Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2008 (2. časť)

Vydáno: 39 minút čítania

V druhej časti článku komentujeme ďalšie zmeny, ktoré priniesla novela zákona o dani z pridanej hodnoty – zákon č. 593/2007 Z. z.

( pokračovanie – 1. časť článku)

Ostatné zmeny zákona o DPH

 
Zdaniteľná osoba
Podľa Čl. 13 Smernice Rady 2006/112/ES sa verejnoprávne subjekty majú považovať za zdaniteľné osoby, ak vykonávajú činnosti uvedené v prílohe I tejto smernice. Takéto postavenie verejnoprávnych subjektov vyplýva z platného znenia § 3 ods. 4 zákona o DPH, avšak z dôvodu zabezpečenia dôslednej transpozície Smernice Rady 2006/112/ES do zákona o DPH a jednoznačnosti citovaného ustanovenia zákona, sa dopĺňa do zákona príloha č. 8, v ktorej sú uvedené činnosti, pri výkone ktorých sa verejnoprávny subjekt vždy považuje za zdaniteľnú osobu, s výnimkou, ak tieto činnosti vykonáva v zanedbateľnom rozsahu.
 
Verejnoprávne subjekty uvedené v ust. § 3 ods. 4 zákona o DPH (štátne orgány a ich rozpočtové organizácie, štátne fondy, orgány územnej samosprávy a ich rozpočtové organizácie a iné právnické osoby, ktoré sú orgánom verejnej moci) sa nepovažujú za zdaniteľné osoby, keď konajú v rozsahu svojej hlavnej činnosti, a to ani v prípade, ak prijímajú v súvislosti s touto činnosťou platby, s výnimkou, ak táto činnosť výrazne narušuje alebo môže výrazne narušiť hospodársku súťaž. Od 1. januára 2008 sa zákon pre toto ustanovenie dopĺňa o prílohu č. 8, ktorá definuje činnosti, ktoré ak verejnoprávne subjekty, ktoré sa inak nepovažujú za zdaniteľné osoby, vykonávajú v nie zanedbateľnom rozsahu, potom sa tieto subjekty považujú za zdaniteľné osoby.
 
Ustanovenie § 3 ods. 4 zákona o DPH nedefinuje pojem „zanedbateľný rozsah“. Kritérium „zanedbateľný rozsah“ vykonávania činnosti uvedených v prílohe č. 8 zákona o DPH u verejnoprávnych subjektov je potrebné posúdiť individuálne u každého subjektu samostatne, pričom je potrebné brať do úvahy všetky skutočnosti rozhodujúce na posúdenie tohto kritéria –  posúdenie v danom mieste, čase, oblasti, v akom prostredí sú činnosti dodávané, či to má vplyv na okolie, v ktorom sa tak koná.
Príloha č. 8 zákona o DPH zahŕňa tieto činnosti:
  • telekomunikačné služby,
  • dodanie vody, plynu, elektriny a tepla,
  • preprava tovaru,
  • prístavné a letiskové služby,
  • preprava osôb,
  • dodanie nového tovaru vyrobeného na predaj,
  • činnosti pôdohospodárskych sprostredkovateľských agentúr týkajúce sa pôdo- hospodárskych produktov vykonávané podľa predpisov o spoločnej organizácii trhu s týmito produktmi,
  • organizovanie obchodných veľtrhov a výstav,
  • skladovanie,
  • reklamné služby,
  • služby cestovného ruchu,
  • prevádzkovanie predajní pre zamestnancov, prevádzkovanie jedální pre zamestnancov a prevádzkovanie podobných prevádzok,
  • činnosti verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu iné ako tie, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 36.
 
Tovar, ktorý je predmetom spotrebnej dane
Ak zahraničná osoba dodáva tovar do tuzemska formou zásielkového predaja, je táto zahraničná osoba povinná sa registrovať ako platiteľ dane v tuzemsku, a to pred dodaním tovaru, dodaním ktorého dosiahne hodnotu 1 500 000 Sk. Pred dodaním tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, do tuzemska fyzickej osobe na osobnú spotrebu formou zásielkového predaja, je zahraničná osoba povinná podať žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním tovaru. Ak ide o dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, je dodanie tovaru zásielkovým predajom iba v prípade, že tovar je dodaný fyzickým osobám na osobnú spotrebu.
 
Zákon o DPH sa v § 6 dopĺňa odsekom 6, ktorým sa transponuje Čl. 2 ods. 3 Smernice Rady 2006/112/ES. Ide o spresnenie zákona o DPH a jeho zosúladenie so Smernicou Rady 2006/112/ES tým, že zákon o DPH definuje tovar, ktorý je predmetom spotrebnej dane.
 
Tovarom, ktorý je predmetom spotrebnej dane na účely zákona o DPH, sa rozumie tovar, ktorý je ako predmet spotrebnej dane vymedzený v zákonoch o spotrebných daniach okrem plynu dodávaného prostredníctvom rozvodnej siete zemného plynu a elektriny.
 
Dodanie tovaru
Zákon o DPH definoval (do 31. 12. 2007) dodanie tovaru ako dodanie hmotného majetku, pri ktorom dochádza k zmene vlastníckeho práva, ak nie je v zákone ustanovené inak. Dodaním tovaru je aj dodanie elektriny, plynu, vody, tepla a chladu, dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy, predaj budovy a pozemku. Zákon o DPH v tomto ustanovení vyjadroval, že dodaním tovaru je prevod práva nakladať s hnuteľnou alebo nehnuteľnou vecou ako vlastník, teda predpokladal, že k dodaniu tovaru dochádza, ak dochádza k prevodu vlastníctva k tovaru. Pre uskutočnenie dodávky tovaru z hľadiska DPH je podstatný prevod ekonomického vlastníctva a nie prevod právneho vlastníctva. Uvedené vyplýva z Čl. 14 ods. 1 Smernice Rady 2006/112/ES, podľa ktorého dodanie tovaru znamená prevod práva nakladať

Související dokumenty

Súvisiace články

Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Predmet dane z pridanej hodnoty a zdaniteľná osoba
Odpočítanie dane z tovarov a služieb pri registrácii platiteľa dane v roku 2021
Vplyv podvodného konania na strane nadobúdateľa na uplatnenie oslobodenia od DPH
Reťazový obchod a správny režim DPH
Zmeny v zákone o DPH účinné od 1. januára 2022 a 1. júla 2022
Odpočítanie dane z pridanej hodnoty pri registrácii platiteľa
Dôvody nepriznania odpočítania dane z pridanej hodnoty
Faktúra pri predaji majetku kúpeného ako oslobodeného od DPH
Vyradenie tovaru a úprava odpočítanej DPH
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Základ dane a sadzba dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty
Dodanie tovaru
Odpočítanie DPH uplatnenej na investičný majetok a úprava odpočítanej dane
Výnos z úrokov zo zahraničia
Uznesenie Súdneho dvora EÚ vo veci HR proti Finanzamt Wilmersdorf - potvrdenie záverov z predošlej judikatúry Súdneho dvora EÚ
Daň z pridanej hodnoty pri službách autoservisu
Prijatá faktúra za dodanie náhradnej súčiastky a prijatá faktúra za opravu stroja

Súvisiace otázky a odpovede

DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Kladné a záporné položky na faktúre
Pôžička konateľovi
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
DPH s poľskou firmou
Nezisková organizácia a dane
Ust. § 7 nadobudnutie tovaru/služby a takto vzniknutá daňová povinnosť
Prefakturovanie PHL pri prenajatom dopravnom prostriedku
Predaj tovaru cez eshop z Poľska na Slovensko a do Čiech
Reťazové obchody
Vyúčtovacia faktúra za elektrinu
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Príjmy neziskovej organizácie za odídencov
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
Automobil a DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.