Osoby povinné platiť DPH v SR (I.)

Vydáno: 35 minút čítania

Daň z pridanej hodnoty je príjmom štátneho rozpočtu toho štátu, v ktorom je predmetom dane, teda v tom štáte, v ktorom sa nachádza miesto dodania tovaru, služby, nadobudnutia tovaru alebo miesto dovozu tovaru. Určenie osoby, ktorá je v SR povinná platiť DPH, vyplýva z ustanovenia § 69 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Úprava uvedeného ustanovenia vychádza zo smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (články 193 až 205).

Daňová povinnosť vo všeobecnosti znamená, že štátu vzniká právo žiadať daň od osôb, ktorým to zákon vymedzuje. Týmito osobami sú štandardne dodávatelia, ktorí dodávku uskutočňujú, ale môžu to byť aj príjemcovia dodávky – odberatelia. V takom prípade hovoríme o prenose daňovej povinnosti. K prenosu daňovej povinnosti môže dôjsť vo vzťahu dodávateľ – slovenský platiteľ a odberateľ – slovenský platiteľ, alebo dodávateľ – zahraničná zdaniteľná osoba a odberateľ – slovenská zdaniteľná osoba.

Dodávateľ ako osoba povinná platiť daň

Na základe ustanovenia § 69 ods. 1 zákona o DPH je osobou povinnou platiť DPH do štátneho rozpočtu dodávateľ tovaru alebo služby, ktorý je platiteľom dane.

Osoby registrované pre DPH, ktoré nemajú postavenie platiteľa dane, ako aj ostatné osoby neregistrované pre DPH zo svojich dodávok tovarov a služieb nemajú povinnosť odvádzať daň.

Platitelia DPH v postavení dodávateľov odvedú DPH na základe daňového priznania. Daň uvedú v riadkoch 04 (základná sadzba dane) alebo 02 (znížená sadzba dane) daňového priznania k DPH.

Zahraničný prenos daňovej povinnosti

Podľa § 69 ods. 2 a 3 zákona o DPH pri dodaní služieb a tovarov zahraničnou zdaniteľnou osobou slovenskému odberateľovi, ktorým je zdaniteľná osoba a v niektorých prípadoch aj právnická nezdaniteľná osoba, má povinnosť platiť DPH v SR odberateľ.

Dôsledkom prenosu daňovej povinnosti na slovenského podnikateľa sa zahraničná zdaniteľná osoba nemusí v SR registrovať podľa § 5 zákona o DPH, keďže štátu daň namiesto neho odvedie tuzemská osoba ako príjemca tovaru alebo služby.

K povinnosti preniesť daňovú povinnosť zo zahraničného dodá­vateľa neusadeného v SR na príjemcu v SR dochádza:

  • Podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH, kedy je daňová povinnosť prenesená na príjemcu – zdaniteľnú osobu v SR, ide o služby uvedené v § 16 ods. 1 až 4, 10 a 11 zákona o DPH (služby súvisiace s nehnuteľnosťou, krátkodobý nájom dopravných prostriedkov, vstupné na podujatia, reštauračné a stravovacie služby) a pri dodaní tovaru s montážou a inštaláciou.
  • Podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, kedy je povinnosť platiť daň prenesená na príjemcu – zdaniteľnú osobu v SR a právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľ­nou osobou a je registrovaná pre DPH podľa § 7 zákona o DPH, ak je miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v tuzemsku.

S účinnosťou od 1. januára 2016 došlo k rozšíreniu prenosu daňovej povinnosti na slovenských podnikateľov (zdaniteľné osoby). Povinnosť platiť daň je na zdaniteľnú osobu ako odberateľa prenesená aj v prípade, ak mu dodal tovar zahraničný dodávateľ, ktorý nie je v SR usadený – nemá v SR sídlo ani prevádzkareň, resp. miesto podnikania.

S uvedenou zmenou – rozšírením prenosu daňovej povinnosti – priamo súvisí aj zmena v ustanovení § 5 zákona o DPH, z ktorého bola vypustená povinnosť registrácie pre zahraničné osoby, ktoré v SR nie sú usadené, ak dodávajú tovar, a osobou povinnou platiť daň je príjemca tovaru.

Zahraničná osoba, ktorá uskutoční dodanie tovaru s miestom dodania v SR pre zdaniteľnú osobu, teda vyhotoví faktúru bez DPH, pričom je povinná na faktúre uviesť poznámku „prenesenie daňovej povinnosti“.

K prenosu daňovej povinnosti však nedochádza pri nadobudnutí tovaru zahraničnou osobou v SR – uvedená skutočnosť je naďalej dôvodom k povinnosti registrácie zahraničnej osoby podľa § 5 zákona o DPH.

K prenosu daňovej povinnosti nedochádza ani v prípade, ak kupujúci je nezdaniteľnou osobou.

Za zahraničnú osobu sa na účely určenia osoby povinnej platiť daň považuje aj taká osoba, ktorá má v SR prevádzkareň, ale táto prevádzkareň sa nezúčastňuje na dodaní tovaru alebo služby v SR.

♦ Príklad č. 1:

Dodanie tovaru českým podnikateľom na území SR

Firma v SR, ktorá nie je platiteľom DPH, kúpi tovar od českého podnikateľa, ktorý nie je v SR registrovaný pre DPH. Tovar dodáva český podnikateľ z miesta v SR, t. j. nie je prepravovaný z ČR. Miesto dodania tovaru sa nachádza v SR.

V prípade, ak k uvedenému predaju došlo do konca roku 2015, pre českého podnikateľa vyplývala povinnosť registrácie v S

Související dokumenty

Súvisiace články

Opakované a čiastkové plnenia – vznik daňovej povinnosti
Registrácia zahraničnej osoby pre DPH na Slovensku
Uplatňovanie DPH pri dodaní kovového odpadu
Dodanie služieb súvisiacich s nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa v inej krajine EÚ alebo v tretej krajine
Miesto dodania zdaniteľných obchodov
Tuzemský reverse charge a DPH v roku 2020
Oslobodenie od DPH pri dodaní tovaru do iného členského štátu Európskej únie
Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Faktúra so zahraničnou DPH vystavená pre slovenského platiteľa DPH
Predaj reklamných služieb a nehmotných produktov prostredníctvom webovej stránky z hľadiska DPH
Realizačné plánovanie a daň z pridanej hodnoty
Vznik daňovej povinnosti pri službe prijatej od českého platiteľa
Zmeny v zákone o DPH účinné od 1. januára 2022 a 1. júla 2022
Osoby povinné vyhotoviť faktúru
Fakturácia a DPH
Základné zásady podávania súhrnného výkazu
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2019
Prenos daňovej povinnosti na príjemcu pri tuzemských a cezhraničných transakciách (reverse charge) v roku 2016
Uplatňovanie DPH v režime call-off stock v roku 2021 (II.)

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Evidencia registračnou pokladnicou
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Školenie pre firmu z EÚ.
Nehnuteľnosť a DPH
Určení režimu DPH, Fakturace vztahující se k nemovitosti vlastněné zahraniční osobou, reg. na Slovensku podle § 5 slovenskému plátci
Dodanie služieb súvisiacich s nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa v inej krajine EÚ alebo v tretej krajine
Fakturácia dodania tovaru s montážou (inštaláciou) do krajiny EÚ
Fakturácia a DPH
Oneskorená registrácia zahraničnej osoby a odpočítanie DPH
Dodávateľská faktúra a jej náležitosti
Poplatok za prenájom techniky v ubytovacom zariadení fakturovaný firme v ČR a DPH
Doprava zo zahraničia a DPH
Vznik daňovej povinnosti pri prenose DP podľa § 69 ods.12 písm. a)