Dôkazné bremeno pri uplatnení nároku na odpočet DPH

Vydáno: 29 minút čítania

§ 3 ods. 1, 2, 3, § 24 ods. 1, 2, 3, 4, § 44 ods. 1, § 74 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok)

§ 19 ods. 1 druhá veta, § 49, § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty

Zásada objektívnej pravdy ovládajúca daňové konanie nepredstavuje absolútnu povinnosť správcu dane viesť dokazovanie dovtedy, pokým sa bez pochýb nepreukážu a nepotvrdia tvrdenia daňového subjektu ohľadne ním v daňovom priznaní uvádzaných a správcom dane preverovaných skutočností. Preto je na správcovi dane vykonávajúcom dokazovanie a jeho úvahe, aké dôkazy vykoná, akým spôsobom dokazovanie doplní, akú hodnovernosť, dôkaznú silu a schopnosť zvrátiť závery vyplývajúce z realizovaného dokazovania z nich vyvodí, a to predovšetkým s prihliadnutím na skutočnosti a dôkazy vyplývajúce zo zistení, ktoré už správca dane získal v rámci správy daní a v priebehu konania.

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 2 Sžfk 64/2017 z 28. mája 2020
 
Skutkový stav:
______________________________
Krajský súd
v Nitre (ďalej len "správny súd" alebo "krajský súd") kasačnou sťažnosťou napadnutým rozsudkom podľa § 190 zákona č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej len "SSP") zamietol žalobu, ktorou sa žalobca domáhal preskúmania zákonnosti rozhodnutia žalovaného z 12. júna 2015, ktorým žalovaný potvrdil rozhodnutie vydané v prvom stupni DÚ Nitra (ďalej aj "prvostupňový orgán" alebo "správca dane") z 26. novembra 2014, ktorým bol žalobcovi vyrubený rozdiel dane na dani z pridanej hodnoty (ďalej aj "DPH") za zdaňovacie obdobie február 2012 v sume 9143,80 eur.
______________________________
V odôvodnení napadnutého rozsudku krajský súd poukázal na zistenia vyplývajúce z administratívneho spisu, podľa ktorých správca dane 10. októbra 2013 začal u žalobcu s výkonom daňovej kontroly, predmetom ktorej bola daň z pridanej hodnoty podľa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") za zdaňovacie obdobie január - december 2012. Daňová kontrola bola súbežne začatá aj v spoločnosti L....., s. r. o., ktorej je M. L. jediným konateľom. V ten istý deň bola so žalobcom spísaná zápisnica o ústnom pojednávaní, v ktorej uviedol, že prevažujúcim predmetom podnikateľskej činnosti v kontrolovanom období boli prepravné služby, mal päť zamestnancov na pracovnú zmluvu, úhrady za nákup tovarov a služieb súvisiacich s predmetom podnikania vykonával väčšinou bezhotovostne. Ďalej uviedol, že mal dodávateľov i odberateľov z tuzemska i štátov v rámci EÚ (Rakúsko, Taliansko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko). Daňová kontrola bola začatá na základe výsledkov šetrení z medzinárodnej výmeny informácií (dožiadanie českej daňovej správy) s preverením nadobudnutia tovaru u daňového subjektu Ro-T..., s. r. o., v ktorej je M. L. konateľom.
V priebehu daňovej kontroly bolo vykonané dokazovanie týkajúce sa, okrem iného, aj zdaňovacieho obdobia február 2012, a to dožiadaním na DÚ Trenčín na účely preverenia faktúr o dodávke tovaru a služieb (dodávka PHM, náhradných dielov, odtiahnutie motorového vozidla, dodávka stavebného materiálu, vykonanie stavebných prác na sklade v B.) od daňového subjektu N... s. r. o., na základe ktorých si žalobca uplatnil odpočítanie dane z pridanej hodnoty podľa § 51 ods. 1 zákona o DPH. DÚ Trenčín doručil správcovi dane odpoveď na jeho dožiadanie 21. novembra 2013, v ktorom mu oznámil, že na adrese sídla spoločnosti N..., s. r. o. daňový subjekt reálne nesídli. Na uvedenej adrese mu bolo poskytované registračné sídlo a korešpondenčná adresa na základe podnájomnej zmluvy uzavretej s poskytovateľom Z...-P..., s. r. o. Písomnosti správcu dane zasielané poštou daňovému subjektu N..., s. r. o. sa vracajú späť s poznámkou pošty "adresát neznámy". DÚ Trenčín ďalej správcovi dane oznámil, že súčasná konateľka tejto spoločnosti Ing. J. M. nie je konateľkou spoločnosti N..., s. r. o. a na zmenu konateľa bol zneužitý jej občiansky preukaz, ktorý jej bol odcudzený v apríli 2012. Z uvedených dôvodov dožiadaný DÚ Trenčín nevedel zabezpečiť doklady spoločnosti N..., s. r. o. a preveriť požadované skutočnosti.
K odpovedi na dožiadanie boli pripojené listinné doklady - potvrdenie OO PZ Sereď o oznámení krádeže občianskeho preukazu Ing. J. M. z 13. apríla 2012 a trestné oznámenie z 13. augusta 2012 podané Ing. J. M., v ktorom uviedla, že po krádeži dokladov zistila, že je vedená ako konateľka spoločnosti N...

Související dokumenty

Súvisiace články

Z rozsudkov Súdneho dvora Európskej únie k základu dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti
Z rozsudkov Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Odpočítanie DPH podľa vybraných rozsudkov Súdneho dvora Európskych spoločenstiev
Zdaňovanie reklamných služieb z pohľadu judikátov ESD
Služby prevádzkovania bankomatov nie sú oslobodené od DPH
Podvodné konanie – požiadavka identifikácie a overenia registrácie dodávateľa
Zabezpečenie správnych úkonov pri predaji nehnuteľnosti kupujúcim vo svojom mene pre predávajúceho z hľadiska DPH
Oslobodenie od DPH – poskytovanie zdravotnej starostlivosti cez telefón
Rozsudky Súdneho dvora EÚ v oblasti DPH
Reťazové transakcie v roku 2020 (II.)
Činnosti vo verejnom záujme oslobodené od DPH
Nadobudnutie práva nakladať s tovarom ako vlastník pri reťazových obchodoch
Služby poskytované členom
Existencia DPH prevádzkarne spoločnosti so sídlom v treťom štáte prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti usadenej v členskom štáte EÚ
Poskytnutie služby vs. náhrada škody pri predčasnom ukončení zmluvy
Rozsudky Súdneho dvora EÚ v oblasti DPH
Ručenie za daň v praxi
DPH posúdenie demolačných a demontážnych prác zahŕňajúcich prijatie materiálu a odpadu, ktorý možno predať

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Evidencia registračnou pokladnicou
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Oneskorená registrácia DPH
Prefakturácia prepravy spojenej s vývozom tovaru
Prenájom obchodných priestorov a DPH
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH
Kladné a záporné položky na faktúre
DPH při fakturaci služeb mezi českou a slovenskou s.r.o.
Odpočítanie DPH pri dovoze tovaru
Školenie pre firmu z EÚ.
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe

Súvisiace predpisy

Zákon NR SR č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty