu Spoločenstva. Opatrenia sú obsiahnuté vo vykonávacom nariadení a sú určené na vykonanie niektorých ustanovení Šiestej smernice Rady 77/388/EHS zo 17. 5. 1977 o zosúladení právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa daní z obratu – spoločný systém DPH: jednotný základ jej stanovenia (ďalej len „Šiesta smernica“). Dosah prijatých vykonávacích opatrení zostáva obmedzený, pretože hoci sú vytvorené na to, aby objasnili ustanovenia Šiestej smernice, nemôžu sa od nej odchyľovať. Vykonávacie ustanovenia sa majú aplikovať v oblastiach, kde hrozilo riziko rozdielneho prístupu v dôsledku rozdielov medzi členskými štátmi pri uplatňovaní ustanovení Šiestej smernice.
 
Na základe skúseností s predtým prijímanými nezáväznými usmerneniami Výborom pre DPH bolo rozhodnuté, že na lepšie zabezpečenie zjednocovacieho uplatňovania ustanovení Šiestej smernice bude prijaté nariadenie, ktoré je záväzné a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch. Prijaté vykonávacie ustanovenia k Šiestej smernici sa týkajú najmä zdaniteľných osôb, dodania tovaru alebo poskytovania služieb, ako aj miesta ich dodania alebo poskytnutia a tiež cezhraničnej spolupráce.
 
Vykonávacie opatrenia v nariadení obsahujú osobitné ustanovenia ako odpoveď na určité otázky uplatňovania Šiestej smernice a sú vytvorené tak, aby v celom Spoločenstve priniesli jednotné zaobchádzanie s týmito osobitnými prípadmi. To súčasne znamená, že nie sú uplatniteľné na iné prípady, čo na druhej strane znamená, že je potrebné uplatňovať ich reštriktívne.
 
Z hľadiska štruktúry vykonávacie nariadenie má okrem úvodných čiastočne vysvetľujúcich ustanovení spolu 23 článkov zaradených podľa vecného obsahu problematík do deviatich kapitol (kapitoly sú označené rímskymi číslami) a dve prílohy. V rámci kapitol sú jednotlivé články, ak je to potrebné, ešte členené do oddielov. Nariadenie nadobudlo účinnosť od 1. 7. 2006, okrem Čl. 13, ktorý sa uplatňuje už od 1. 1. 2006.

V ďalšej časti príspevku sa budeme venovať jednotlivým kapitolám z hľadiska ich obsahu a poukážeme na to, ku ktorým konkrétnym Čl. Šiestej smernice sú vykonávacie ustanovenia prijaté a aký je ich vzťah a spôsob aplikácie v tuzemsku v porovnaní s platným stavom v oblasti DPH, t. j. v porovnaní so zák

Související dokumenty

Súvisiace články

Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Uplatňovanie DPH pri skladovaní tovaru
Registrácia pre daň z pridanej hodnoty
Vykonávacie nariadenie Rady k Šiestej smernici od 1. júla 2006 (II.)
Zmeny v zákone o DPH účinné od 1. januára 2022 a 1. júla 2022
Z rozsudkov Súdneho dvora Európskej únie k základu dane z pridanej hodnoty
Nadobudnutie nového dopravného prostriedku z hľadiska DPH z iného členského štátu
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Z rozsudkov Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Stanovenie spôsobu zdanenia daňou z pridanej hodnoty pri „obchodoch v rade“
Osobitná úprava uplatňovania DPH pri použitom tovare v roku 2020
Oslobodenie od DPH pri dodaní tovaru do iného členského štátu Európskej únie
Predaj reklamných služieb a nehmotných produktov prostredníctvom webovej stránky z hľadiska DPH
Miesto dodania zdaniteľných obchodov
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskej únie v oblasti DPH
Komentár k novele zákona o DPH (III.)
Nepriama zľava a DPH
Registrácia pre DPH – registrácia pre osobitnú úpravu DPH (One Stop Shop)

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Oneskorená registrácia DPH
Prefakturácia prepravy spojenej s vývozom tovaru
Prenájom obchodných priestorov a DPH
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH
Kladné a záporné položky na faktúre
DPH při fakturaci služeb mezi českou a slovenskou s.r.o.
Odpočítanie DPH pri dovoze tovaru
Školenie pre firmu z EÚ.
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe