Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní v kontexte aktuálnych zmien (1. časť)

Vydáno: 29 minút čítania

Cieľom príspevku je vymedziť rozsah a obsah dokumentačnej povinnosti o transferovom oceňovaní podľa aktuálneho legislatívneho rámca platného pre zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2015 v kontexte zmien prijatých v roku 2016.

Od tohto termínu je zavedená povinnosť uplatňovať princípy transferového oceňovania tiež na kontrolované transakcie realizované medzi daňovníkmi s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí sú považovaní za závislé osoby podľa § 2 písm. n) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), t. j. na kontrolované transakcie medzi „tuzemskými“ závislými osobami.

Každý daňovník, ktorý uskutočňuje kontrolované transakcie je povinný podľa § 18 ods. 1 ZDP viesť dokumentáciu o použitej metóde na účely zistenia spôsobu určenia cien a podmienok, ktoré by sa použili medzi nezávislými osobami v porovnateľných transakciách (ďalej len „dokumentácia o transferovom oceňovaní“). Za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2015 určuje obsah dokumentácie o transferovom oceňovaní usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/014283/2016-724, ktoré je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 22/2016 (ďalej len „aktuálne usmernenie“).

Podľa § 18 ods. 11 ZDP správca dane alebo Finančné riaditeľstvo SR je v odôvodnených prípadoch oprávnené vyzvať daňovníka na predloženie dokumentácie o transferovom oceňovaní. Daňovník je povinný predložiť dokumentáciu o transferovom oceňovaní v lehote 15 dní odo dňa doručenia výzvy správcu dane alebo FR SR. Túto výzvu pre príslušné zdaňovacie obdobie možno zaslať najskôr prvý deň nasledujúci po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ZDP za toto zdaňovacie obdobie. Predmetnú výzvu na predloženie dokumentačnej povinnosti o transferovom oceňovaní podľa aktuálneho usmernenia (č. MF/014283/2016-724) môže správca dane poslať po 15. 7. 2016. Do tohto termínu mohol správca dane poslať predmetnú výzvu podľa usmernenia MF/011491/2015-724, ktoré je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2015.

Podľa § 2 písm. ab) kontrolovanou transakciou je právny vzťah alebo iný obdobný vzťah medzi dvomi alebo viacerými závislými osobami podľa § 2 písm. n) a r), pričom aspoň jedna z osôb je daňovník s príjmami podľa § 6 (Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z požitia diela a umeleckého výkonu) alebo právnická osoba, ktorá dosahuje zdaniteľný príjem (výnos) z činnosti alebo z nakladania s majetkom, pričom za kontrolovanú transakciu sa nepovažuje prenájom, z ktorého plynú príjmy podľa § 6 ods. 3, ak ide o nehnuteľnosť nezaradenú do obchodného majetku podľa písmena m) a nájomcom je fyzická osoba, ktorá túto nehnuteľnosť využíva na osobné účely; pri posudzovaní kontrolovanej transakcie sa berie do úvahy skutočný obsah právneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu.

Je potrebné upozorniť na skutočnosť, že ak má daňovník podľa aktuálneho usmernenia povinnosť viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní len základnú, resp. skrátenú („zjednodušenú dokumentáciu“) neznamená to, že nemá všeobecnú dôkaznú povinnosť vymedzenú zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a že ho správca dane v rámci dokazovania nemôže vyzvať na predloženie ďalších informácií, údajov a skutočností, ktoré preukazujú a vysvetľujú spôsob tvorby cien v rámci kontrolovaných transakcií.

Podľa § 18 ods. 11 ZDP dokumentáciu o transferovom oceňovaní daňovník predkladá v štátnom jazyku, pričom správca dane alebo finančné riaditeľstvo môže na základe žiadosti daňovníka povoliť predloženie dokumentácie o transferovom oceňovaní aj v inom ako štátnom jazyku.

Účelom dokumentácie o transferovom oceňovaní je zdokumentovať proces ocenenia kontrolovaných transakcií a iné skutočnosti, ktoré majú na ocenenie týchto transakcií vplyv. Je plne na daňovníkovi, aby vypracoval takú dokumentáciu o transferovom oceňovaní, ktorá bude pre dokazovanie najvhodnejšia. Z dokumentácie o transferovom oceňovaní by malo byť najmä zrejmé aké kontrolované transakcie sa medzi závislými osobami v príslušnom zdaňovacom období uskutočnili, a či a do akej miery boli pri týchto kontrolovaných transakciách uplatnené podmienky preukazujúce splnenie princípu nezávislého vzťahu. Obsah a rozsah povinnej dokumentácie o transferovom oceňovaní závisí najmä od okolností a podmienok jednotlivých kontrolovaných transakcií, predovšetkým od použitej metódy transferového ocenenia.

Daňovníci vedú o všetkých kontrolovaných transakciách dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu skrátenej dokumentácie o transferovom oceňovaní, pokiaľ o týchto transakciách nevedú dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu základnej alebo úplnej dokumentácie o transferovom oceňovaní. Ďalej sú jednotlivé druhy dokumentácie o transferovom oceňovaní popísané. Daňovníci, ktorí majú viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu základnej alebo úplnej, vedú dokumentáciu o transferovom oceňovaní v takto stanovenom rozsahu len o kontrolovaných transakciách, ktoré sú pre daňovníka významné, avšak vždy o kontrolovaných transakciách alebo skupinách kontrolovaný

Související dokumenty

Súvisiace články

Zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely účinnej od 1. 1. 2014 (3. časť)
Transferové oceňovanie – najdôležitejšie zmeny v roku 2017
Zmeny v dokumentačnej povinnosti pre transferové oceňovanie v roku 2015
Zmeny v zdaňovaní daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou
Zmeny zákona o dani z príjmov na základe noviel s účinnosťou postupne od roku 2020 (4. časť)
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roku 2007
Aktualizácia zákona o dani z príjmov pre zdaňovacie obdobie roku 2008
Zákaz transferového oceňovania
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roku 2008
Transferové oceňovanie v Slovenskej republike
Povinná dokumentácia pri transferovom oceňovaní
Daň z príjmov právnickej osoby – príklady problematických okruhov
Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní v kontexte aktuálnych zmien v decembri 2022 (II.)
Pôžička od spoločníka z hľadiska dane z príjmov
Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní (I.)
Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní (III.)
Nové usmernenie o transferovom oceňovaní
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (1. časť)
Daň vyberaná zrážkou (II.)

Súvisiace otázky a odpovede

Bezúročná pôžička jediného spoločníka a transferové oceňovanie
Transferové oceňovanie v tuzemsku
Prenájom vlastného automobilu konateľa a spoločníka v jednoosobovej s. r. o.
Transakcia zahraničných závislých osôb
Precenenie FI a základ dane
Nerozdelený zisk minulých rokov
Rozdělení zisku mezi mateřskou a dceřinou společností - postup, pravidla
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Oporný múrik - IM?
Výplata provize za zprostředkování formou poukázek
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Pôžička konateľovi
Zrážková daň zahraničných umelcov
Postúpenie nadobudutej pohľadávky z roku 2003
Vstupná zdravotná prehliadka
Výplata dividend materskej spoločnosti
Recyklačný poplatok
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Náklady na projekt za účelom získania dotácie z EU na obstaranie dlhodobého majetku