Odpočítanie DPH z prác vykonaných v prospech obce na verejnej komunikácii

Vydáno: 19 minút čítania

Dňa 16. septembra 2020 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len "Súdny dvor EÚ") rozsudok vo veci C-528/19 Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG proti Finanzamt Y. Zaoberal sa v ňom otázkou, či možno uplatniť odpočítanie dane z prác vykonaných v prospech obce na verejnej komunikácii a či rozšírenie verejnej komunikácie uskutočnené bezodplatne v prospech obce predstavuje dodanie tovaru za protihodnotu.

 
Predmet sporu
Spoločnosť Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG a jej dcérske spoločnosti A GmbH a B GmbH sa na účely DPH považujú za jednu zdaniteľnú osobu.
V nadväznosti na rozhodnutie okresnej správy povoliť opätovné otvorenie a využívanie vápencového lomu získala spoločnosť A ­GmbH povolenie využívať tento kameňolom.
Na tento účel bola potrebná úprava prístupu k tomuto lomu, ktorý mal byť zabezpečený verejnou cestou patriacej obci, na území ktorej sa uvedený lom nachádza. Toto rozhodnutie bolo neskôr zmenené s cieľom spresniť, že platnosť povolenia na prevádzku uvedeného kameňolomu uplynie, pokiaľ výstavba tejto cesty nebude ukončená do dátumu stanoveného v rozhodnutí.
Vzhľadom na to, že na odvoz vápenca bolo nevyhnutné rozšírenie cesty, uzavrela obec s právnym predchodcom spoločnosti A ­GmbH dohodu, v ktorej sa táto obec zaviazala naplánovať rozvoj tejto komunikácie a vybudovanú cestu pri zachovaní jej verejnej prístupnosti poskytnúť bez obmedzenia uvedenej spoločnosti.
Táto spoločnosť sa zaviazala znášať všetky náklady spojené s rozšírením uvedenej cesty. Následne spoločnosť A GmbH poverila spoločnosť B GmbH, aby ako staviteľ uskutočnila túto výstavbu v súlade s dohodou uzavretou s obcou. Po dokončení stavby bol dotknutý úsek cesty využívaný ťažkými nákladnými vozidlami spoločnosti A GmbH, ako aj inými vozidlami.
V daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie spoločnosť Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG nezohľadnila náklady spoločnosti A GmbH na práce spočívajúce v rozšírení predmetnej komunálnej cesty, pričom uplatnila odpočítanie dane z prijatých tovarov a služieb súvisiacich s výkonom stavebných prác.
Na základe daňovej kontroly sa daňový úrad domnieval, že rozšírením predmetnej komunálnej cesty spoločnosť Hartstein­Industrie AG bezodplatne dodala dotknutej obci dielo, ktoré podlieha DPH, a z tohto dôvodu tejto spoločnosti dorubila daň.
Predmetom sporu boli otázky, či:
-
zdaniteľná osoba má právo odpočítať DPH z prác na výstavbe verejnej komunikácie vykonaných v prospech obce,
-

Související dokumenty

Súvisiace články

Odpočítanie DPH podľa vybraných rozsudkov Súdneho dvora Európskych spoločenstiev
Odpočítanie DPH v súvislosti s výdavkami na správu finančného fondu, ktorý realizuje investície na účely pokrytia nákladov na uskutočnené transakcie
Právo na odpočítanie DPH zo služieb súvisiacich so zamýšľaným nadobudnutím obchodných podielov
Odpočítanie dane zdaniteľnou osobou z prijatých plnení, ktorých výsledky nadobudne bezodplatne tretia osoba a bude ich využívať spolu so zdaniteľnou osobou
Oslobodenie od DPH pri transakciách s bitcoinmi
Uplatnenie práva na odpočítanie dane
Zamietnutie práva na odpočítanie DPH – dodanie tovaru subjektom, ktorý je považovaný za neexistujúci
Uplatnenie DPH pri poskytovaní závodného stravovania
Náklady spojené s nadobudnutím tovaru alebo poskytnutím služby, ktoré sú určené zamestnancom
Odpočítanie DPH uplatnenej na služby, z ktorých má prospech aj tretia osoba
Odpočítanie DPH dovozcom, ktorý nedisponuje tovarom ako vlastník
Intenzita využívania majetku a odpočet DPH (C-672/16); prípad Imofloresmíra
Zamietnutie práva na odpočítanie DPH - reklamné služby, ktoré daňový úrad posúdil ako neprimerane nákladné, neúčelné a nevedúce k zvýšeniu obratu
Rozsudky Súdneho dvora EÚ v oblasti dane z pridanej hodnoty
Pomerné odpočítanie DPH (C-566/17; prípad Zwiazek Gmin)
Dôvody nepriznania odpočítania dane z pridanej hodnoty
Likvidácia spoločnosti a jej vplyv na odpočítanie dane z pridanej hodnoty týkajúcej sa investičného majetku
Právo na odpočítanie dane v prípade podvodu - nevyhnutnosť identifikácie všetkých účastníkov a ich konania - preukazovanie objektívnych skutočností správcom dane - obozretnosť zdaniteľnej osoby
Oprava základu dane, neexistencia rizika daňových strát

Súvisiace otázky a odpovede

Uchovávanie dokladov
Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Odpočítanie DPH pri dovoze tovaru
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Určení režimu DPH, Fakturace vztahující se k nemovitosti vlastněné zahraniční osobou, reg. na Slovensku podle § 5 slovenskému plátci
Prenájom bytu zdaniteľnej osobe
Automobil - DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
DPH a použitie koeficientu pri odpočte dane
Uplatnenie DPH pri drobných nákupoch
Občerstvenie
Leasing v JÚ