Pohľadávky veriteľov voči dlžníkom v reštrukturalizačnom konaní

Vydáno: 21 minút čítania

V obchodných vzťahoch nastávajú situácie, keď príde k poklesu schopnosti podnikateľov plniť si svoje záväzky, dostávajú do situácie, že faktúry sú uhrádzané oneskorene, čo vyvoláva potrebu dodávateľov sledovať lehotu splatnosti faktúr.

Osobitnú pozornosť musia dodávatelia venovať pohľadávkam po lehote splatnosti. Je potrebné si uvedomiť, že po splatnosti pohľadávky začína plynúť premlčacia lehota, ktorá je vo všeobecnosti v obchodno-právnych vzťahoch stanovená na 4 roky a v občiansko-právnych vzťahoch na 3 roky. Po uplynutí tejto lehoty sa môže stať, že dlžník v súdnom konaní vznesie námietku premlčania a v tomto prípade už ani súd nemôže pohľadávku priznať. Preto je potrebné svoje pohľadávky riešiť včas. Starostlivosť o pohľadávky a ich úhradu je pre podnikateľa nemenej dôležitý proces ako získavanie zákaziek, pretože až po úhrade pohľadávky je možné považovať obchod za úspešne zavŕšený.
Základom úspešného obchodu je prevencia pred uzavretím obchodu so zlým partnerom, prípadne so zlým obsahom. Ak podnikateľ vstupuje do obchodného vzťahu s novým obchodným partnerom, mal by dôsledne overiť jeho údaje z obchodného, prípadne živnostenského registra - pre úplné označenie na daňových dokladoch, prípadne neskôr na žalobnom návrhu. V prípade pochybnosti o solventnosti obchodného partnera je vhodné nahliadnuť do zbierky listín vedenej príslušným obchodným registrom, a tiež registra účtovných závierok, keďže každá spoločnosť je povinná ukladať v ňom ročnú účtovnú závierku. Na stránkach obchodného registra sa nachádza aj evidenciu úpadcov.
Po neuhradení pohľadávky v lehote splatnosti by mal dodávateľ upozorniť svojho obchodného partnera na uplynutie lehoty splatnosti faktúry. Ak dlžník ani po upomienke faktúru nezaplatí, je potrebné tento problém riešiť. Vhodným riešením je obrátiť sa včas s riešením záležitosti na právnika, ktorý zašle dlžníkovi kvalifikovanú výzvu, aby v lehote stanovenej vo výzve dlžník dobrovoľne splnil svoj záväzok. Ak je dlžník ochotný svoj záväzok reálne riešiť, avšak z jeho pohľadu nie je možné, aby svoj záväzok uhradil okamžite, je vhodné požadovať od dlžníka písomné uznanie jeho záväzku, najlepšie formou notárskej zápisnice, ktorá slúži ako exekučný titul na priame vymáhanie pohľadávky prostredníctvom súdneho exekútora, bez nutnosti súdneho konania. Ak dlžník odmieta uznanie záväzku vo forme notárskej zápisnice, čiastočným riešením je aj písomné uznanie záväzku dlžníka, ktoré je vhodné spojiť so splátkovým kalendárom, na ktorom sa veriteľ a dlžník dohodnú.
Ak medzi obchodnými partnermi nedôjde k dohode, veriteľ zvyčajne pristúpi k súdnemu riešeniu pohľadávky. V prípade, že je odberateľ v dlhodobo zlej finančnej situácii alebo úpadku a nie je schopný splácať svoje záväzky, jednou z možností riešenia jeho nepriaznivej situácie je riešiť ju formou reštrukturalizačného konania.
Reštrukturalizácia prebieha na základe reštrukturalizačného plánu (ďalej len "RP"), čo podľa § 132 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o konkurze a reštrukturalizácii") je listina upravujúca vznik, zmenu alebo zánik práv a záväzkov osôb v nej uvedených, ako aj rozsah a spôsob uspokojenia tých účastníkov RP, ktorí sú veriteľmi prihlásených pohľadávok, prípadne akcionármi dlžníka. Po potvrdení RP súdom je tento záväzný pre všetkých účastníkov RP.
Prihláška do reštrukturalizačného konania sa podáva v jednom rovnopise u správcu, pričom správcovi musí byť doručená do 30 dní od povolenia reštrukt

Související dokumenty

Súvisiace články

Vyradenie sporných a rizikových pohľadávok z účtovníctva z hľadiska dane z príjmov
Vplyv reštrukturalizácie na základ dane z príjmov
Predaj pohľadávky, na ktorú bola tvorená opravná položka
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Pohľadávky v podvojnom účtovníctve
Vznik záložného práva v daňovom procese
Špecifiká pri zisťovaní základu dane z príjmov u podnikateľa, ktorý neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (2. časť)
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Konsolidačný balíček a jeho dopad na daň z príjmov
Odpis pohľadávok v daňových výdavkoch u subjektov účtujúcich v podvojnom účtovníctve (2. časť)
Odpis pohľadávok v daňových výdavkoch u subjektov účtujúcich v podvojnom účtovníctve (1. časť)
Pohľadávka voči firme prihlásenej do konkurzu
Predaj podniku z hľadiska DPH
Pôžička od spoločníka z pohľadu dane z príjmov
Zmeny zákona o dani z príjmov na základe noviel s účinnosťou postupne od roku 2020 (3. časť)
Novela postupov účtovania v PÚ a opatrení k účtovnej závierke podnikateľov
Účtovanie nepeňažných vkladov a nepeňažných príspevkov
Úvery a pôžičky v podvojnom účtovníctve

Súvisiace otázky a odpovede

Zníženie základného imania
Zrušenie s.r.o.
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Navýšenie základného imania
Rozdelenie zisku
Zmluva o prevzatí dlhu
Predaj časti podniku.
Prevoditeľnosť obchodného podielu
Ostatné kapitálové fondy z vkladov spoločníkov
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Vrátenie preplatku zo zdravotnej poisťovne
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov