Vplyv reštrukturalizácie na základ dane z príjmov

Vydáno: 28 minút čítania

Reštrukturalizácia je ­zákonom presne stanovený proces smerujúci k záchrane dlžníka, v ktorom sa dohodne dlžník s veriteľmi na vysporiadaní ich pohľadávok a zachová sa ďalšia prevádzka podniku dlžníka vrátane zamestnanosti aj po skončení reštrukturalizácie.

Legislatívna úprava reštrukturalizácie

Reštrukturalizácia je komplexne upravená v tretej časti zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o konkurze a reštrukturalizácii“), konkrétne v § 108 až 165. Podľa týchto ustanovení základnými etapami úspešnej reštrukturalizácie sú:

  • vypracovanie reštrukturalizačného posudku,
  • návrh na povolenie a následné povolenie reštrukturalizácie súdom,
  • prihlasovanie pohľadávok a schôdza veriteľov,
  • zasadania veriteľského výboru, tvorba a schvaľovanie reštrukturalizačného plánu a
  • záverečné potvrdenie reštrukturalizačného plánu veriteľmi a súdom.

Ak dlžníkovi, ktorý sa dostal do finančných a existenčných problémov, hrozí úpadok, alebo je v úpadku, môže poveriť správcu vypracovaním reštrukturalizačného posudku na účely zistenia, či sú splnené predpoklady na jeho reštrukturalizáciu. Tým nie je dotknutá povinnosť dlžníka včas podať návrh na vyhlásenie konkurzu. Správca pri príprave posudku zisťuje finančnú si­tuáciu a obchodnú situáciu dlžníka a podľa týchto zistení vo vypracovanom posudku odporučí alebo neodporučí reštrukturalizáciu dlžníka. Ak správca reštrukturalizáciu dlžníka odporučí, v posudku navrhne aj možný spôsob jej uskutočnenia.

Reštrukturalizačné konanie môže začať len na návrh, kde aktívnu vecnú legitimáciu má dlžník, ktorý je podnikateľom, a príslušný súd. Ak súd zistí, že návrh na povolenie reštrukturalizácie spĺňa zákonom predpísané náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí reštrukturalizačného konania.

Ak sú splnené predpoklady, aby súd povolil reštrukturalizáciu, súd najneskôr do 30 dní od začatia reštrukturalizačného konania uznesením rozhodne o povolení reštrukturalizácie. Účastníkmi reštrukturalizačného konania sú dlžník, navrhovateľ a veritelia, ktorí spôsobom ustanoveným zákonom prihlásili svoje pohľadávky.

Ďalšou etapou reštrukturalizačného konania je prihlasovanie pohľadávok veriteľov a ich porovnanie správcom s účtovnou a inou dokumentáciou dlžníka a so zoznamom záväzkov dlžníka. Prihláška musí byť doručená správcovi aj súdu do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na prihlášku doručenú po lehote alebo prihlášku doručenú v lehote len správcovi alebo len súdu sa v reštrukturalizácii neprihliada a pohľadávka v nej uplatnená sa do reštrukturalizačného plánu nezahŕňa. V takomto prípade právo takého veriteľa zaniká. Ak správca pri skúmaní pohľadávky zistí, že prihlásená pohľadávka je čo do právneho dôvodu, vymáhateľnosti, výšky, zabezpečenia zabezpečovacím právom alebo poradia zabezpečovacieho práva sporná, je povinný prihlásenú pohľadávku v spornom rozsahu poprieť, a to v lehote do 30 dní od uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok.

Na účely výkonu svojich práv si veritelia prihlásených pohľadávok na schôdzi veriteľov volia veriteľský výbor. Hlavnou úlohou veriteľského výboru je spolupráca pri príprave reštrukturalizačného plánu a pri predbežnom schvaľovaní plánu. Reštrukturalizačný plán je listina upravujúca vznik, zmenu alebo zánik práv a záväzkov osôb v nej uvedených, ako aj rozsah a spôsob uspokojenia tých účastníkov plánu, ktorí sú veriteľmi prihlásených pohľadávok, prípadne akcionármi dlžníka. Za predpokladu, že plán je veriteľským výborom schválený, je veriteľský výbor povinný bezodkladne požiadať správcu o zvolanie schvaľovacej schôdze. Schválenie plánu schvaľovacou schôdzou veriteľov je jedným zo zákonných predpokladov pre potvrdenie plánu súdom. Plán, ktorý je prijatý schvaľovacou schôdzou, podlieha potvrdeniu súdom. Súd potvrdí plán, ak sú splnené ustanovené podmienky, inak plán zamietne. Zverejnením uznesenia o potvrdení plánu v Obchodnom vestníku sa ustanovenia plánu stávajú účinnými voči všetkým účastníkom plánu.

Účinky ­reštrukturalizačného ko­nania zanikajú zverejnením uz­nesenia súdu o skončení reštrukturalizácie v ­Obchodnom vestníku. Zaniká tiež funkcia veriteľského výboru a funkcia správcu a nastáva proces plnenia plánu dlžníkom.

Dlžník je povinný plniť svoje záväzky vyplývajúce mu z reštrukturalizačného plánu v lehote splatnosti (pod hrozbou konkurzu). Ak dlžník alebo preberajúca osoba ani do 30 dní od doručenia výzvy nesplní pohľadávku alebo iný záväzok vyplývajúci mu z plánu, plán sa tým stáva voči účastn

Související dokumenty

Súvisiace články

Pohľadávky veriteľov voči dlžníkom v reštrukturalizačnom konaní
Predaj pohľadávky, na ktorú bola tvorená opravná položka
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Vyradenie sporných a rizikových pohľadávok z účtovníctva z hľadiska dane z príjmov
Špecifiká pri zisťovaní základu dane z príjmov u podnikateľa, ktorý neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (2. časť)
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Konsolidačný balíček a jeho dopad na daň z príjmov
Pôžička od spoločníka z pohľadu dane z príjmov
Pohľadávky v podvojnom účtovníctve
Vznik záložného práva v daňovom procese
Odpis pohľadávok v daňových výdavkoch u subjektov účtujúcich v podvojnom účtovníctve (2. časť)
Odpis pohľadávok v daňových výdavkoch u subjektov účtujúcich v podvojnom účtovníctve (1. časť)
Pohľadávka voči firme prihlásenej do konkurzu
Úprava základu dane o neuhradené záväzky
Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva
Nepeňažný vklad do obchodnej spoločnosti fyzickou osobou
Mikrodaňovník - právnická osoba v roku 2024
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského

Súvisiace otázky a odpovede

Zníženie základného imania
Zrušenie s.r.o.
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Navýšenie základného imania
Rozdelenie zisku
Zmluva o prevzatí dlhu
Predaj časti podniku.
Prevoditeľnosť obchodného podielu
Ostatné kapitálové fondy z vkladov spoločníkov
Neprihlásená pohľadávka
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Vrátenie preplatku zo zdravotnej poisťovne
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok