Zákonné a ostatné rezervy v podvojnom účtovníctve

Vydáno: 38 minút čítania

Zabezpečenie reálneho pohľadu na majetkovú a finančnú situáciu podniku je jednou z najvýznamnejších úloh účtovníctva. Účtovná jednotka (ÚJ) musí pri vedení účtovníctva postupovať tak, aby dodržala zásadu verného a pravdivého zobrazenia majetku a hospodárskej situácie podniku a pritom aj zásadu opatrnosti. Do účtovnej závierky preto v zmysle § 26 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) musí premietnuť všetky možné očakávané riziká, straty a znehodnotenia, ktoré môžu ovplyvniť budúce hospodárenie ÚJ, a to vždy bez ohľadu na dosiahnutý výsledok hospodárenia. Zabezpečiť uvedené požiadavky umožňuje účtovanie rezerv, opravných položiek a odpisov.

 

Zabezpečenie reálneho pohľadu na majetkovú a finančnú situáciu podniku je jednou z najvýznamnejších úloh účtovníctva. Účtovná jednotka (ÚJ) musí pri vedení účtovníctva postupovať tak, aby dodržala zásadu verného a pravdivého zobrazenia majetku a hospodárskej situácie podniku a pritom aj zásadu opatrnosti. Do účtovnej závierky preto v zmysle § 26 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) musí premietnuť všetky možné očakávané riziká, straty a znehodnotenia, ktoré môžu ovplyvniť budúce hospodárenie ÚJ, a to vždy bez ohľadu na dosiahnutý výsledok hospodárenia. Zabezpečiť uvedené požiadavky umožňuje účtovanie rezerv, opravných položiek a odpisov.

Rezervy teda plnia špecifické funkcie, ktorými sa zabezpečuje správne vykazovanie výsledku hospodárenia. Pre rezervy je charakteristické, že ich účel je známy, neistá je suma ich použitia a neistý je aj čas ich použitia. Zákon o účtovníctve definuje rezervy ako záväzky s neurčitým časovým vymedzením alebo výškou. Vychádzajúc z tohto zákona je možné definovať rezervy ako povinnosti ÚJ vyplývajúce z minulých udalostí, ktoré budú mať za následok zníženie ekonomických úžitkov ÚJ v budúcnosti. Takýmto spôsobom sú rezervy definované aj v § 19 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Rezervy sa musia vždy tvoriť na vopred definovaný účel. Vzťahujú sa na povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov, z uzavretých zmlúv, z dobrovoľného rozhodnutia ÚJ splniť si povinnosť voči tretím stranám. Napríklad, ak na základe konania ÚJ v minulosti, zverejnenia pravidiel alebo oznámenia o uznaní zodpovednosti ÚJ tretia strana očakáva, že takáto povinnosť bude splnená. Ocenenie rezerv vychádza z rozpočtov, analýzy minulého vývoja, zo štatistických metód, ale často aj z odborných znalostí, skúseností a intuície tvorcu rezervy. Na účtovanie o daňovo neuznaných rezervách (rovnako aj opravných položkách) sa často v ÚJ „zabúda“, aj keď jej táto povinnosť vyplýva priamo zo zákona o účtovníctve. Zodpovední pracovníci si však neuvedomujú, že neplnenie príslušného ustanovenia je možné sankcionovať a daňový úrad môže uložiť ÚJ pokutu za neplnenie zákonných ustanovení o tvorbe rezerv či opravných položiek až do výšky 3 % z celkovej hodnoty majetku podľa § 38 ods. 1 písm. a), resp. c) zákona o účtovníctve.

Pre naplnenie zásad opatrnosti sú v účtovej osnove zriadené účty, pomocou ktorých sa dosiahne, aby účtovníctvo poskytovalo reálny pohľad na majetkovú a ekonomickú situáciu ÚJ. Účtovanie na príslušných opravných účtoch je spojené s účtovaním aj na výsledkových účtoch, čo ovplyvňuje výsledok hospodárenia ÚJ. Pre účtovanie rezerv sú v účtovej osnove zriadené tieto účty:

  • Pre účtovanie krátkodobých rezerv účet 323 – Krátkodobé rezervy (na tomto účte sa účtujú rezervy s predpokladanou dobou vyrovnania pri vzniku najviac jeden rok). Tento účet odporúčame analyticky členiť napr. na 323.01 – Krátkodobé rezervy ostatné a 323.02 – Krátkodobé rezervy zákonné, keďže sa účtujú na ňom aj rezervy podľa ZDP, ako aj ostatné rezervy daňovo neuznané.
  • Pre účtovanie dlhodobých rezerv účty 451 – Rezervy zákonné a 459 – Ostatné rezervy (na týchto účtoch sa účtujú rezervy s dobou vyrovnania pri vzniku dlhšou ako jeden rok).

Zostatky rezerv sa prenášajú do nasledujúceho účtovného obdobia. Rezervy nesmú mať aktívny zostatok. Podľa jednotlivých rezerv sa vedú analytické účty na uvedených syntetických účtoch.

Tvorba rezerv sa účtuje na ťarchu nákladov a ich použitie v prospech výnosov. Tvorba rezervy je teda účtovným nákladom. Daňovým nákladom je v prípade, ak tak stanovuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). V tejto súvislosti možno pripomenúť, že do 31. 12. 2003 boli rezervy, ktorých tvorba je uznaná za daňový výdavok, upravené v osobitnom zákone č. 386/1999 Z. z. o rezervách a opravných položkách na zistenie základu dane z príjmov. Zákon bol od 1. 1. 2004 zrušený a možnosť tvorby rezervy ako uznaného daňového výdavku je zapracovaná priamo do § 20 ZDP. Tvorba rezerv súvisiaca s obstaraním majetku (napr. nevyfakturovaná dodávka materiálu alebo nevyfakturovaná dodávka dlhodobého majetku)sa účtuje na ťarchu príslušného účtu majetku a jej použitie v prospech príslušného účtu záväzkov (napr. po obdržaní faktúry od dodávateľa).

Rezervy tvorené na ťarchu nákladov sa účtujú podľa povahy:

  • do nákladov na hospodársku činnosť na účty 552 – Tvorba zákonných rezerv a 554 – Tvorba ostatných rezerv,
  • do nákladov na finančnú činnosť na účet 574 – Tvorba rezerv,
  • do nákladov na mimoriadnu činnosť, a to na účet 584 – Tvorba rezerv.

Rozpúšťanie rezerv sa účtuje podľa povahy:

  • do výnosov z hospodárskej činnosti na účty 652 – Zúčtovanie zákonných rezerv a 654 – Zúčtovanie ostatných rezerv,
  • do výnosov z finančnej činnosti na účet 674 – Zúčtovanie rezerv,
  • do výnosov z mimoriadnej činnosti na účet 684 – Zúčtovanie rezerv.

V zásade teda rezervy v zmysle účtovných predpisov rozlišujeme na krátkodobé a dlhodobé, z pohľadu daňového na rezervy zákonné a ostatné. Rezervy sa tvoria a čerpajú podľa ZDP v prípade zákonných rezerv alebo podľa interných predpisov v prípade ostatných rezerv. Spôsob tvorby rezerv a ich výška musia byť preukázateľné a môžu sa použiť iba na účel, na ktorý boli vytvorené. Rezervy sú predmetom dokladovej inventúry a pri inventarizácii sa posudzuje ich výška a odôvodnenosť. Ak sa preukáže, že výška rezervy je neodôvodnená, zníži sa alebo zruší v prospech výnosov.

Podľa § 19 ods. 8 Postupov účtovania v PÚ rezervy sa vytvárajú na:

  • náklady súvisiace s odstránením znečistenia životného prostredia,
  • reklamácie a záručné opravy,
  • odstránenie odpadov a obalov,
  • rekultiváciu pozemkov,
  • demoláciu budov,
  • odstupné,
  • nevyčerpané dovolenky, vrátane sociálneho poistenia,
  • odmeny členom dozornej rady a iných orgánov spoločnosti,
  • nevyfakturované dodávky a služby,
  • členské príspevky do zväzov, spolkov, komôr a podobne, ktoré sa týkajú vykazovaného účtovného obdobia,
  • bonusy, skontá, rabaty a iné zľavy, ktoré sa týkajú výrobkov, tovaru a služieb predaných pred ukončením vykazovaného účtovného obdobia,
  • náklady na zostavenie, overenie a zverejnenie účtovnej závierky a výročnej správy týkajúcej sa vykazovaného účtovného obdobia,
  • náklady na zostavenie daňového priznania za vykazované účtovné obdobie,
  • pokuty a penále,
  • finančné povinnosti vyplývajúce z ručenia a záruk,
  • povinnosť spätného odkúpenia obalov,
  • prebiehajúce a hroziace súdne spory,
  • vyplácanie prémií a odmien,
  • vyplácanie odchodného, plnení pre zamestnancov pri životných alebo pracovných jubileách a iných plnení pre zamestnancov,
  • provízie obchodným zástupcom,
  • na stratové zmluvy a nevýhodné zmluvy – sú to zmluvy, pri ktorých náklady nevyhnutné na splnenie zmluvných povinností prevyšujú ekonomický úžitok očakávaný zo zmluvy,
  • náklady na uvedenie prenajatého majetku do predchádzajúceho stavu, ak bolo na ňom vykonané technické zhodnotenie odpisované nájomcom.

ÚJ môže tvoriť aj iné rezervy, ako sú uvedené v Postupoch účtovania v PÚ, ak sú riziká, straty a znehodnotenia majetku z dôvodu vzniku očakávaných záväzkov z minulej činnosti ÚJ dostatočne známe. Vyplýva to z § 19 ods. 8 písm. w) Postupov účtovania v PÚ, v zmysle ktorého sa rezervy tvoria aj na iné riziká a straty súvisiace s činnosťou ÚJ.

Rezervy zákonné

Podľa § 19 ods. 3 písm. f) ZDP je daňovo možné uplatniť len tvorbu tých rezerv, ktoré sú uvedené v rámci § 20 ZDP. Rezervami, ktorých tvorba je daňovým výdavkom za podmienok ustanovených v ZDP, sú tieto druhy rezerv:

  • Rezervy vytvárané v poisťovníctve podľa zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov:
    • technické rezervy na neživotné poistenie vo výške, ktorá nesmie prekročiť objem záväzkov vypočítaný metódami podľa cit. zákona,
    • technické rezervy na životné poistenie vo výške, ktorá nesmie prekročiť objem záväzkov vypočítaný metódami podľa cit. zákona, vyplývajúcich zo životných poistení splatných podľa uzavretých poistných zmlúv.
  • Rezervy na nevyčerpané dovolenky vrátane poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca.
  • Rezervy na odmeny a prémie vrátane poistného, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca.
  • Rezervy na nevyfakturované dodávky a služby.
  • Rezervy na zostavenie, overenie, zverejnenie účtovnej závierky a vý- ročnej správy a na zostavenie daňového priznania.
  • Rezervy na lesnú pestovnú činnosť vykonávanú podľa zákona č. 326/2005 Z. z. o lesoch (ďalej len „zákon o lesoch“), pričom tvorba rezervy na lesnú pestovnú činnosť sa určuje v ročnom projekte lesnej pestovnej činnosti potvrdenom odborným lesným hospodárom.
  • Rezervy na sanáciu pozemkov dotknutých ťažbou.
  • Rezervy na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí.

Rezervy ostatné

Rezervami, ktorých tvorba je daňovým výdavkom za podmienok ustanovených v ZDP, sú len druhy rezerv uvedené v predchádzajúcej časti Rezervy zákonné. To znamená, že ostatné rezervy – t. j. aj tie, ktoré je daňovník povinný tvoriť v účtovníctve v zmysle tzv. účtovnej zásady opatrnosti, nie je možné daňovo efektívne uplatniť.

Na základe § 17 ods. 25 ZDP platí, že náklad, na ktorý bola tvorená rezerva podľa účtovných predpisov, ktorej tvorba nie je uznaná za daňový výdavok, sa zahrnie do základu dane v zdaňovacom období, v ktorom dôjde ku vzniku nákladu, na ktorý bola rezerva tvorená, za predpokladu, že tento náklad je súčasne uznaný za daňový výdavok podľa § 19 ZDP.

Rezerva na náklady súvisiace s odstránením znečistenia životného prostredia

Ak ÚJ znečistí životné prostredie a z právnych predpisov pre ňu vyplýva povinnosť odstrániť znečistenie, resp. jeho následky, je potrebné, aby na túto činnosť vytvárala rezervu.

Rezerva na obnovu narušeného životného prostredia

Zákon č. 17/1992 Zb. o životnom prostredí v znení neskorších predpisov v § 27 ukladá každému, kto poškodzovaním životného prostredia alebo iným protiprávnym konaním spôsobil ekologickú ujmu, povinnosť obnoviť prirodzené funkcie narušeného ekosystému alebo jeho časti. Ak to nie je možné, alebo z vážnych dôvodov účelné, je povinný nahradiť ekologickú ujmu iným spôsobom (náhradné plnenie), alebo nahradiť v peniazoch. Súbeh týchto náhrad sa nevylučuje. Rezerva tak môže zahŕňať napr. výdavky na znalecký posudok, právne poradenstvo, vlastné a cudzie výkony spojené s odstraňovaním znečistenia. Nejde o daňovo uznanú rezervu, účtuje sa medzi ostatné rezervy dlhodobé (účet 459), ak sa uvažuje s jej použitím na obnovu po viac ako roku, resp. medzi krátkodobé rezervy (účet 323, s analytickým členením napr. 323.01 – Krátkodobé rezervy ostatné), ak sa uvažuje s jej použitím na obnovu do jedného roku od začatia tvorby.

Rezerva na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí

Z § 22 zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o odpadoch“) vyplýva ÚJ, ktorá prevádzkuje skládku odpadov, vytvárať rezervu na uzavretie, rekultivác

Související dokumenty

Súvisiace články

Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Rezervy (účtovné súvzťažnosti)
Účtovanie rezerv podnikateľov v podvojnom účtovníctve
Rezervy – daňové a účtovné hľadisko (1. časť)
Rezervy – daňové a účtovné hľadisko (2. časť)
Rezervy – účtovný a daňový pohľad (1. časť)
Rezervy – účtovný a daňový pohľad (2. časť)
Účtovanie na účtoch rezerv a nevyfakturovaných dodávok v priebehu roka
Rezervy – účtovný a daňový pohľad (1. časť)
Rezervy – účtovný a daňový pohľad (2. časť)
Špecifické uzávierkové účtovné prípady v podvojnom účtovníctve
Zmeny účtovných metód a účtovných zásad, zmena odhadu, oprava chýb
Zmena účtovania rezerv na bonusy, rabaty, skontá a zľavy a jej vplyv na základ dane z príjmov
Rezervy podľa slovenskej právnej úpravy a podľa IFRS
Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2007
Zmena účtovania o tvorbe a použití rezerv účinná od 1. januára 2007
Rezerva na nevyčerpanú dovolenku
Účtovanie rezerv na náklady v prechodnom období rokov 2006 a 2007
Rezerva na opravy
Uzávierkové účtovné operácie v podvojnom účtovníctve v príkladoch

Súvisiace otázky a odpovede

Vrátenie nevyčerpaných prostriedkov
Tvorba rezervy na nevyčerpanú dovolenku
Tvorba rezervy na nevyfakturované dodávky
Rezerva na dovolenky
Zákonné rezervy
Rezerva na odchodné
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia - nedoplatok
Náklady na "dovývoj"
Drobný hmotný majetok a dlhodobý majetok – účtovanie
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Účtovanie kontokorentného úveru
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Účtovanie lízingu
Vratky nevyčerpaných FP v danom roku
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?
DF za naftu z DE
Bloček z RP za naftu a materiál z DE