Uznesenie Súdneho dvora EÚ vo veci HR proti Finanzamt Wilmersdorf - potvrdenie záverov z predošlej judikatúry Súdneho dvora EÚ

Vydáno: 16 minút čítania

Inštitút podvodu na dani z pridanej hodnoty je predmetom rozhodovacej činnosti Súdneho dvora EÚ už po značne dlhú dobu, čo je bezpochyby jedným z dôvodov, prečo mu je už niekoľko rokov venovaná rozsiahla pozornosť zo strany justície, ale aj akademickej a odbornej verejnosti z domáceho i zahraničného prostredia. Dňa 14. apríla 2021 bolo vydané uznesenie Súdneho dvora EÚ vo veci C-108/20, HR proti Finanzamt Wilmersdorf, v ktorom sa Súdny dvor EÚ opäť zaoberal prípadom, ktorého skutkové okolnosti sa týkali podvodu na DPH. Predmetom tohto článku bude zosumarizovanie predmetného sporu spolu s vyslovenými závermi, ktoré Súdny dvor EÚ judikoval v uvedenom uznesení s odkazom na predošlú relevantnú judikatúru.

Súdny dvor EÚ v sporoch v rámci prejudiciálneho konania štandardne rozhoduje rozsudkom, no nie je vylúčená ani forma odôvodneného uznesenia, ktorá bola evidentne zvolená aj v tomto prípade. Súdny dvor EÚ podľa čl. 99 Rokovacieho poriadku Súdneho dvora (Ú.v. EÚ L 265, 29.09.2012, s. 1 - 42) rozhoduje odôvodneným uznesením v zásade vtedy, ak položená prejudiciálna otázka je rovnaká ako otázka, o ktorej Súdny dvor EÚ už v minulosti rozhodol, prípadne vtedy, ak odpoveď na položenú otázku nevyvoláva žiadne rozumné pochybnosti alebo ak môže byť odpoveď na túto otázku jasne vyvodená z judikatúry Súdneho dvora EÚ.
Ako sme už zvýraznili hneď v úvode článku, podvod na DPH nepredstavuje nový inštitút, a teda je zrejmé, že k nemu existuje niekoľkopočetná judikatúra Súdneho dvora EÚ, z ktorej vyplývajú mnohé relevantné závery. V tejto súvislosti bolo možné očakávať, že Súdny dvor EÚ začne s vydávaním odôvodnených uznesení, keďže sa predmetnou problematikou už v minulosti zaoberal vo svojej predchádzajúcej rozhodovacej činnosti. Uznesenie Súdneho dvora EÚ vo veci C-108/20 HR proti Finanzamt Wilmersdorf ale nie je prvým uznesením, ktoré sa zameriava na problematiku podvodu v oblasti DPH, keďže ešte v priebehu roka 2020 bolo vydané významné uznesenie Súdneho dvora EÚ vo veci C-610/19, Vikingo Fővállalkozó Kft. proti Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága.
 
Predmet sporu
Pani HR v spolupráci so svojím manželom v priebehu rokov 2009 a 2010 prevádzkovala veľkoobchod s nápojmi. V daňových priznaniach k DPH si za tieto roky uplatnila odpočítanie dane z DPH zaplatenej na vstupe na základe faktúr, ktoré pre pani HR vystavila obchodná spoločnosť P GmbH vo výške 993 164 € za rok 2009 a vo výške 108 417,87 € za rok 2010 za dodávky nápojov, ktoré sa aj reálne uskutočnili. Obchodná spoločnosť P GmbH teda skutočne dodala pani HR nápoje uvedené

Související dokumenty

Súvisiace články

Daň z pridanej hodnoty pri službách autoservisu
Odpočítanie dane z tovarov a služieb pri registrácii platiteľa dane v roku 2021
Odpočítanie dane z pridanej hodnoty pri registrácii platiteľa
Dôvody nepriznania odpočítania dane z pridanej hodnoty
Podvodné konanie na dani z pridanej hodnoty, dôkazy
Vyradenie tovaru a úprava odpočítanej DPH
Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2008 (2. časť)
Výnos z úrokov zo zahraničia
Zmeny v zákone o DPH účinné od 1. januára 2022 a 1. júla 2022
Európske zoskupenie územnej spolupráce a DPH
Najčastejšie chyby pri odpočítaní dane
Odpočítanie DPH pri registrácii
DPH zaplatená v inom štáte EÚ ako daňový výdavok
Registrácia platiteľa DPH a s ňou súvisiace práva a povinnosti
Opravy strojov v rámci EÚ a DPH
Vzdelávacie kurzy poskytnuté v Českej republike
Projektová dokumentácia
Odpočítanie DPH uplatnenej na investičný majetok a úprava odpočítanej dane
Prefakturovanie jazykového pobytu s maržou a DPH

Súvisiace otázky a odpovede

DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
Občerstvenie
Leasing v JÚ
Povinnosti zahraničnej osoby registrovanej podľa § 5 zákona o DPH.
Úhrada faktúry súkromnou kartou
Automobil v podnikaní
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Kladné a záporné položky na faktúre
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Pôžička konateľovi
Príjmy neziskovej organizácie za odídencov
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
Automobil a DPH
DPH s poľskou firmou
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.

Súvisiace predpisy

Zákon NR SR č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty